“Het datacenter biedt een ecosysteem voor connectiviteit”

© jo exelmans
LCL Data Centers
LCL Data Centers
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

28 september 2021, 15:17 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:46

Door de veranderende behoeften van bedrijven – denk aan meer cloudtoepassingen en meer thuiswerk – neemt het belang van performante en veilige connectiviteit alleen maar toe. “Bedrijven vinden het antwoord meer en meer bij hun datacenterpartner”, klinkt het bij LCL. “Ze hebben er vrije keuze uit een brede waaier aan connectiviteitsdiensten, bovendien vaak voor een betere prijs.”

LCL biedt colocatie, housing en datacenterdiensten aan. Het Belgische bedrijf beschikt over vijf onafhankelijke datacenters waar klanten terecht kunnen voor infrastructuur en connectiviteit. “Het datacenter biedt een ecosysteem voor connectiviteit”, zegt Laurens van Reijen, managing director bij LCL. “Alle internationale operatoren lopen door ons datacenter. Bedrijven kloppen rechtstreeks bij ons aan voor connectiviteit, omdat dat goedkoper en makkelijker is.”

Dichter bij de cloudspelers

Ze doen dat in de eerste plaats in hun zoektocht naar capaciteit, al draait het bij de evolutie van de vraag naar connectiviteit volgens Laurens van Reijen niet alleen om bandbreedte. Sinds corona is er veel meer interesse voor redundante connectiviteit. Daar zit de stijging in het gebruik van cloudapplicaties voor iets tussen, naast het belang van een betrouwbare verbinding tussen de verschillende sites van een onderneming. “Wij zagen de voorbije maanden een sterke stijging in de vraag naar redundantie”, zegt Laurens van Reijen. “Hetzelfde geldt trouwens voor de vraag naar hybride cloudoplossingen.”

Dat alle grote cloud- en SaaS-spelers in de datacenters van LCL aanwezig zijn, biedt een belangrijk voordeel. Laurens van Reijen: “Via het datacenter komen de SaaS- en cloudproviders dichter bij hun klanten, wat onder meer voordelen oplevert op het vlak van latency. Dat wij de hyperscalers mee in ons aanbod hebben opgenomen, heeft daar mee te maken. Bijkomend voordeel is dat bedrijven op die manier de diensten van de hyperscalers kunnen gebruiken, maar er tegelijk ook zeker van zijn dat hun data zich in België bevinden.”

Laurens van Reijen, managing director bij LCL
Laurens van Reijen, managing director bij LCL

Compliance en duurzaamheid

Voor sommige sectoren is dat een noodzakelijke voorwaarde om in de cloud te kunnen of mogen werken. “Compliance blijft heel belangrijk”, bevestigt Laurens van Reijen. “We zien in onze branche almaar meer ISO- en ISAE-certificaten opduiken.” Die certificaten wijzen op behaalde kwaliteitsnormen rond security en outsourcing. Maar het gaat om meer dan dat. “Ook duurzaamheid staat hoog op de agenda”, vervolgt Laurens van Reijen. “De Europese sector heeft het Climate Neutral Data Centre Pact ondertekend, waarbij we ons engageren om klimaatneutraliteit te bereiken tegen 2030.”

Dat vraagt in de praktijk een behoorlijke inspanning. Digitalisering vormt een belangrijke hefboom in de verlaging van de CO2-uitstoot, waarvoor net meer datacenters nodig zijn. “Maar we zien duidelijk dat het bewustzijn rond het milieu en de Green Deal toeneemt”, zegt Laurens van Reijen. “Bedrijven vragen concreet welke CO2-uitstoot er aan onze dienstverlening vasthangt, zodat ze dat cijfer mee kunnen nemen in hun eigen doelstellingen.”

© jo exelmans

Snel schakelen

In de context van connectiviteits- en netwerkbeheer blijft snelheid essentieel. De reden is eenvoudig: snelheid is een belangrijke drijfveer voor innovatie. “Klopt”, zegt Laurens van Reijen. “Bij cloudconnectiviteit is dat zeker het geval: snel in- en uitschakelen, snel de juiste sizing aanbieden, enzovoort. Vandaar ook de expliciete vraag van bedrijven om wereldwijd meer en meer met één partner te werken die het geheel aanstuurt.”

Precies daar moeten we LCL’s initiatief met de Equinix Cloud Exchange Fabric situeren. “Via ons hebben klanten één connectie waarmee ze toegang krijgen tot diensten van onder meer AWS, Azure, Google, Oracle, IBM en Salesforce”, besluit Laurens van Reijen, “maar evengoed cloudtoepassingen als ServiceNow of F5 Networks, en allerlei andere edge solutions, secure key management services, cryptografiediensten en andere partners die wereldwijd beschikbaar zijn via de Fabric, op een flexibele manier via een ‘pay as you use’-model.”