Zwaar kwartaalverlies voor Alcatel-Lucent

© Creative Commons
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het eerste kwartaal van 2010 was zelfs nog slechter dan dat van 2009.

Het eerste kwartaal van 2010 was zelfs nog slechter dan dat van 2009.

Het verlies over het eerste kwartaal van 2010 groeide aan tot 515 miljoen euro, tegenover 402 miljoen euro vorig jaar. De omzet zakte 9,8 procent tot 3,25 miljard euro. Vorig jaar was dat nog 3,6 miljard euro. Ceo Ben Verwaayen geeft aan dat een en ander te wijten is aan een tekort aan elektronische componenten, waardoor Alcatel-Lucent niet kon voldoen aan bepaalde orders. Hij gaat het probleem aankaarten bij de leveranciers.

Volgens Verwaayen zal het bedrijf in de tweede helft van 2010 winst maken, omdat het nu al een reeks belangrijke contracten heeft afgesloten, voornamelijk in de Verenigde Staten. 2011 zou het eerste boekjaar moeten zijn waarin het fusiebedrijf winst zal maken, schrijft The Wall Street Journal. Hij rekent daarvoor op de vraag van telecomleveranciers om hun netwerken aan te passen aan de grote vraag naar datadiensten.

Analisten zijn echter veel sceptischer over Alcatel-Lucent. Ondanks de bemoedigende taal van Verwaayen heeft de Nederlander duidelijk het tij nog niet kunnen keren. Alcatel-Lucent schreef sinds de fusie in 2006 slechts twee kwartalen zwarte cijfers. Vooral de zware concurrentie van de Chinezen, zoals Huawei of ZTE, baart de kenners zorgen. “Een wereldschokkende technologie ontwikkelen of samengaan met een concurrent”, is daar de toon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content