Beheer de complexiteit van Multi-Cloud door Dev en Ops op één lijn te houden

Sanjeev Kamboj, Chief Evangelist of Cloud, Data, DX @ Fujitsu
Fujitsu
Fujitsu
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

3 december 2021, 10:41 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 06:46

Snelheid is onmisbaar gebleken voor bedrijven om gelijke tred te houden met de veranderende markt- en klanteisen. In het afgelopen jaar hebben de snelle veranderingen en roll-outs die nodig waren om de bedrijfsactiviteiten gaande te houden het voordeel aangetoond van het verminderen van bureaucratie, en mensen meer in staat gesteld om zelf dingen gedaan te krijgen. Het gebruik van multi-cloud heeft hen ver gebracht, maar nu moeten bedrijven, om concurrerend te blijven, het tempo van verandering in hun ontwikkeling en uitrol van applicaties en functies handhaven – en daarvoor hebben ze een hoge mate van flexibiliteit nodig.

Maar ondanks de noodzaak om innovatie te stimuleren, mag dit niet ten koste gaan van alles. U moet flexibiliteit een centraal onderdeel van uw bedrijfscultuur maken, zodat het geen negatieve invloed heeft op de veiligheid, de kosten niet verhoogt of resulteert in een verminderde klantenservice. En dat betekent dat alles op een DevOps rijtje gezet moet worden. Veel bedrijven zouden een voorbeeld kunnen nemen aan hyperscalers voor hun DevOps-strategie op topniveau. Microsoft en AWS zijn verbazingwekkend productief geweest in app-ontwikkeling. Ze hebben dit bereikt door in wezen hun ontwikkeling te deconstrueren en in meerdere hapklare brokken te serveren, alles te automatiseren wat ze kunnen, en de tool stack te standaardiseren. Vervolgens wikkelen ze governance, compliance en beveiliging rond al hun processen en brengen ze meerdere iteratieve updates uit.

Het zou echter een vergissing zijn om te denken dat het hier gaat over het inzetten van technologie, hoewel de juiste keuzes zeker een belangrijke rol spelen. Het gaat erom om een organisatie zodanig te vormen om de impact van elke geïmplementeerde technologie te maximaliseren. Het is belangrijk om op de valkuilen van de Wet van Conway te letten – die in het algemeen zegt dat alle systemen die door een organisatie worden ontwikkeld (of zelfs geïmplementeerd) gedoemd kunnen zijn om de inherente structuren van dat bedrijf te weerspiegelen.

Maar, is een manier om dit te voorkomen – bekend als de ‘Reverse Conway Maneuver’. Dit betekent dat het evolueren en vormgeven van uw teams en organisatiestructuur centraal moet staan om de architectuur te verbeteren en te laten groeien om nieuwe markten te kunnen bedienen. Goede DevOps is de belichaming van de omgekeerde Conway manoeuvre. Dat komt omdat DevOps een manier van denken, innoveren en werken is (of op zijn minst zou moeten zijn) die gericht is op resultaten, en die de efficiëntie van de onderneming op een continue basis verhoogt.

Beheers uw containers voor verbeterde DevOps

Vandaag de dag zijn de meeste DevOps gebouwd op containerisatie, de snel groeiende technologie die deze agile manier van werken ondersteunt. Het gebruik ervan groeit zo snel dat analistenbureau Gartner (*) zegt dat de markt voor containertoepassingen naar verwachting met 34% per jaar zal groeien en in 2025 een waarde van 1 miljard dollar zal bereiken.

Deze groei komt van bedrijven die investeren in cloudtechnologieën waarmee ze de snelheid van het ontwikkelen en implementeren van cloud-native software willen verhogen. Bovendien willen ze toepassingen creëren die gemakkelijk kunnen worden opgeschaald en die veerkrachtig zijn. Het gebruik van containers, gemaakt met behulp van open-source Kubernetes, breidt zich ook uit naar IoT-toepassingen, dankzij 5G-netwerken die connectiviteit mogelijk maken. Daarnaast worden de mogelijkheden ook ingezet in alle public cloud hyperscaler oplossingen waar cloud-native tooling klanten helpt op hun reis van cloud-native service adoptie. Nu multi-cloudimplementaties gemeengoed zijn geworden, hebben bedrijven andere verwachtingen van hun applicatieomgevingen en willen ze niet vastzitten aan één cloudprovider.

Maak kennis met Fujitsu’s Cloud Native Service Delivery Platform

End-to-end softwarebeheer is een cruciaal onderdeel om de maximale waarde uit een applicatieomgeving te halen. Om bedrijven te helpen een end-to-end, volledig geautomatiseerde cloudomgeving te creëren die de ontwikkeling van apps stroomlijnt, heeft Fujitsu daarom het Cloud Native Service Delivery Platform (CNSDP) geïntroduceerd.

Het uitgangspunt achter het CNSDP is dat iedereen zich bezighoudt met app-ontwikkeling en delivery zich kan richten op datgene waar ze goed in zijn, in een kant-en-klaar platform voorzien dat elk risico van lock-in uitsluit. Het CNSDP beschikt over geverifieerde tools die ervoor zorgen dat governance, risicobeheer en controle van nature zijn ingebouwd – en de noodzaak wegneemt voor applicatieontwikkelaars en operators om het beheer, de integratie van softwarecomponenten of de beveiliging te beheren.

Fujitsu’s CNSDP is verkrijgbaar in twee versies – een basisversie en een uitgebreide versie. Beide zijn gevalideerde en geïntegreerde softwareoplossingen van Fujitsu. De basisversie omvat een OSS-stack waarmee klanten hun software delivery-omgevingen kunnen bouwen en beheren. De uitgebreide optie combineert OSS en ISV in een beheerde dienstenoptie die hen gemoedsrust en de vrijheid biedt om snelle, efficiënte softwarepraktijken te implementeren zonder zich te hoeven bezighouden met zaken als beveiliging of evergreening van software. Beide opties kunnen worden geïmplementeerd in elke Kubernetes-distributie die draait op de Public cloud providers of Private cloud.

Fujitsu heeft 30 geïntegreerde en gevalideerde componenten in CNSDP ingebakken. Deze zijn niet alleen ontworpen voor gebruik door ontwikkelaars, maar ook door operations- en releaseteams en omvatten het volledige spectrum van dev-management tot runtime- en applicatiebeheertools. Bovendien is CNSDP zeer nauw afgestemd op Kubernetes native services delivery – en omvat het aspecten als networking, service mesh, cloud-native storage, container databases, tools management, operations management en app performance.

Beheer van multi-cloud organisatorische plasticiteit

Een belangrijke strategische trend voor 2021 die door Gartner wordt voorspeld, is de behoefte aan ‘organisatorische plasticiteit’, ofwel je snel aan te passen aan de veranderende eisen van klanten en onvoorspelbare marktomstandigheden. Centraal binnen de multi-cloud complexiteit is het temmen van DevOps, het gebruik van containers om ze goed te benutten en er het meeste voordeel uithalen.

De vooraf geïntegreerde stack van Fujitsu draagt hieraan bij door de ontwikkelingstijd te verkorten en ontwikkelaars in staat te stellen zich puur te richten op app-ontwikkeling, waardoor mogelijk maanden kunnen worden bespaard tijdens de ramp-up en implementatietijd. Ook worden de kosten volledig beheersbaar. Dankzij het gebruik van Fujitsu’s MSP-kortingen en zijn relaties met partners kunnen ontwikkelaars gebruiken wat ze nodig hebben wanneer ze het nodig hebben, via een flexibel pay-as-you-grow-model.

Bovendien biedt Fujitsu’s CNSDP volledige ondersteuning aan bedrijven die een ‘Reverse Conway Maneuver’ willen uitvoeren door de flexibiliteit mogelijk te maken die ze nodig hebben om zich aan te passen aan snel veranderende marktomstandigheden. Het zorgt ervoor dat DevOps voortdurende cycli van evaluatie, leren en verandering aanvuurt die mensen, praktijken en hulpmiddelen omvatten. En voor u het weet zal deze aanpak zich verspreiden in uw hele organisatie.

Voor meer informatie over Fujitsu’s CNSDP en hoe het u kan helpen het potentieel van uw DevOps te ontketenen en zowel de interne cultuur te veranderen als nieuwe klantervaringen op te doen, ga naar: FUJITSU Cloud Native Service Delivery Platform (fastware.com)

(*) Bron: Gartner Market Guide for Container Management, published February 18, 2021, by Dennis Smith and Wataru Katsurashima.