Bij HPE en VMware komt de cloud naar je toe

Hewlett Packard Enterprise
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

22 april 2021, 00:00 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:45

Een cloud-like experience: dat is waar iedereen vandaag op rekent, zowel de eindgebruikers van een applicatie als de beheerders van de on-prem IT-infrastructuur waarop de toepassing draait. Net die ervaring staat centraal in de nauwe samenwerking tussen HPE, Intel en VMware. “We brengen de cloud naar de bedrijven, niet andersom.”

Meer dan twintig jaar bestaat de samenwerking tussen HPE en VMware intussen. In België bedienen de twee bedrijven naar schatting zowat tweeduizend gemeenschappelijke klanten. “Eén van de grootste mijlpalen uit de voorbije jaren is de adoptie van virtualisatie als een production-ready onderdeel van IT-infrastructuur”, zegt Erwin Vanluchene, Belux Country Lead van de Infrastructure Business Unit bij HPE. Een andere mijlpaal was zonder twijfel de opkomst van het software-defined concept. “En dan met name de integratie van automatisering binnen de infrastructuur”, zegt Jim Neenan, Business Solution Architect bij VMware. “Dat laat toe heel gericht de infrastructuur te leveren die een organisatie nodig heeft en die vlot uit te rollen, at scale, voorgeïnstalleerd en gepreconfigureerd.”

Erwin Vanluchene, Belux Country Lead van de Infrastructure Business Unit bij HPE
Erwin Vanluchene, Belux Country Lead van de Infrastructure Business Unit bij HPE

Samengevat mogen we zonder meer stellen dat de combinatie van HPE, Intel en VMware van flexibiliteit de standaard heeft gemaakt in het datacenter. Daar plukt iedereen de vruchten van. “Ook de infrastructuurbeheerders werken nu van thuis uit”, zegt Jim Neenan. “Ze moeten vanop afstand alles kunnen beheren en aanpassen, net zoals ze dat in de public cloud zouden doen. De ervaring van de eindgebruikers is belangrijker dan ooit tevoren. Ook heel grote werkstations die je niet zomaar meeneemt naar huis – denk aan toepassingen voor traders of grafische specialisten – zijn vandaag vanop afstand in gebruik.” Dat moet niet alleen vlot, maar ook veilig gebeuren.

GreenLake biedt een nieuw, innovatief gebruiksmodel voor IT-infrastructuur: as a service en gefocust op wat je als bedrijf echt nodig hebt.” Erwin Vanluchene

As a service

Om maar te zeggen: iedereen rekent dezer dagen op een naadloze, zorgeloze gebruikerservaring, zoals we die kennen in de cloud. “Uiteindelijk zijn het de applicaties waarmee een bedrijf het verschil maakt”, zegt Jim Neenan. “Dat is net waarom een bedrijf met die applicaties een cloud-like experience nastreeft: niet alleen om de eindgebruiker te ondersteunen, maar ook om het beheer van de applicaties te stroomlijnen.” Het doel achter de schermen is duidelijk: een applicatie heel snel uitrollen, onder het motto manage it as you use it. Alles draait daarbij on-prem, maar voor zowel de gebruiker als de beheerder moet dat net zo vlot en makkelijk gaan als in de publieke cloud.

Op die behoefte speelt HPE GreenLake in. “Het gaat om een nieuwe, innovatieve benadering van IT”, zegt Erwin Vanluchene. “GreenLake biedt een nieuw gebruiksmodel voor IT-infrastructuur, gefocust op wat je als bedrijf echt nodig hebt.” Op die manier combineert de oplossing het beste van de public cloud met voordelen rond nabijheid, veiligheid en integratie van on-premise IT. “GreenLake zorgt bij HPE voor een ingrijpende transformatie”, vervolgt Erwin Vanluchene. “De klant moet niet langer vooraf investeren in een bepaalde infrastructuur, hij neemt ze af as a service, waarbij wij samen met de klant het verwachte groeipad bekijken. We bieden de oplossing intussen aan voor heel uiteenlopende workloads, van virtuele desktops, over SAP AHANA, tot operationele AI en ML, allemaal bruikbaar as a service.”

Jim Neenan, Business Solution Architect bij VMware
Jim Neenan, Business Solution Architect bij VMware

Consistente ervaring

VMware stapte van bij de start mee in het idee van HPE om met componenten te werken. “Het is een visie die we delen”, zegt Jim Neenan. “Rond de ondersteuning van specifieke workloads kunnen we echt het verschil maken.” Workloads blijven tot nader order een belangrijk aandachtspunt voor de CIO. Maar terwijl de eindgebruiker een cloud-like ervaring verwacht, draaien veel van die workloads in de praktijk op virtuele machines die zich on-premise bevinden. VMware vangt dat onder meer op met Cloud Foundation, een hybride cloudplatform voor het beheer van virtuele machines en de orkestratie van containers.

Met zijn applicaties maakt een bedrijf het verschil. Daarom streeft het met die applicaties een cloud-like experience na.” Jim Neenan

“Ook het belang van de edge neemt toe”, zegt Jim Neenan. “Daar draaien almaar zwaardere applicaties, zoals de realtime analyse van video of van gecapteerde data bij industriële installaties of moderne vliegtuigen. Ook daar rekenen de gebruikers op een consistente cloud-like ervaring.” Anders gezegd: HPE, Intel en VMware brengen die cloud-ervaring naar de bedrijven, niet andersom.

Virtuele desktop

“In de praktijk ondersteunen we de workloads op de manier waarop de klant dat verlangt”, zegt Erwin Vanluchene. “We zorgen voor een naadloze overgang tussen on- en off-premise.” Een mooi voorbeeld van een gezamenlijk traject van HPE en VMware is te vinden bij de Politiezone Antwerpen, waar mobiele teams in de politiecombi gebruikmaken van de virtuele desktop VMware Horizon. Dat zorgt niet alleen voor meer gebruiksgemak, maar ondersteunt een veilige toegang tot verschillende databronnen in verschillende datacenters. Het project leidt zo tot een betere operationele efficiëntie. De agenten hebben toegang tot betere informatie en kunnen daardoor sneller schakelen.

Bij HPE en VMware komt de cloud naar je toe