Zwakke vooruitzichten besmeuren recordcijfers Apple

De Amerikaanse elektronicaproducent Apple heeft zijn derde kwartaal met recordcijfers afgesloten. Maar de vooruitzichten voor het vierde kwartaal stelden beleggers teleur.

De Amerikaanse elektronicaproducent Apple heeft zijn derde kwartaal met recordcijfers afgesloten. Maar de vooruitzichten voor het vierde kwartaal stelden beleggers teleur.

De nettowinst liep tijdens het voorbije kwartaal op tot zowat 1,1 miljard dollar (1,19 dollar per aandeel). Dat is bijna een derde meer dan de winst van 818 miljoen dollar uit het derde kwartaal van het vorige boekjaar. De omzet steeg in dezelfde periode met 38 procent, van 5,4 miljard dollar vorig jaar tot 7,5 miljard dollar dit jaar.

Apple verkocht de voorbije drie maanden bijna 2,5 miljoen Macintosh-computers (41 procent meer dan een jaar eerder), 11 miljoen iPods (+12 procent) en 717.000 iPhones (tegenover 270.000 een jaar eerder).

Tweeënveertig procent van de omzet haalt Apple uit internationale verkoop, de rest is afkomstig uit de Amerikaanse thuismarkt. Daar is Apple, ooit een nichespeler, nu de op twee na grootste computerverkoper (na Dell en HP).

“Apple heeft in zijn geschiedenis nooit eerder zo’n hoge omzet en winst in het derde kwartaal behaald”, aldus Steve Jobs, de topman van Apple. “We hebben een nieuw record gevestigd voor de Mac-verkoop, met de nieuwe iPhone 3G hebben we echt goud in handen en in de komende maanden lanceren we nog meer nieuwe producten.”

Voor het vierde kwartaal verwacht het bedrijf een omzet van circa 7,8 miljard dollar en een winst per aandeel van circa 1,00 dollar. Apple staat wel bekend om zijn terughoudende vooruitzichten, maar beleggers stuurden het aandeel in de nabeurse handel toch meer dan 10 procent lager.

Analisten rekenen voor het vierde kwartaal op 8,3 miljard dollar omzet en 1,24 dollar per aandeel winst.

Bron: Belga

Partner Content