Digitale transformatie – Het beste kiezen van de cloud

Hewlett Packard Enterprise
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

30 november 2020, 14:40 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:44

“De digitale transformatie heeft ons leven dit jaar in sneltempo veranderd. Hierdoor staan CIO’s meer dan ooit voor de uitdaging om overal de juiste digitale oplossingen te implementeren: bij de eindklant, in de backoffice, de cloud, de productie enz.” Stephane Lahaye, Managing Director Belux, Hewlett Packard Enterprise.

Omdat CIO’s voor heel wat keuzes staan, wil HPE BeLux graag zes tips aanreiken om hen te helpen bij hun transitie.

1. Digitale transformatie in een stroomversnelling

De onderneming van de toekomst is minder veraf dan we denken. Het coronavirus heeft niet alleen een enorme impact gehad op onze gezondheid en economie, het heeft bovendien bepaalde trends versterkt:

· Bedrijven hadden gemiddeld 11 dagen tijd nodig om telewerkoplossingen te implementeren, dat is zo’n 40 keer sneller dan voorheen.

· Onlineleveringen hebben in acht weken tijd de prognoses op 10 jaar overschreden.

· Wereldwijd zijn 250 miljoen studenten op twee weken tijd overgeschakeld naar e-learning.

Hierna volgen drie feiten waarmee de CIO’s rekening moeten houden in het veranderende landschap:

I. Gegevens worden steeds vaker aan “de Edge” gegenereerd – gegevensverwerking is niet langer het domein van de cloud en de datacenters, maar gebeurt steeds vaker rechtstreeks in apparaten aan de edge: IoT-sensoren, slimme horloges, geconnecteerde wagens enz.

Tegen 2022 zullen naar schatting 55 miljard toestellen geconnecteerd zijn

II. De manier waarop en de plaats waar gegevens worden verwerkt, zal radicaal veranderen – op dit moment bevindt amper 30% van de bedrijfsapplicaties zich in de cloud

III. Momenteel blijft het grootste deel van de gegevens (65%) ongeorganiseerd en onderbenut.

2. Een nieuwe Europese politieke impuls

De Commissie beschouwt de versterking van de digitale capaciteiten van de EU als een topprioriteit op het vlak van investeringen en regelgeving. Europa wil immers niet langer afhankelijk zijn van een handvol wereldwijde onlineplatformen en de Europese industriële gegevens eindelijk benutten. De focus op regelgeving en op het creëren van kansen hangt samen met plannen voor een krachtige en concurrerende cloudinfrastructuur en dito clouddiensten in heel Europa, onder meer met behulp van Gaia-X. Dat platform wil vereisten uitwerken voor een Europese data-infrastructuur met gemeenschappelijke regels voor het delen van gegevens.

3. Cloudbehoeften van organisaties

Uit onderzoek van wereldwijde onderzoek- en adviesbureaus blijkt dat de meeste bedrijven overstappen op cloud computing om hun kosten te verlagen en hun flexibiliteit te verhogen. Sommige willen daarbij de innovatieve mogelijkheden van de cloud benutten op het vlak van AI en IoT. HPE stelt vast dat bedrijven niet alleen de wendbaarheid en eenvoud van de cloud appreciëren, maar ook de controle en flexibiliteit van een hybride model.

In alle sectoren maken organisaties gebruik van een combinatie van public cloud, on-premises cloud en datacenters. Deze vraag naar hybride oplossingen lijkt zich door te zetten en er zal dus nood blijven aan een dergelijk hybride aanbod.

4. Voorkeur voor multicloud en hybride cloud

80% van de organisaties gebruikt meer dan één clouddienstverlener en 90% kiest voor een hybride benadering. Door te werken in multicloudmodus hebben gebruikers toegang tot meer technische mogelijkheden en zijn ze niet afhankelijk van een enkele leverancier.

Traditionele spelers in de public cloud schakelen over naar ‘on-premises’ en on-premises-leveranciers naar ‘as-a-service’.

Bij de hybride benadering gaat de voorkeur uit naar consumptiegebaseerde modellen. HPE GreenLake is daar een mooi voorbeeld van. Met HPE GreenLake verandert ons bedrijf van strategie, zodat we tegen 2022 ons hele productassortiment kunnen aanbieden in as-a-servicemodus. Dankzij HPE GreenLake bieden we wendbare microdiensten aan die op een pay-per-usebasis overal kunnen worden geleverd: on-premises, op de servers, aan de edge, in de publieke of private cloud. HPE GreenLake wordt ondersteund door Ezmeral, het nieuwe softwarepakket van HPE. Ezmeral biedt de klanten waarde door het moderniseren van applicaties, het ontsluiten van de waarde van data en het automatiseren van activiteiten in de periferie en in het systeem zelf.

5. Hoe verloopt de overschakeling naar de cloud?

De overschakeling naar de cloud moet doordacht gebeuren op basis van deze drie pijlers:

I. Een cloudstrategie die bestaat uit een visie en een doel en die afgestemd is op de bedrijfsdoelstellingen. Daarnaast moet ook een risicobeoordeling uitgevoerd worden en moeten de vaardigheden en interne structuur aan een cloudgebaseerde onderneming aangepast worden. Ten slotte is er ook nood aan een tool om de planning op te volgen en de cloudkosten te beheren, en een exitplan voor diensten die niet meer nodig zijn.

II. Een cloudimplementatieplan waarbij de werklast van de overschakeling intern wordt beoordeeld en zo de fundamenten van de cloud vastlegt: welke leverancier en welke oplossingen? Er moet worden nagegaan welke cloudarchitectuur het best de gegevensbehoeften beantwoordt.

Het cloudgovernance en -beheerplan met betrekking tot de algemene governance en de manier waarop de eindgebruikers de cloud zullen gebruiken, kostenbeheer en multicloudbeheer.

6. De cloud: geen bestemming, maar een ervaring

Bij HPE beschouwen we de cloud als een ervaring door eerst en vooral over te schakelen van een gecentraliseerde naar een gedistribueerde benadering, vervolgens door de cloudervaring uit te breiden naar alle applicaties en gegevens van een organisatie, de zogenaamde cloud ‘everywhere’. Ten slotte moet de waarde van alle gegevens van een organisatie beter benut worden: van meer gegevens naar meer informatie.

https://www.hpe.com/be/nl/greenlake.html

Download nu onze White paper : Why everything as- a -services