Cloud is drijfveer voor innovatie en differentiatie

© Getty Images
Inetum-Realdolmen
Inetum-Realdolmen
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

2 februari 2021, 14:15 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:44

On-premise of toch liever cloud? Zo zwart-wit is de afweging doorgaans niet. Wie in functie van applicatie, data, strategie en innovatie een keuze maakt, komt bijna altijd bij een hybride oplossing uit.

Hoe maakt een onderneming dezer dagen de afweging tussen on-premise en cloud?

Joeri Devisch, Line of Business Manager Multi-Cloud bij Inetum-Realdolmen: “Ik heb het liever over cloudtechnologie dan over cloud. Kijk, de cloud is niet zozeer een plaats, het is de technologie die businessinnovatie faciliteert. De keuze tussen on-premise, een lokale datacenterdienstverlener of een hyperscaler moet gebeuren in functie van die innovatie. Wellicht loopt de Belgische markt op dat vlak wat achter. In andere landen is dat debat al langer aan de gang. Trouwens, het is zo goed als nooit een strikte keuze tussen on-premise en cloud. De praktische uitkomst is bijna altijd een hybride oplossing.”

We moeten cloud dus niet zozeer als infrastructuur, maar eerder als een enabler voor flexibiliteit beschouwen?

Joeri Devisch: “De flexibiliteit die een bedrijf zoekt, bevindt zich in de applicatie. En daarbij schuilt de waarde in de data, niet in de rekenkracht. De hyperscalers spelen daar op in, met oplossingen als AWS Outposts, Google Anthos en Azure Stack, waarmee ze de klanten toelaten cloudomgevingen uit te breiden en meer uit hybrid cloud te halen. Tegelijk zien de hyperscalers dat latency bepalend zal zijn voor het succes van de cloud. Om niet langer afhankelijk te zijn van de telecomproviders investeren ze in eigen glasvezelnetwerken.”

Kosten

Wat met de kosten van IT-infrastructuur? Is kostenreductie een goede drijfveer om voor de cloud te kiezen?

Joeri Devisch: “Klanten stellen die vraag wel degelijk, zeker wanneer ze cloud beschouwen als een gedeelde infrastructuur – wat per definitie goedkoper zou moeten zijn dan infrastructuur die een bedrijf exclusief gebruikt. Ze vergeten daarbij vaak dat er ook verborgen kosten zijn, bijvoorbeeld voor het transport van data. In de praktijk kost het vaak veel om data uit een cloud weer weg te halen. Maar als je alles bij elkaar legt, vind ik security een veel belangrijkere driver dan kosten. Security-experten zijn moeilijk te vinden. Bij een gebrek aan expertise is security doorgaans het eerste slachtoffer. Daar kunnen de professionele providers wel degelijk het verschil maken.”

Is de coronacrisis een extra drijfveer om meer in de cloud te doen?

Joeri Devisch: “We zien nu vooral een sterke groei in de vraag naar producten voor thuiswerk, gaande van de aankoop van laptops tot de vraag naar meer capaciteit in de cloud. Bedrijven zorgen er meer en meer voor dat medewerkers van om het even waar kunnen werken.”

Joeri Devisch, Line of Business Manager Multi-Cloud bij Inetum-Realdolmen
Joeri Devisch, Line of Business Manager Multi-Cloud bij Inetum-Realdolmen
De cloud is niet zozeer een plaats of een stuk infrastructuur, het is de technologie die businessinnovatie faciliteert.

De rol van de integrator

Maar hoe rijm je die aanhoudende evolutie richting cloud met de trend waarbij bedrijven tegelijk ook meer in de edge investeren – in kleinere, lokale datacenters?

Joeri Devisch: “Daarbij is ook voor de integrator een belangrijke rol weggelegd. De nood aan lokale datacenters – wellicht per stad of agglomeratie – blijft bestaan, waardoor er tegelijk behoefte blijft aan integratie met andere clouds. Onder meer de gevoeligheid van bepaalde data vraagt soms om opslag in een lokaal datacenter.”

Kan die bereikbaarheid en aanspreekbaarheid, kortom de nabijheid van de cloudpartner echt het verschil maken?

Joeri Devisch: “Taal en nabijheid spelen zeker mee. We spelen daar ook concreet op in met bepaalde diensten, bijvoorbeeld met een helpdesk waar de klant in zijn eigen taal terecht kan met vragen.”

Innovatie

Hoe ziet u de relatie tussen datacenter en cloud verder evolueren?

Joeri Devisch: “Wie vandaag nog niet over de cloud nadenkt, zal er over drie tot vijf jaar wellicht niet meer zijn. Het gebruik van cloudtechnologie wordt onmisbaar als drijfveer voor innovatie en differentiatie.”

Inetum-Realdolmen behoort tot de internationale groep Inetum. De IT-dienstverlener focust met zijn aanbod zowel op on-prem, private cloud (R-Cloud) als public cloud – en op een mix daarvan: hybrid of multi-cloud. Meer info op www.realdolmen.com

Meer weten over wat cloud voor uw organisatie kan betekenen? Ontdek het tijdens de Wiki Live: ‘Cloud – the way to go?’ en tal van cloudsessies.

Meer info en inschrijving: https://www.realdolmen.com/nl/cloudevents