Heroverweeg wat u weet over HCL Domino.

GroupWave
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

28 mei 2021, 10:05 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:45

Bij de zoektocht naar een IT-oplossing voor groeiende organisaties lijkt de keuze vandaag duidelijk: ofwel kies je voor maatwerk software, ofwel ga je voor een “alles-in-één” pakket bij een grote tech provider. De hoge prijs van maatwerk ontwikkeling is vaak de doorslaggevende factor, maar wat als dit niet het geval hoefde te zijn? Met Domino combineer je een suite van software-oplossingen met een razendsnel software framework waarmee je in no-time cross-platform maatwerk applicaties kan bouwen.

Voor zij die zich nu in de haren krabben, we hebben het hier niet over de Amerikaanse pizzaketen of het populaire tegelspel. Iets oudere lezers herinneren zich echter misschien wel nog Domino als het software platform bij uitstek voor banken en verzekeringsmaatschappijen in de jaren 90. Domino, ooit ontwikkeld door Lotus en vervolgens overgenomen door IBM is de afgelopen jaren jammer genoeg grotendeels vergeten en voorbijgestreefd door andere technologieën. Het platform doet zijn robuuste reputatie echter alle eer aan, want er draaien wereldwijd nog steeds miljoenen Domino applicaties, vaak als stoffige motor van cruciale business processen.

Terug van (nooit echt) weggeweest

Sinds 2019 staat Domino echter onder nieuw management, en hoe! HCL, een technologiegroep met meer dan 150.000 werknemers wereldwijd, kwam al snel met Domino v11, een gigantische update met cross-platform ondersteuning, Microsoft 365 integratie en een low-code toolkit. En nu v12 vlak voor de deur staat is het duidelijk tijd voor een grondige opfriscursus rond wat Domino nu precies voor een organisatie kan betekenen.

Om kort te beginnen: Domino is in eerste instantie een server met een suite van software-oplossingen die de meest courante zakelijke IT-behoeften dekken. Zo bevat het bijvoorbeeld een mailserver, een webserver en kan je als add-on een collaboratieve chat toepassing en zelfs een volledig uitgeruste video conferencing toevoegen, nl Sametime Premium.

“Domino is net als een een Zwitsers zakmes: alle hulpmiddelen zijn verwerkt in slechts één handvat en je kan het inzetten naargelang de business behoeften van de klant. Dat is waarom we bij GroupWave zo’n grote fan zijn van Domino!” – Kris De Bisschop, Managing Partner GroupWave

Maar het belangrijkste element is dat Domino ook een software framework bevat waarmee applicaties op maat gebouwd kunnen worden tegen een fractie van de gewoonlijke kosten. Hoe, vraagt u? Bekijk Domino als een Zwitsers zakmes: Domino bevat een heleboel vooraf gebouwde componenten en hulpmiddelen waarmee in enkele dagen toepassingen kunnen gebouwd worden die soms weken zouden kosten om te ontwikkelen met gevestigde frameworks.

Mobiele applicaties zijn ook een integraal onderdeel van Domino. Elke bestaande Domino-applicatie kan eenvoudig worden ingezet op zowel Android als iOS. Hierdoor kunnen ontwikkelaars eenvoudig applicaties bouwen die naadloos toegankelijk zijn vanaf desktop, tablet en mobiele telefoon. Domino-applicaties kunnen ook eenvoudig naadloos integreren met systemen gaande van Microsoft Exchange-servers, Google API’s en Salesforce, tot legacy SAP-systemen en zelfs apparaten zoals Amazon’s Alexa.

Security is tot slot een belangrijk onderdeel van Domino. Ondanks het feit dat er wereldwijd nog steeds veel banken en verzekeringskantoren op Domino draaien is er tot op heden geen enkel geval van hacking gekend van Domino systemen. Alle Domino applicaties worden automatisch uitgerust met de allerlaatste standaarden in security.

Dankzij deze nieuwe features is Domino een volwaardig modern applicatie framework geworden, maar het is belangrijk om te benadrukken dat HCL nog steeds veel belang hecht aan de robuustheid en backward compatibility van Domino. Die stoffige, verouderde Domino applicaties kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk worden overgezet naar de laatste versie, en zo een nieuw leven vinden als moderne business oplossing.

Dé Domino Experts

Wie zoekt naar Domino expertise binnen België komt quasi automatisch bij GroupWave terecht. GroupWave is een organisatie met meer dan twintig jaar Domino ervaring en heeft als HCL ambassadeur en lid van de Penumbra groep een directe lijn naar de ontwikkelaars en product management bij HCL.

GroupWave heeft de afgelopen decennia de nodige ervaring opgedaan om als one-stop-shop op te treden voor hun klanten, met onafhankelijk advies in mensentaal, op maat van de klant en niet op maat van het softwarepakket.

Ben je net als GroupWave ook zo gebeten door Domino en wil je er graag bij zijn op de launch van de nieuwe versie? Schrijf je dan zeker in voor het virtuele launch event op 7 juni, en we zien je daar!