CYOD: vrije keuze, maar toch veilig

HP
HP
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

6 oktober 2017, 09:35 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:23

Vijf, zes jaar geleden was het plots een nieuw securityvraagstuk. Medewerkers hadden thuis een betere laptop dan op het werk. En dus brachten ze die mee naar kantoor. Aan Bring Your Own Device (BYOD) waren echter nogal wat uitdagingen verbonden, niet alleen op het vlak van beveiliging, maar ook rond support, logistiek en HR. Dan biedt Choose Your Own Device (CYOD) een handig alternatief.

Bij CYOD krijgt de medewerker keuze uit een nauwkeurig samengestelde selectie toestellen. Het maakt de beveiliging van de toestellen en het netwerk, de technische ondersteuning en de HR-administratie er een stuk eenvoudiger door. Het is een ICT-aankoopstrategie waar een toestel als de HP EliteBook x360 duidelijk op rekent. Het uitgangspunt is eenvoudig. Waarom zou de medewerker halsstarrig aan zijn eigen toestel vasthouden, wanneer hij van zijn werkgever een EliteBook x360 krijgt aangeboden?

Het resultaat: de medewerker in zijn nopjes, net als de CIO, die de onnodige risico’s van full BYOD op een slimme manier weet uit te sluiten. Hoe speelt HP op het principe van CYOD in? Door met de EliteBook x360 een toestel aan te bieden dat van alle markten thuis is. De convertible mikt zowel op de professionele gebruiker, als op de veeleisende consument. De HP EliteBook x360 is tegelijk een professionele laptop, een tablet, een scherm om films en series te bekijken (in 4K), een presentatiescherm en nog veel meer.

De rekenkracht en snelheid van een laptop hoeven totaal niet meer onder te doen voor die van een desktop.

In de professionele markt ging de voorkeur lange tijd uit naar desktops. Die situatie is intussen helemaal veranderd. Twee op drie verkochte toestellen zijn vandaag laptops. Dat heeft met de mobiliteit van de medewerkers te maken en hun nieuwe manier van werken: niet alleen op kantoor, maar ook thuis, bij klanten en onderweg. Tegelijk is er natuurlijk ook de evolutie van de technologie. De rekenkracht en snelheid van een laptop hoeven totaal niet meer onder te doen voor die van een desktop.

HP heeft de EliteBook x360 ontworpen met mobiliteit in het achterhoofd. Is er geen wifi beschikbaar, dan kan de gebruiker toch makkelijk een online verbinding maken door een simkaartje te plaatsen in het voorziene simkaartslot. Het nieuwe werken steunt voor een groot stuk op teleconferenties. HP Noise schakelt daarbij storende achtergrondgeluiden uit. De laptop heeft trouwens zogenaamde hot keys voor het gebruik van Skype For Business. En over de kwaliteit van de klank valt al helemaal niet te mopperen. Ook niet na de werkuren: wie muziek beluistert of video’s bekijkt, geniet daarbij via de luidsprekers van Bang & Olufsen van de juiste ondersteuning.

Het oog wil ook wat

Niet onbelangrijk als bijkomende argument in het kader van CYOD: de HP EliteBook x360 is niet grijs, maar asteroid silver. “Daar is over nagedacht”, zegt Koen Van Beneden, General Manager Personal Systems bij HP in Trends Style. “Veiligheid en bedrijfszekerheid zijn prioriteit nummer één voor zakelijke gebruikers, maar ook het belang van design neemt toe.” Millennials willen een mooie en stijlvolle computer, zo blijkt. De grijze doos van vroeger voldoet niet meer. “Als de ICT-afdeling van hun bedrijf daar geen oren naar heeft, brengen ze gewoon hun eigen pc mee naar het werk. Dat is niet naar de zin van de CIO, want die beseft dat het bedrijf een verhoogd risico loopt op cyberinbraak als alle medewerkers een andere – vaak beperkt beveiligde – pc gebruiken. Op vraag van ICT-specialisten van een aantal grote bedrijven hebben we de middenweg gezocht tussen gebruiksgemak, performantie,veiligheid en design.”

Met een CYOD-beleid houdt de CIO de veiligheidsrisico’s onder controle.

Bij de HP EliteBook x360 bestaat het resultaat uit een opvallend chassis van diamond-cut, geborsteld aluminium in een unibody-configuratie, met een scherm van HD Gorilla Glass. Het verlichte toetsenbord, het touchpad en de optionele stylus maken het plaatje af. Het toestel is tegelijk ook tegen een stootje bestand. HP onderwierp de laptop aan een reeks militaire testen, liet het toestel vallen, stelde het bloot aan extreme temperaturen en schudde het heel hard heen en weer. De testen tonen dat de EliteBook x360 in ieder geval geschikt is om dag in, dag uit mee te nemen naar kantoor, op klantenbezoek, in het vliegtuig – en op vakantie.