Gezocht: artificiële intelligentie voor datacenters

Tata Consultancy Services
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

12 oktober 2020, 11:41 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:40

Mensen ervaren de wereld via hun 5 zintuigen; tools die informatie capteren die het brein dan verwerkt. De zintuigen werken samen om de juiste informatie te verzamelen zodat het brein het lichaam kan aansturen en beschermen. De analogie tussen brein & zintuigen, kunnen we toepassen op datacenters. Datacenters zijn vandaag niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. De technologie monitort voortdurend honderden systemen, applicaties, netwerken, databases en apparaten. Omdat de hoeveelheid data vandaag zo gigantisch is, en zo exponentieel groeit, groeit ook de nood naar technologie die inzichten uit die data kan halen. Waar het datacenter vandaag alle zintuigen heeft om informatie te capteren, missen organisaties het brein om de spelden in de datahooiberg te vinden. Spelden die noodzakelijk zijn om knelpunten te identificeren en inzichten te creëren om het succes van organisaties te verzekeren.

Wat is dan het brein van het datacenter van morgen? Artificiële intelligentie. Zogenaamde AIOps – artificial intelligence for IT operations – simuleren de intelligentie van het menselijk brein, doorzoeken verschillende bronnen, identificeren automatisch aan elkaar gerelateerde gebeurtenissen en helpen bij problemen sneller oplossen door oorzaken heel gericht aan te duiden.

Waar het exclusieve gebruik van AIOps en digitale experience monitoringtools door grote bedrijven in 2018 nog op 5% lag, zal dat tegen 2023 stijgen tot 30%, zo voorspelt Gartner. Geen verrassing, gezien het potentieel van de technologie om de bedrijfswerking te vergemakkelijken en te verbeteren.

Een waaier aan mogelijkheden

AIOps bevindt zich op het snijpunt van drie cruciale aspecten van IT Operations, namelijk service management, performance management en automatisering. Het systeem heeft een waaier aan mogelijkheden die de efficiëntie van het bedrijf en daarmee ook diens waarde vergroten. Enerzijds gebruikt het cognitieve modellen en simuleert het menselijke redeneringen. Anderzijds gaat het om zelflerende technologie die steeds betere beslissingen maakt, en krachtige analysemechanismen die de meest geschikte algoritmen kiezen om contextspecifieke, operationele inzichten te leveren.

Hoe gaat dat precies in z’n werk? Stel dat je prestatieverlies opmerkt bij een belangrijke applicatie van je bedrijf. De onderliggende oorzaak hiervan kan zich op verschillende niveaus bevinden – van de web UI, applicatieserver, middleware, database, netwerk tot de serverinfrastructuur. Door gebruik te maken van AIOps worden de waarschuwingen, statistieken en logboeken van de verschillende monitoringsystemen samengevoegd. Deze waarschuwingen worden dan weer gefilterd en door analysemodellen geleid om de mogelijke hoofdoorzaken te beperken. Indien gevalideerd, kan het AIOps het probleem automatisch oplossen en testen of het gelukt is. Dit alles gebeurt binnen enkele minuten, in tegenstelling tot de uren die anders nodig zouden zijn om dit manueel te doen.

Van klantendienst tot workflow, AIOps biedt tal van voordelen om zo de productiviteit en efficiëntie van bedrijven te verhogen. Gartners voorspelling zal snel werkelijkheid worden. In de toekomst zal AIOps een belangrijke factor spelen in het succes van organisaties op het gebied van digitale transformatie. De end-to-end zichtbaarheid in infrastructuur en applicaties maken het des te aantrekkelijker, wetende dat IT-omgevingen steeds complexer worden.