“Het netwerk is meer dan ooit een business enabler”

NTT Ltd.
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

28 september 2021, 15:46 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:46

Ook bij hun behoefte aan connectiviteit gaan bedrijven steeds vaker op zoek naar end-to-end-oplossingen. De klassieke silo’s voor security, LAN en WAN verdwijnen. De voorkeur gaat uit naar diensten – connectiviteit as a service – in plaats van naar investeringen.

NTT is een wereldwijde IT-dienstverlener, in 2019 ontstaan door de fusie van onder meer NTT Communications, Dimension Data en NTT Security. Pascal Facon is Director of Service Offerings & Managed Network Services bij het bedrijf. “In Europa zitten we op het vlak van glasvezel vrij goed”, zegt hij. “Zeker wanneer ik van collega’s uit onder meer de VS hoor dat de uitrol van glasvezel daar wat vertraging kent.” NTT kijkt echter naar meer dan glasvezel alleen. “We willen vooral oplossingen aanreiken die het toelaten verschillende soorten connectiviteit te combineren. We zetten in op technologische diversiteit.”

Nieuwe aanpak van connectiviteitsbeheer

Onder invloed van de coronacrisis moesten bedrijven op korte tijd vaak heel wat stappen zetten. Ze gingen versneld met cloudapplicaties aan de slag en moesten thuiswerk mogelijk maken. Nu het stof wat is gaan liggen, komen er nieuwe vraagstukken rond connectiviteitsbeheer aan de oppervlakte. “Het is in die context dat de nieuwe term SASE opduikt”, zegt Pascal Facon. SASE staat voor Secure Access Service Edge. Het acroniem komt uit de koker van de analisten van Gartner. Het gaat om automatisering op basis van software-defined technologie die voor meer visibiliteit en controle zorgt.

SASE vereenvoudigt het beheer van het WAN en de bijhorende security door beide rechtstreeks op de gewenste plaats als een clouddienst te leveren, bijvoorbeeld bij de gebruiker, bij een device of een kantoor, en dus niet via een centrale infrastructuur. “Alleen is de technologie nog niet beschikbaar bij één enkele fabrikant, wat in de praktijk betekent dat de ontwerpfase belangrijk blijft”, zegt Pascal Facon. “Bedrijven herschrijven hun vraag naar connectiviteit. Ze starten vanuit hun applicatielandschap en bekijken – voor iedere applicatie afzonderlijk – wat de best passende oplossing is.”

Pascal Facon, Director of Service Offerings & Managed Network Services
Pascal Facon, Director of Service Offerings & Managed Network Services

Follow the sun

Omdat de behoeften van de bedrijven veranderen, zit er logischerwijze ook beweging in het aanbod. “Dat heeft alles te maken met de veranderende nood op het vlak van onder meer security, compliance en datasoevereiniteit”, zegt Pascal Facon. “Voor leveranciers betekent het onder meer dat het belang van compliance op het vlak van security governance en duurzaamheid alleen maar verder toeneemt. En er is meer. De globalisering zet zich verder door, waardoor bedrijven hun dienstverlening meer en meer moeten afstemmen op klanten die uit zowat alle landen afkomstig zijn. Ze doen dat vaak vanuit een centraal beheerde aanpak, ondersteund door zogenaamde follow the sun-teams. Toch blijft het heel belangrijk dat ze voldoende aandacht hebben voor lokale compliance.”

Bedrijven gaan bovendien vaker op zoek naar end-to-end-oplossingen. “De klassieke silo’s voor security, LAN en WAN verdwijnen”, vervolgt Pascal Facon. De voorkeur gaat daarbij naar diensten in plaats van naar investeringen. “Er ontstaat meer vraag naar een oplossing die op een opexmodel steunt. Dat kan alleen via een software-defined aanpak. Die manier van werken biedt immers de benodigde schaalbaarheid.”

Drijfveer voor innovatie

“Belangrijk is vooral dat we de snelheid van de digitale transformatie verder zien toenemen”, zegt Pascal Facon. “Een bedrijfsnetwerk bouwen en aanpassen nam tot dusver altijd heel wat tijd in beslag. Vandaag vraagt een onderneming heel duidelijk om dat veel sneller te doen. Dat is volgens mij de bestaansreden van SASE: heel snel kunnen schakelen.” Snelheid blijft een grote drijfveer voor innovatie. “De modernisering van het netwerk heeft een versnellend effect op de ROI van digitaliseringsprojecten. Op die manier moeten we het netwerk vandaag meer dan ooit als een business enabler beschouwen.”