Belgische bedrijven in kopgroep hybride cloud, maar de koers zijn we nog niet aan het winnen

Nutanix
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

3 mei 2021, 00:30 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:45

Wereldwijd geloven bedrijven dat hybride cloud de beste oplossing is voor hun IT-infrastructuur. Belgische organisaties doen het zelfs uitstekend wat betreft de adoptie van dit model. Toch mogen we niet te snel juichen, want de realiteit oogt voorlopig nog iets minder rooskleurig.

Een combinatie van cloud en on-premises, dat is volgens Belgische bedrijven het beste recept voor de toekomst. Nutanix peilde voor de derde keer naar de cloudstrategie van organisaties. Ruim 80% van de Belgische deelnemers richt het vizier tegenwoordig op een hybride model en 16% is hier zelfs al exclusief op overgeschakeld. In vergelijking met andere landen in de studie vinden HCI (Hyper Converged Infrastructure) en hybride cloud in onze bedrijven opvallend snel ingang.

Het is goed om vast te stellen dat kostenbesparing niet langer de voornaamste beweegreden is om voor de cloud te kiezen. Organisaties kijken vooral naar de flexibiliteit waarmee ze snel op bedrijfsbehoeften kunnen reageren. De cloud is dus stilaan volwassen aan het worden. Of misschien kunnen we in België beter van een late puberteit spreken. We hebben immers eerst nog één erg belangrijke stap te zetten om van de meerwaarde van een hybride model te genieten.

Ideale voedingsbodem

De Belgische bedrijfscultuur neemt traditioneel een afwachtende houding aan en ook in IT hinken we meestal achterop. Dan is het verrassend dat we nu plots wel pionier zijn in hybride cloud. Ook in de initiële adoptie van de cloud waren onze bedrijven niet bijster snel, maar misschien is dat nu net onze grootste troef. Bedrijven die voor een 100% cloudoplossing gekozen hebben, keren van een kale reis terug en beseffen intussen dat dit niet de meest (kost)efficiënte optie is.

Luc Costers, Country Lead Nutanix Belgium
Luc Costers, Country Lead Nutanix Belgium© Bernard De Keyzer

Belgische bedrijven werken nog vaak in klassieke silo’s met gedecentraliseerde budgetten. Dat maakt het niet eenvoudig om in het volledige bedrijf snel consensus voor een beslissing te vinden. Zo’n landschap is weliswaar de ideale voedingsbodem voor een hybride cloudmodel waarbij workloads gespreid worden. Maar als we echt innovatief willen zijn, dan moeten we de silo’s in een volgende stap wel afbreken.

Werelden samenbrengen

Enkel door alles samen te brengen – private en publieke cloud als een geheel – kan je als bedrijf snel en effectief op veranderingen inspelen. Organisaties kunnen bijvoorbeeld wel beslissen om gevoelige data in een on-premises omgeving te bewaren, terwijl ze voor applicaties en VM’s naar de cloud teruggrijpen. Maar als de silo’s overeind blijven en beide omgevingen niet in harmonie werken, dan mislopen ze het ware potentieel van een hybride model.

De basis en de kennis zijn dus aanwezig, maar nu moeten onze Belgische bedrijven hun omgevingen ook effectief samenbrengen. En als dat lukt, zullen we echt koploper in hybride cloudadoptie zijn. Meer weten over het rapport en de cijfers voor België in vergelijking met de rest van de wereld? Download hier de Enterprise Cloud Index.