Zwaar verlies voor HP door reorganisatie

HP heeft in het afgelopen kwartaal een zwaar verlies geleden.

De Amerikaanse ict-reus HP heeft in het afgelopen kwartaal een zwaar verlies geleden. Het bedrijf nam een buitengewone last van 10,8 miljard dollar (8,6 miljard euro) voor afschrijvingen op activiteiten en voor reorganisaties. Dat leidde tot een nettoverlies van 8,9 miljard dollar.

De afschrijving had vooral te maken met de dienstendivisie van het bedrijf (voortvloeiend uit de overname van EDS). HP had eerder al gewaarschuwd voor de afschrijving. De omzet zakte met 5 procent op jaarbasis tot 29,7 miljard dollar. HP zag de omzet uit desktopcomputers met 6 rocent afnemen, bij notebooks met 12 procent. Bij printers zakte de omzet met 23 procent.

Topvrouw Meg Whitman liet in een toelichting weten dat vooruitgang wordt geboekt met de herstructurering van het bedrijf, ondanks de economische tegenwind. Het concern schrapte 4.000 banen in het afgelopen kwartaal en verwacht voor dit hele boekjaar ruim 11.000 banen te schrappen. In mei maakte HP bekend dat 27.000 werknemers hun baan verliezen. In onze contreien heeft het bedrijf echter ruzie met de Europese Ondernemingsraad. Voor dit boekjaar rekent HP op verlies.

HP probeert een periode van interne onrust achter zich te laten. Vanwege een afnemende vraag naar pc’s verschuift de focus naar adviesdiensten aan grote bedrijven op het gebied van hardware en software. In die markt heerst een felle concurrentiestrijd met partijen als Dell en IBM.

Bron: Belga

Partner Content