Zweden kunnen voortaan zelf kranten en magazines printen

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In een winkelcentrum in Zweden is de eerste ‘on demand kiosk’ geïnstalleerd. Dat is een apparaat met touchscreen en internetverbinding, dat in twee minuten een krant of magazine kan afdrukken.

In Zweden blijft veertig procent van de kranten in de winkels liggen, zo blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksinstituut Innventia. De overblijvende dagbladen moeten dus teruggestuurd of gerecycleerd worden, wat duur en weinig milieuvriendelijk is.

Daarom werd in het MOOD-winkelcentrum in Stockholm, en straks ook in andere shops, luchthavens, hotels, en ziekenhuizen in Zweden, een ‘kiosk op aanvraag’ geïnstalleerd. Dat is een toestel met touchbediening en een internetverbinding dat het mogelijk maakt je eigen krant of magazine in twee minuten te laten afdrukken. Afrekenen doe je met je kredietkaart.
Deze virtuele kiosken stoten zestig procent minder fossiele gassen uit, en ze zorgen ervoor dat jouw favoriete lectuur nooit uitverkocht raakt.

De kiosk is een initiatief van de Zweedse tijdschriftenuitgever Meganews, die kon rekenen op de medewerking van andere vooraanstaande uitgeverijen als Tidskrifter, IDG, Bonnie, Medströms en Talentum. De verkoopmachine maakt gebruik van de printtechnologie van Ricoh, een bedrijf dat ook in België actief is. Wie weet duiken deze hoogtechnologische kiosken straks ook op in ons land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content