“De cloud komt naar je toe”

Hewlett Packard Enterprise
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

14 oktober 2021, 15:50 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:46

Alles naar de cloud? Dat heeft toch net iets meer voeten in de aarde dan de hyperscalers ons laten geloven. De meeste organisaties houden voor een stuk vast aan hun historiek van on-premise IT, maar streven tegelijk overal een naadloze cloud experience na. HPE GreenLake biedt een open oplossing voor die hybride realiteit.

Het ware doel van IT is een organisatie zoveel mogelijk te ondersteunen rond innovatie. In de realiteit zijn het echter de dagelijkse operaties die het grootste deel van de beschikbare middelen in beslag nemen. “Die spagaat is bijzonder lastig”, zegt Stéphane Lahaye, managing director Belux bij Hewlett Packard Enterprise, “want innovatie is in de digitale wereld een absolute voorwaarde om te blijven overleven.”

Biedt de cloud het antwoord? In principe wel, alleen blijkt dat vandaag maar dertig procent van alle applicaties zich daadwerkelijk in de cloud bevindt. Een belangrijk doel van de cloud was om de operationele kosten van IT naar beneden te krijgen. “In de huidige context is het omgekeerde waar”, stelt Stéphane Lahaye vast. “Applicaties en data bevinden zich zowat overal: in het eigen datacenter, in public en private clouds, in de edge en op devices. Dat maakt het operationele beheer alleen maar complexer, wat verhindert dat de kosten dalen.”

Consumptiemodel

HPE GreenLake biedt hierop een antwoord. Met HPE GreenLake ga je als bedrijf niet naar de cloud, maar haal je de cloud naar je toe. “Het gaat om on-premise infrastructuur die je gebruikt als een cloud”, legt Stéphane Lahaye uit. “HPE GreenLake steunt op een dienstenmodel, waarbij je enkel betaalt voor wat je gebruikt, net als in de cloud. Daardoor hebben onze klanten een grotere financiële flexibiliteit, kunnen ze hun IT-kosten beter beheren en vrijwaren ze hun kapitaal voor innovatie. Tegelijk staat HPE in voor alle bijhorende diensten, zoals life cycle management, patch management en incident management. Dat zorgt ervoor dat het operationele beheer eenvoudig blijft.”

Stéphane Lahaye, managing director Belux Hewlett Packard Enterprise:
Stéphane Lahaye, managing director Belux Hewlett Packard Enterprise: “HPE GreenLake is on-premise infrastructuur die een echte cloudervaring biedt.”

Eenvoudig gesteld moeten we HPE GreenLake zien als een consumptiemodel voor on-premise infrastructuur, die indien gewenst ook volledig kan worden beheerd voor de klant. “Je mag dat ruim interpreteren”, vervolgt Stéphane Lahaye. “Het gaat niet alleen om compute en storage. HPE GreenLake neemt intussen ook middleware en applicaties mee in het concept.” Belangrijk daarbij is dat HPE GreenLake zich als een open multicloud presenteert. Ook niet-HPE-oplossingen krijgen er zo zonder probleem een plaats.

IT zonder zorgen met HPE GreenLake Cloud Services

Het doel van HPE GreenLake is er ook op gericht het operationele IT-beheer terug te dringen, zodat er meer tijd en middelen beschikbaar zijn voor innovatie. Diverse nieuwe services dragen daartoe bij, zoals unified analytics, dat toelaat meer inzicht te verwerven uit beschikbare data. Tegelijk neemt HPE GreenLake de klassieke kopzorgen van de IT-omgeving weg, onder meer door as a service databescherming te voorzien via oplossingen voor back-up en disaster recovery. Ook voor virtualisatie, SAP, VDI, en andere workloads zijn er HPE GreenLake Cloud Services beschikbaar.

Governance primeert

Eén van de voordelen van de cloud is zijn onbegrensde elasticiteit. Die laat toe onverwachte vraagpieken op te vangen. Ook daar biedt HPE GreenLake een antwoord op. “We installeren een omgeving die ‘right-sized’ is, maar ook groeicapaciteit voorziet voor de organisatie op basis van metingen en een strikte governance”, legt Stéphane Lahaye uit. Op die manier slaagt HPE GreenLake erin om op basis van on-premise infrastructuur een echte cloudervaring te bieden.

Tegelijk blijven de kosten voorspelbaar – en dus makkelijk te beheren. “Dat blijft de grote uitdaging bij de hyperscalers”, besluit Stéphane Lahaye. “Elke medewerker met een kredietkaart kan een clouddienst opstarten buiten het zicht van de IT-afdeling. HPE GreenLake biedt op dat vlak ook een oplossing voor governance. Voor veel bedrijven is dat aspect nog belangrijker dan de prijs.”

Benieuwd wat HPE GreenLake voor uw organisatie kan betekenen? Contacteer ons hier.