Data geven bedrijven een voorsprong

Orange
Orange
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

15 september 2021, 09:27 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:46

Werken met data is niet langer iets voor de toekomst. Bedrijven die voorsprong willen nemen, gaan nu best al aan de slag. Homo digitalis Thierry Geerts van Google België pleit voor meer digitale vooruitgang. Orange zet dit om in de praktijk.

“Binnenkort hebben we onze smartphone niet meer nodig om het antwoord op een vraag te krijgen. Onze koelkast, onze auto … Alles zal geconnecteerd zijn en ons informatie kunnen geven. Dat is wat we ‘ambient computing’ noemen.” Aan het woord is Thierry Geerts, sinds 2011 aan het hoofd van Google België. Hij schreef twee boeken over de digitale revolutie waar we met zijn allen middenin staan. In Digitalis pleit hij voor meer digitale visie bij kmo’s en in Homo Digitalis beschrijft hij hoe digitalisering ons – contradictorisch genoeg – meer mens maakt.

Ambient computing biedt vanzelfsprekend heel wat nieuwe mogelijkheden. Maar als we die mogelijkheden optimaal willen benutten, is het volgens Geerts noodzakelijk om data op een slimme manier te analyseren. Artificial intelligence (AI), en dan in het bijzonder machine learning, zal hier een belangrijke rol in spelen. “Beeldherkenning, automatische vertalingen… Binnenkort kan geen enkel bedrijf zonder AI. Google is al sinds 2016 een AI first company. Voor bedrijven is het nu het moment om een voorsprong te nemen.”

Data geven bedrijven een voorsprong

Dataleiders overklassen datavolgers

Focussen op data is niet langer iets voor de toekomst, maar werpt nu al zijn vruchten af. Uit onderzoek van researchbureau IDC* blijkt dat de return on investment op dataprojecten van dataleiders maar liefst 60 procent hoger ligt dan die van datavolgers. Dataleiders zijn, volgens IDC, bedrijven die investeren in vier domeinen: het uitbreiden van data, het invoeren van nieuwe vormen van data-analyse (zoals machine learning), het invoeren van nieuwe prestatie-indicatoren en het delen van data.

Het belang van een strategie

Aan de basis van werken met data ligt een betrouwbare en snelle netwerkinfrastructuur. “Net zoals we pas met autosnelwegen het volle potentieel van de auto konden benutten, zijn datasnelwegen essentieel om waarde uit data te halen”, zegt Geerts. “Dat moet niet alleen snel, maar ook veilig gebeuren, en met respect voor de privacy.”

Voor een efficiënt en veilig gebruik van data, is een degelijk strategisch kader dan ook essentieel. “In onze data journey komen alle aspecten van werken met data aan bod. We bekijken zowel het verzamelen, transporteren, bewaren, als het verwerken, analyseren en delen van bedrijfsdata. Beveiliging loopt als een rode draad door de hele journey”, zegt Werner De Laet, Chief Enterprise Officer Innovation & Wholesale bij Orange Belgium. “De ontwikkeling van zo’n framework vergt vrij veel denkwerk, maar de Business Experts van Orange begeleiden u bij elke stap van het proces. Zo ontwerpen we samen een data journey volledig op maat van uw bedrijf.”

Ga met data aan de slag en neem voorsprong. Ontdek de data journey en de voordelen voor uw bedrijf.

* Vesset, D., Morris, H.D. & Gantz, J.F. (2014). Capturing the $1.6 Trillion Data Dividend. IDC.