De verschilmakers bij Telenet: “Technologie die je hier ontwikkelt, zie je snel toegepast worden in real life”

Telenet Business
Partner content

Partner content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

4 oktober 2019, 10:57 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:39

Chief Technology Officer (CTO) Micha Berger leidt het Technology and Innovation team bij Telenet, zijn collega Stijn Eulaerts is Director Product Management. Allebei kozen ze om dezelfde reden voor Telenet: een open cultuur met massa’s groeimogelijkheden. Een dubbelgesprek met twee verschilmakers.

“Wat we doen, kan je opdelen in twee grote lijnen,” zegt Stijn Eulaerts. “De eerste is internet en connectiviteit. Daar boosten we de gebruikerservaring van onze klanten via meer snelheid en capaciteit. Een tweede belangrijk ontwikkelingsdomein is tv en entertainment. We willen via alle digitale touchpoints aanwezig zijn – smartphone, tablet, notebook, digitale tv … Telenet is ook eigenaar van de commerciële zenders Vier, Vijf en Zes.”

Netwerken tweaken

“Connectiviteit via een performant giganetwerk is de kernactiviteit van Telenet”, pikt CTO Micha Berger in. “Aanbod en gebruikerservaring gaan grote veranderingen tegemoet. Daarom focussen we nu heel hard op het access gedeelte: capaciteit van de kabel, snelheid en latency … en connectiviteit gaat natuurlijk ook over mobiele toepassingen. We maken onze netwerken klaar voor alle nieuwe diensten die eraan komen. Streaming en live video zijn de laatste paar jaar al groot geworden. Maar denk ook aan real time hologram, augmented en virtual reality, voicetoepassingen die verder doorbreken … Daar heb je hoge internetsnelheden en minimale latency voor nodig.”

Nieuwe platforms

“Ook onze decoders evolueren snel”, zegt productmanager Stijn Eulaerts. “We lanceren dit jaar een nieuw platform. De tv-box maakt ook stembediening in huis mogelijk en dat is een eerste stap naar smart home services.” Interessant is dat spraaktechnologie niet meer het metalige geluid van vroeger oplevert. “Je kan het verbeteren door meer bandbreedte en technologie om een echt menselijke gesprekservaring te creëren”, zegt Micha Berger. “Digitaal communiceren wordt er alleen maar natuurlijker door.”

Resultaten zien

“Voor startende ingenieurs is Telenet een fascinerende werkgever”, benadrukt Stijn Eulaerts. “Daarom heb ik zelf ook de stap gezet naar dit bedrijf. Je brengt schitterende technologie naar het dagelijks leven van mensen. Dat gaat ver voorbij lab research en academische modellen. Het is cutting edge-technologie waarvan je ook het resultaat ziet bij vrienden en familie, op je werk en buitenshuis. Dat kan elke Telenetmedewerker beamen.”

Iedereen innovator

Micha Berger: “Dit is nog altijd de uitdagende, openminded omgeving van toen ik startte in 2013. Een opvallend vlakke hiërarchie met een open discussiecultuur. De kracht is dat je zelf op elk niveau kan innoveren, op elk platform. Technici en ingenieurs die vrijheid krijgen, worden creatief in problemen oplossen of in nieuwe producten ontwikkelen. Onze cultuur is dé drijver voor innovatie. Er is een hele sterke can do mindset bij Telenet.”

Vrijheid voor je ideeën

“Ik was net als Micha aangetrokken door de vlakke organisatie en de groeimogelijkheden”, zegt Stijn Eulaerts. “Professioneel en als mens. Als young potential werk je in een breed domein en zoek je uit wat je het beste ligt. Vers uit de universiteit weet je dat nog niet. Hier kan je uitzoeken waarin je past en hoe je je carrière vormgeeft. Young graduates met ideeën krijgen de ruimte om dat uit te zoeken. Electrical vehicle charging, drones… ook dat is Telenet. Er heerst heel wat vrijheid die we steunen via coaching. Onze technologie heb je ter beschikking.”

Alle profielen

Telenet heeft innovatieve mensen nodig die een meerwaarde bieden in domeinen als connectiviteit, mobile, entertainment, voice … maar die ook out of the box denken én durven falen. “Daarnaast hebben we ook operationele mensen nodig”, zegt Micha Berger. “Onze operational engineers houden de performance van de platformen op peil. Als support voor data center engineering, maintenance engineering… voor een constante kwaliteit.” Stijn vat samen: “Je vindt hier de niche waarin je het productiefst bent en waarin je het verschil maakt, voor jezelf en voor Telenet.”