Zwitserse man aangeklaagd voor ‘liken’ Facebookposts

Hoofdkwartier van Facebook in Silicon Valley © REUTERS

Een 45-jarige man heeft een aantal Facebookposts geliket waarin de voorzitter van een dierenrechtenorganisatie beschuldigd werd van antisemitisme. Daarop werd hij door die voorzitter voor de rechtbank gedaagd.

Dat meldt de Zwitserse nieuwsoutlet The Local. De man wordt officieel aangeklaagd voor het ‘liken’ van acht posts die op Facebook gepubliceerd zijn door verschillende organisaties voor dierenrechten. Die beschuldigden Erwin Kessler, de voorzitter van een andere dierenrechtenorganisatie ‘Vereins gegen Tierfabriken’, van racisme en antisemitisme.

De argumentering van Kesslers advocaten is dat de beschuldigde door de posts te ‘liken’ de inhoud zichtbaar maakte voor een groot aantal mensen. Hij zou daarin moedwillig schade willen toebrengen hebben aan hun cliënt zonder gegronde reden.

Kessler heeft vijf soortgelijke rechtszaken aangespannen tegen acht andere personen. Volgens de advocaten van de verdediging is Kessler in het verleden ook effectief veroordeeld geweest voor racisme.

Het is de eerste rechtszaak van dit soort in Zwitserland. Indien de man veroordeeld wordt voor het ‘liken’ van bepaalde inhoud zou dit een precedent kunnen scheppen voor andere gerechtelijke uitspraken inzake internetvrijheid.

Verder is de zaak een bijzonder goed voorbeeld van het Streisandeffect. Hierbij leidt een poging om informatie te verbergen ironisch genoeg tot meer (media-)aandacht. Daardoor pikken een pak meer mensen de informatie op die men in eerste instantie verborgen probeerde te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content