“Elke leidinggevende moet ook hr-manager zijn”

EASI
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

28 oktober 2021, 11:17 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:46

De grenzen tussen hr en andere functies vervagen. In de context van het hybride werken heeft een medewerker meer nodig dan een laptop en een internetverbinding. “Het belang van people management neemt alleen maar toe”, zegt Thomas Van Eeckhout, CEO bij EASI. “Elke leidinggevende moet ook hr-manager zijn.”

“Bij de uitbraak van de coronacrisis schoten veel bedrijven in een kramp”, zegt Thomas Van Eeckhout, CEO bij cloud-, security- en softwareleverancier EASI. “Begrijpelijk, want ze vroegen zich af hoe ze konden blijven bestaan.” Sommige sectoren – zoals de horeca – gingen letterlijk op slot. Andere, waaronder de technologiebranche, ondervonden net een positieve impact. “We zijn er heel trots op dat we met onze technologie mee een rol hebben kunnen spelen. De verdeling van de coronavaccins in ons land, bijvoorbeeld, liep over een platform van ons.”

Gezien de omstandigheden was de overstap op thuiswerk noodzakelijk, maar het bleef wel een drastische ingreep met een grote impact. Nu er weer meer kantoorwerk mogelijk is, zoeken bedrijven naar een nieuwe balans. “Er moet een goed evenwicht zijn tussen werken op kantoor, bij de klant, thuis of onderweg”, zegt Thomas Van Eeckhout. “Ligt de nadruk te sterk op thuiswerk, dan is de bedrijfscultuur daar het eerste slachtoffer van.”

Leiderschap nieuwe stijl

Behalve op de bedrijfscultuur en het gevoel van betrokkenheid, had corona ook een belangrijke invloed op de aansturing van de teams. “Het oude, traditionele leiderschap werkt niet meer”, zegt Thomas Van Eeckhout. “De manager die zegt wat er moet gebeuren en het team dat de opdrachten uitvoert? Die tijd is nu echt wel voorbij.”

Thomas Van Eeckhout, CEO bij EASI
Thomas Van Eeckhout, CEO bij EASI

Corona bevestigde dat managers ‘nieuwe stijl’ de juiste koers varen, al is ook dat parcours niet altijd vrij van hobbels. “De manager beweert niet langer dat hij alle wijsheid in pacht heeft”, legt Thomas Van Eeckhout uit, “maar daardoor stelt hij of zij zich ook voor een stuk kwetsbaar op.” Trouwens, ook die nieuwe stijl kan niet zonder evenwicht. EASI loste dat op door een activity-based model naar voren te schuiven. Dat stapt af van het idee dat thuiswerk een gunst is.

“Dat iemand thuis ‘mag’ werken, los van het type werk dat thuis gebeurt, is naast de kwestie”, vindt Thomas Van Eeckhout. Het activity-based model laat echter niet iedereen zomaar vrij. De opdrachten zijn goed omschreven, niet alleen inhoudelijk, maar ook wie ze uitvoert en waar dat gebeurt. Vertrouwen is belangrijk, al is er ook nood aan de opvolging van de geleverde prestaties.

Ook als CEO beschouw ik hr als mijn kerntaak.”

Thomas Van Eeckhout, CEO bij EASI

Iedereen hr-manager

Het hybride werken dat vandaag de nieuwe realiteit vormt, steunt zo niet louter op de beschikbaarheid van digitale en fysieke infrastructuur, maar ook – en vooral – op een nieuwe invulling van het leiderschap. “Het belang van people management neemt alleen maar toe”, zegt Thomas Van Eeckhout. “Elke leidinggevende moet ook hr-manager zijn! Ook als CEO beschouw ik hr als mijn kerntaak.” Managers hadden vroeger de neiging om bij iedere vraag die niet strikt met de jobinhoud te maken had te verwijzen naar de hr-afdeling. Voor Thomas Van Eeckhout is dat niet meer van deze tijd. “De ambitie is de beste people managers te hebben. Hr moet dat ondersteunen, bijvoorbeeld door regelmatig naar het welzijn van de medewerkers te polsen.”

Avontuur

In de ogen van nieuwe rekruten is er na de snelle evolutie van de voorbije anderhalf jaar alvast geen weg meer terug. “Plaatsonafhankelijk werk en flexibele werktijden vormen de basis”, zegt Thomas Van Eeckhout. “Met minder neemt de jonge generatie geen genoegen. Jonge mensen willen meer dan een job. Ze zoeken een avontuur.” Medewerkers aantrekken is één zaak, ze daarna op lange termijn aan boord houden een andere. EASI doet dat onder meer door iedereen de kans te bieden aandelen te kopen in het bedrijf. “Ik zie het als mijn taak om de dromen van de medewerkers af te stemmen op die van het bedrijf. Dat is de rol van de CEO: de medewerkers een mandaat geven om hun dromen na te jagen.”

Meer info op www.easi.net