“De toekomst blijft hybride, ook met 5G”

Met de VR-toepassing VRiendje, een proefproject dat Telenet Business ondersteunde, kunnen zieke kinderen les volgen alsof ze zelf in de klas zouden zitten.
Telenet Business
Telenet Business
Partner content

Partner content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

10 juni 2022, 10:45 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 06:52

De verwachtingen rond 5G zijn hooggespannen. En niet zonder reden. “In eerste instantie heeft 5G meer relevantie voor B2B dan B2C, in tegenstelling tot voorgaande technologieën”, zegt Geert Degezelle, Executive VP bij Telenet Business. “We zien vandaag vooral cases in de industrie en logistiek.”

De komst van 5G betekent alvast niet dat we straks voor alles op 5G overschakelen. Heel wat van de bestaande toestellen zijn daar niet voor geschikt voor. “Die blijven op 4G – of zelfs 3G – werken”, zegt Geert Degezelle. “De toekomst zal hybride zijn.” Naast 4G en 5G behouden ook wifi en narrowband-IoT hun reden van bestaan. Iedere toepassing moet de best passende vorm van connectiviteit krijgen. En dat hoeft dus niet altijd 5G te zijn. “Bedrijven zijn nu specifiek op zoek naar cases voor 5G”, zegt Geert Degezelle. “Maar dat is niet het juiste uitgangspunt. Wel: wat is het probleem dat je wil oplossen?”

Van autonome vrachtwagens tot onderwijs op afstand

Hoe de adoptie van 5G evolueert, zal in grote mate afhangen van het succes van de eerste projecten. “We werken met Telenet Business mee aan het Europese 5G Blueprint-project, waar ook imec deel van uitmaakt”, zegt Geert Degezelle. “Er is onder meer een traject rond zelfrijdende vrachtwagens. Dat zou mee een antwoord kunnen bieden op het tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Daarnaast werken we ook aan pilootprojecten rond kinderen en gezondheidszorg. Gehospitaliseerde kinderen kunnen met behulp van de VR-toepassing VRiendje les volgen alsof ze zelf in de klas zouden zitten of virtueel aanwezig zijn in de kleedkamer van de voetbalploeg. 5G laat toe de toepassing mobiel in te zetten, wat meer mogelijkheden biedt.”

De toekomst zal hybride zijn. Bedrijven moeten bekijken welke oplossing het best past bij een vraagstuk: 4G of 5G, maar ook wifi of narrowband-IoT.

Tussenstap

Naast het publieke 5G-netwerk krijgen bedrijven de mogelijkheid om met een 5G-MPN (Mobile Private Network) te werken. Daarbij maken ze op hun bedrijfssite gebruik van een lokaal 5G-netwerk. Een 5G-MPN runnen houdt echter meer dan enkel het netwerk opzetten, klinkt het bij Telenet Business. “Er zijn zonder twijfel valabele cases voor 5G-MPN”, zegt Geert Degezelle. “Maar ik zie die oplossing eerder als een tussenstap, waarna slicing op het publieke netwerk op termijn toch de betere aanpak zal blijken.” Bij slicing krijgt een toepassing een deel van de bandbreedte – een ‘slice’ – toegewezen op het publieke 5G-netwerk.

Geert Degezelle, Executive VP bij Telenet Business
Geert Degezelle, Executive VP bij Telenet Business

Service maakt het verschil

Terwijl de operatoren volop inzetten op allerlei testen en pilootprojecten, en de veiling van het 5G-spectrum met rasse schreden nadert, raakt stilaan duidelijk hoe de aanbieders van 5G zich in de markt profileren. Uiteraard moeten ze eerst de licenties binnenhalen. Maar hoe de markt zich daarna verder vormt, zal anders zijn dan het geval was bij 4G. Het zal er voor de operatoren meer dan ooit op aankomen om naar de klant te luisteren. “Het uiteindelijke kostenplaatje zal afhangen van de gevraagde beschikbaarheid en de impact ervan op de benodigde infrastructuur. Uiteindelijk moet je de klant de klok rond het juiste niveau van dienstverlening kunnen bieden”, zegt Geert Degezelle.

VRiendje
VRiendje

Gigabitnetwerk

Om die dienstverlening te kunnen garanderen, is een ecosysteem van partners voor Telenet Business heel belangrijk. “Ons vaste netwerk is vandaag al klaar voor gigabit en meer”, zegt Geert Degezelle. “Dat is ook duidelijk wat de klant wil. Met 5G komt er meer snelheid en capaciteit in het mobiele netwerk. Maar er blijft sowieso nog een weg af te leggen. We bevinden ons midden in die evolutie.” Wellicht is het daarom nog wat vroeg om nu al over 6G te beginnen. Geert Degezelle: “We zijn er nog niet met 5G, dus laat ons met 6G nog maar even wachten.”

Lees meer: Wat heb je als bedrijf aan 5G?