Big data voorspelt impact van mobiliteitsingrepen

Vlaio
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

7 juni 2022, 09:15 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 06:52

Aan de invoering van een nieuw circulatieplan in een stad of gemeente gaat heel wat denkwerk vooraf. Met de hulp van big data en artificiële intelligentie wil IT-specialist Cegeka dit proces versnellen en accurater maken. Ze ontwikkelden een platform dat met real-time data voorspelt welke impact veranderingen hebben op het verkeer en de veiligheid. Voor de ontwikkeling van het platform kregen ze VLAIO steun via een ontwikkelingsproject.

Slim mobiliteitsbeleid

Om de impact van wijzigingen op het verkeer te meten en te begrijpen, doorloopt een stad of gemeente een tijdsintensief proces van monitoren, testen en analyseren. De data zitten versnipperd en het groot aantal betrokken stakeholders maakt dat je niet zomaar van vandaag op morgen ingrepen in verkeerssituaties kan doorvoeren. Big data en AI kunnen daar verandering in brengen.

Tim Jacobs, product manager bij Cegeka: “Via navigatie- en parkeersystemen, verkeerscamera’s, mobiele toestellen en sensoren beschikken we over een enorme hoeveelheid data. Als we die data combineren en omzetten in inzichten, dan creëren we opportuniteiten voor een slim mobiliteitsbeleid. Wij hebben een platform ontwikkeld waarmee steden en gemeenten snel en eenvoudig met die data en inzichten aan de slag kunnen.”

Tijds- en efficiëntiewinst

“Het Mobilize Platform laat steden en gemeenten of hun mobiliteitspartners toe om een aantal scenario’s af te toetsen nog voor lange en dure mobiliteitstrajecten worden opgestart. De tool simuleert en voorspelt hoe veranderingen impact hebben op het verkeer en de veiligheid, zowel op straat- als op stadsniveau. Het gaat dan bijvoorbeeld over het invoeren van een nieuw circulatieplan of het aanpassen van snelheidslimieten of het aantal rijstroken. Het platform is gebaseerd op real-time data en geeft meteen feedback, gebaseerd op de werkelijke situatie.”

Cegeka wil de komende vijf jaar meer dan 200 steden connecteren op het platform. Tim Jacobs: “We zijn ervan overtuigd dat digitale mobiliteitsoplossingen steden en gemeenten kunnen helpen om slimme, digitale steden te worden, waar het fijn is om te leven.”

“Door mobiliteitsdata te verzamelen en om te zetten in inzichten, creëren we opportuniteiten voor een slim mobiliteitsbeleid.”

Tim Jacobs, product manager Cegeka

Stad krijgt virtuele dubbelganger

Om snel tot betrouwbare inzichten te komen, ontwikkelt Cegeka een digital twin: een digitaal model dat een fysiek systeem identiek repliceert in de cloud. Tim: “In het geval van ons Mobilize Platform is de digital twin dus een exacte virtuele kopie van de mobiliteit in de stad of gemeente. Door op cruciale plaatsen sensoren te installeren (bv. bij verkeerslichten, gevaarlijke kruispunten, enz.) verzamelen we data die we op het virtuele model loslaten, in combinatie met data van vele andere bronnen. Op die manier kunnen we in het virtuele model experimenteren, wat heel snel tot waardevolle inzichten leidt.”

Big data voorspelt impact van mobiliteitsingrepen
© Tim Jacobs

De kracht van ecosystemen

Om de AI modellen te ontwikkelen en het platform te verwezenlijken deed Cegeka een beroep op een VLAIO ontwikkelingsproject. Tim: “De samenwerking met de VLAIO bedrijfsadviseurs verliep bijzonder vlot. Vanuit hun technische én business expertise kregen we de juiste begeleiding om het idee verder te kneden en het dossier optimaal voor te bereiden. Zo konden we de internationale experten succesvol overtuigen en het project opstarten met steun van VLAIO.”

Tim: “Wij geloven in de kracht van ecosystemen. Ons platform kwam naast de steun van VLAIO tot stand dankzij intensieve partnerships met mobiliteitsexperts en -instituten. Zo werken we nauw samen met UHasselt, het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) en mobiliteitsexperts zoals Arcadis. Deze partijen delen op een permanente basis hun kennis van de mobiliteitsmarkt en leveren waardevolle feedback op de ontwikkelingen van Cegeka Mobilize.”

Wat is de volgende stap die jij wil zetten met je bedrijf?

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten. VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten.

Heb je net als Cegeka een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar moet je nog uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie?

Maak een afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur

Maak een afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur om je plannen te bespreken via vlaio.be/afspraak.

Voor meer informatie over deze subsidie, surf naar vlaio.be/innovatie.