“De juiste connectiviteit, bij voorkeur as a service”

Proximus Enterprise
Proximus Enterprise
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

29 september 2021, 14:48 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:46

Het toegenomen thuiswerk en de versnelling in het gebruik van clouddiensten zijn maar mogelijk via een performante en veilige netwerkverbinding. Dat verandert de manier waarop bedrijven naar connectiviteit kijken.

Corona zorgde voor een piek in thuiswerk. Dat veroorzaakte een algemene verandering in de behoefte aan connectiviteit, onder meer om dat thuiswerk snel mogelijk te maken. “Bedrijven kijken intussen naar meer dan alleen het thuiswerk”, zegt Tania Defraine, Head of Fixed Connectivity Solutions bij Proximus. “Het gaat erom hoe ze hun kantoren in de toekomst laten evolueren.” Vroeger was alle activiteit op één fysieke plaats geconcentreerd, binnen het kantoor. Intussen kijken we naar een heel andere realiteit, met medewerkers die ook thuis en onderweg connectie met data en applicaties nodig hebben, en met een sterke evolutie van applicaties die via de cloud beschikbaar zijn.

Tegelijk is Proximus sterk geëvolueerd van een aanbieder van connectiviteit en statische netwerken, naar een aanbieder van connectiviteit en flexibele netwerken. Tania Defraine: “Met onze ‘smart network’-benadering kan je erg flexibel en gesegmenteerd omspringen met je netwerk. Per gebruikersprofiel of per (cloud)applicatie kun je andere regels voorzien voor de toegang en de bandbreedte.” Een software-defined netwerk kan echter maar goed werken indien de connectiviteit voldoende kwalitatief is. Tania Defraine: “Dat is waar 5G en glasvezel het verschil maken, dankzij de combinatie van hoge capaciteit en extra lage latency. 5G en glasvezel zijn de belangrijkste hoekstenen op het vlak van netwerktoegang en gebruikerservaring.”

Software-gedreven netwerk

Anders gezegd: alles staat of valt met de beschikbare infrastructuur. Want meer applicaties en meer geconnecteerde mensen en objecten zorgen ervoor dat de infrastructuur – en daardoor de connectiviteit – onder druk komen te staan. “Dat beseffen de bedrijven vandaag”, zegt Tania Defraine. “Meer nog, ze begrijpen heel goed dat zonder flexibel netwerk alles heel erg moeilijk kan worden. Om op het vlak van onder andere bandbreedte en security te kunnen blijven evolueren, is een flexibel, software-gedreven netwerk onmisbaar.”

Tania Defraine, Head of Fixed Connectivity Solutions bij Proximus
Tania Defraine, Head of Fixed Connectivity Solutions bij Proximus

Hier komt onder meer een oplossing als SD-WAN naar voren. En bedrijven maken vandaag de afweging. SD-WAN laat toe het beheer van verschillende connecties – fiber, mobiele connecties (4G met evolutie naar 5G), wifi, enzovoort – binnen een bedrijf makkelijk aan te sturen, bijvoorbeeld om niet-kritische trafiek naar de cloud te offloaden. “Tegelijk zien we de appetijt van bedrijven voor het eigen netwerkbeheer verder afnemen, omdat ze zich willen focussen op hun corebusiness”, zegt Tania Defraine. De volgende stap in de evolutie van het netwerkbeheer is SASE (Security Access Service Edge). “SASE vereenvoudigt het WAN en zijn beveiliging door beide als cloudservice rechtstreeks aan de verbindingsbron te leveren. Het komt erop neer dat elke access op een veilige manier moet kunnen verlopen.”

Connectiviteit as a service

Bedrijven gaan bovendien vaker op zoek naar end-to-end-oplossingen. “Dat is wat onze klanten vandaag willen”, zegt Tania Defraine. “Ze rekenen op de juiste connectiviteit, maar dan bij voorkeur as a service. Die evolutie richting ontzorging is al langer aan de gang.” In plaats van overal één gelijklopende oplossing uit te rollen, kijken bedrijven vandaag veel meer site per site welke concrete behoefte aan connectiviteit er bestaat.

Tania Defraine: “Daarbij zal een belangrijke rol weggelegd zijn voor 5G, maar ook voor glasvezel en wifi 6. Om daar de best passende keuze te maken, is het belangrijk dat de onderneming telkens vertrekt vanuit de klantenbehoeften en de applicaties. Wanneer we een bedrijf op glasvezel aansluiten, bijvoorbeeld, zorgen we ervoor dat de bandbreedte correct is afgestemd op de behoeften van dat bedrijf. Is er meer of minder bandbreedte nodig, dan draaien we bij manier van spreken aan het kraantje.”

Ontdek hier hoe u uw connectiviteitstrategie kan laten evolueren.