Hoe gaat Colruyt Group duurzaam om met data?

Senior IT Project Manager Dana Huygh
Colruyt Group
Colruyt Group
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

27 april 2021, 08:52 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:45

Colruyt Group zet stevig in op digitale transformatie. Vandaag is de groep een stimulerende omgeving voor profielen die IT-expertise weten te combineren met people management. Senior IT Project Manager Dana Huygh zet samen met een ervaren projectteam haar schouders onder de realisatie van een performant data reservoir. Hieronder staat ze stil bij dit ambitieus project.

Duurzame data-economie

Data en informatie zijn het zwarte goud van de 21ste eeuw. Dat is een bloeiende context voor Colruyt Group, want we beschikken over een grote hoeveelheid aan eigen data. Bovendien hebben we de ambitie om als retailer de Europese nummer één te worden in duurzaam data- en informatiemanagement.

Momenteel werken we binnen een strategisch programma waarbij we alle data van Colruyt Group capteren in een gigantisch data reservoir. Die data en informatie willen we in alle lagen van de groep betrouwbaarder en toegankelijker maken. Vandaag ontsluiten we de eerste, goedgekozen bronnen op het data reservoir. Eerste gebruikers, voornamelijk data scientists, kunnen dus nu al een beroep doen op het reservoir bij het maken van hun rapporten. Dat is niet alleen economisch interessant. Door die data optimaal te capteren en te implementeren in datatools, kunnen we services aanbieden waar onze klanten zelf aan het stuur zitten, hun privacy beter waarborgen, en zo een duurzaam verschil maken. Een uitdagende job, maar ik vind het fantastisch om hierin een rol te kunnen spelen.

Succesvol project met sterk team

Ik ben bij Colruyt Group gestart met een team van zeven IT-experts, waaronder IT-architecten, infrastructuur en business architecten. Door de omvang en complexiteit van dit project, is het belangrijk om als team goed op elkaar afgestemd te zijn. Mijn allereerste prioriteit was dan ook om van deze groep experts een hecht projectteam te maken. Tot op vandaag blijf ik daarop toezien. Dat doe ik niet alleen met teammeetings, maar ook door regelmatig met mijn teamleden in gesprek te gaan. Daarnaast zorg ik ervoor dat ze gerichte opleidingsprogramma’s kunnen volgen. Op die manier kunnen ze verder groeien in hun job. Het is fijn om, naast het vaktechnische, ook te kunnen werken op people management.

Door de complexiteit van het project, is het belangrijk om als team goed op elkaar afgestemd te zijn.

Ons project is trouwens sterk gegroeid. Ik leid vandaag 20 gedreven experts. Daar zit ook een SCRUM-master bij. Als team hebben we heel bewust gekozen voor een agile-aanpak om zo problemen sneller aan te pakken. Het vraagt een specifieke aanpak om in zo’n korte sprints te werken, maar over het algemeen is het veel efficiënter.

Sterk in IT-tooling én infrastructuur

Ik heb als IT’er voor grote spelers uit de financiële wereld gewerkt, maar ook voor de overheid, smart mobility en de energiesector. Dankzij die bagage ben ik bij deze sterke retailer terechtgekomen. Het is een sector die ik nog niet van dichtbij kende, maar finaal blijft de kern van mijn job dezelfde. Tijdens mijn carrière heb ik expertise opgebouwd in het ontwikkelen van applicaties binnen systemen enerzijds, en in het uitbouwen van infrastructuur anderzijds. Twee aparte specialisaties die een compleet verschillende aanpak vragen.

Die dubbele expertise komt vandaag meer dan ooit van pas, maar dat betekent niet dat ik blijf stilstaan in mijn carrière. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en krijg daar bij Colruyt Group de nodige ruimte voor. Wat de toekomst betreft ben ik er zeker van dat er hier nog heel wat uitdagende projecten mijn professioneel pad zullen kruisen!