Aan de slag met de moderne werkplek: een kwestie van minuten

Inetum-Realdolmen
Inetum-Realdolmen
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

3 januari 2019, 09:05 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:31

Een nieuwe werkplek uitrollen? Dat is in een paar minuten gefikst. De medewerker hoeft er zelfs niet voor langs te lopen bij de IT-afdeling.

Een nieuwe medewerker gaat bij een bedrijf van start, een laptop is gestolen, een pc is aan vervanging toe: het gebeurt regelmatig dat de IT-afdeling van een onderneming één of meer nieuwe werkplekken moet opstarten. Tot voor kort kwam daar een proces bij kijken dat bijzonder veel tijd en moeite vroeg om de werkplekken binnen het bedrijf gestandaardiseerd en up-to-date te houden. “De IT-afdeling had vaak de handen vol met zeer praktische dingen”, zegt Ives Ledegen, Technology Expert bij Realdolmen. “De vooraf geïnstalleerde software van een nieuwe pc verwijderen, bijvoorbeeld, er een besturingssysteem en de gewenste toepassingen opzetten en het toestel vervolgens opsturen naar de juiste vestiging of afdeling.”

Ives Ledegen, Technology Expert bij Realdolmen
Ives Ledegen, Technology Expert bij Realdolmen© Thomas De Boever

Vandaag gaat het er helemaal anders aan toe. Bij een moderne werkplek hoort een modern deployment. “Windows 10 Autopilot brengt zero-touch deployment in de praktijk”, stelt Ives Ledegen, die op een event met klanten in een paar minuten demonstreerde hoe die aanpak in zijn werk gaat. “Je kunt onmiddellijk het gewenste deployment realiseren.” Concreet zijn er drie stappen voor nodig. De hardwareleverancier registreert het toestel. De IT-afdeling van de onderneming moet een profiel aanmaken en toekennen. Al wat de eindgebruiker daarna doet, is aanmelden – en het deployment gebeurt vanzelf.

Windows 10 Autopilot brengt zero-touch deployment in de praktijk.

Tijdwinst voor iedereen

Het voordeel voor de IT-afdeling is dat ze maar één keer algemeen de rollen en policies hoeft te definiëren – en dus niet meer voor iedere gebruiker afzonderlijk. Ook de eindgebruiker wint tijd. De levertermijn voor een nieuw toestel wordt immers flink ingekort. Op een paar minuten tijd kan de eindgebruiker zelf zijn nieuwe werkplek in gebruik nemen, zonder tussenkomst van de IT-afdeling en zonder de technische rompslomp die daar vroeger onvermijdelijk bij hoorde. Heeft het traditionele deployment daarmee finaal afgedaan? “Niet noodzakelijk”, zegt Ives Ledegen. “Heeft een onderneming meer gebruikers on premise dan in de cloud, dan ligt de focus automatisch meer op de toestellen dan op de gebruikers. In dat geval blijft de traditionele manier van werken met Microsoft SCCM aangewezen. Zit het bedrijf volledig in de cloud, dan biedt Autopilot de beste oplossing.”

Aan de slag met de moderne werkplek: een kwestie van minuten
© Thomas De Boever

Meer halen uit Office 365

Realdolmen is al langer de IT-infrastructuurpartner bij Pidy, een specialist in afgebakken bladerdeegproducten. “We hebben intussen Office 365 in gebruik voor e-mail”, zegt IT System Engineer David Lambrecht.

David Lambrecht
David Lambrecht© Thomas De Boever

“We bekijken nu verder hoe we het gebruik van de oplossing kunnen uitbreiden en combineren, onder meer met SharePoint. De ideale werkplek is uiteraard een omgeving waar je op ieder moment, van op om het even welke locatie en met elk toestel toegang hebt tot alle nodige data en applicaties. Maar als je dat wil realiseren, bots je onvermijdelijk op vraagstukken rond beveiliging en bandbreedte. Het neemt niet weg dat we sterk geïnteresseerd zijn en graag onderzoeken wat er allemaal haalbaar is.”