IBM versnelt evolutie richting duurzaamheid

IBM
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

30 november 2020, 10:35 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:44

Duurzaamheid blijft ook volgend jaar voor iedere onderneming een belangrijk aandachtspunt. In de ‘5 in 5′ wijst IBM daarbij op de sleutelrol die is weggelegd voor de ontwikkeling van nieuwe materialen. Dankzij de beschikbaarheid van nieuwe technologie krijgt die ontwikkeling een spectaculaire versnelling.

Als technologiepartner voor bedrijven, is het ook de missie van IBM om na te denken over de rol van technologie bij het oplossen van bepaalde problematieken waar we allemaal mee geconfronteerd worden. ‘5 in 5’ is daar een goed voorbeeld van. Elk jaar doet IBM vijf voorspellingen over technologie waarvan het bedrijf gelooft dat ze business en maatschappij in de komende vijf jaar zullen hertekenen. “Jaar na jaar kijken we naar wat er in de wereld en bij klanten gebeurt”, zegt Victoria Bunyard, CTO bij IBM Benelux. “Met ‘5 in 5’ willen we de aandacht vestigen op de evoluties die de komende vijf jaar een grote impact zullen hebben op ons leven en werk.”

Tien keer sneller en goedkoper

De rode draad doorheen de huidige editie van ‘5 in 5’ is de radicale versnelling in de evolutie die ons naar een duurzame toekomst moet leiden. “Daarbij is een essentiële rol weggelegd voor de materialen die we gebruiken, zoals plastic en batterijen. Wanneer we de duurzaamheid daarvan verhogen, zou dat een enorme winst opleveren. Stel je voor dat we zo alleen de voordelen van plastic of batterijen overhouden, zonder de nadelige impact ervan op het milieu.”

De sleutel zit onder meer in het gebruik van artificiële intelligentie, de beschikbaarheid van meer data en de toepassing van quantum computing – Victoria Bunyard

“Vroeger kostte het tien jaar – en makkelijk tien tot honderd miljoen dollar – om een nieuw materiaal met specifieke eigenschappen te ontdekken of te ontwikkelen”, zegt Victoria Bunyard. “Nieuwe technologie laat ons echter toe om doorlooptijd en budget met negentig procent te verlagen.” Anders gezegd: de ontwikkeling van nieuwe materialen kan tien keer sneller en goedkoper. De sleutel zit onder meer in het gebruik van artificiële intelligentie, de beschikbaarheid van meer data en de toepassing van quantum computing.

Fundamentele verandering

“De combinatie van die technologie laat ons toe de zoektocht naar nieuwe materialen fundamenteel te veranderen”, legt Victoria Bunyard uit. “We hangen dan niet meer af van geluk of toeval, maar kunnen de mogelijkheden gewoon berekenen. Als onderzoeker zet je zo heel snel heel grote stappen.” Artificiële intelligentie brengt alle beschikbare kennis rond een specifiek onderwerp samen. Daarna gaan supercomputers – en op termijn quantumcomputers – aan de slag om de gaten in de kennis in te vullen.

“Dankzij de analyse van historische data met artificiële intelligentie, kunnen we modellen creëren om hypothesen te ontwikkelen over de nieuwe materialen die we zoeken”, aldus Victoria Bunyard. “In een volgende stap kunnen we de ontwikkeling en het testen van de materialen automatiseren met de hulp van cloudtechnologie.”

Victoria Bunyard
Victoria Bunyard

Gratis AI-model

Met het platform RoboRXN draagt IBM concreet bij aan de zoektocht naar nieuwe materialen. Het gaat concreet om een chemielabo in de cloud, waar onderzoekers een model voor artificiële intelligentie kunnen inzetten om chemische reacties te voorspellen. Het model is gratis beschikbaar voor studenten en wetenschappers. “Onderzoekers hebben het onder meer toegepast in de zoektocht naar medicijnen tegen corona”, zegt Victoria Bunyard.

Vroeger nam het onderzoek naar één potentieel bruikbare molecule vaak jaren in beslag. Met het platform verliep datzelfde onderzoek voor twintig potentiële molecules in enkele uren. “Daarna volgt uiteraard nog een intensief test- en onderzoekswerk, maar de technologie zorgt alvast voor een enorme versnelling van het eerste luik van het onderzoek.” Op dezelfde manier helpt het platform onderzoekers op weg naar nieuwe, duurzame materialen.

Meer lezen? Klik hier