“Iedereen heeft een mentor nodig”

Deloitte
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

21 februari 2022, 16:56 Bijgewerkt op: 9 maart 2023, 12:50

De ICT-sector steunt op sterke persoonlijkheden. Tegelijk is het bij uitstek de branche waarin teamwerk voor de beste resultaten zorgt. De sleutel tot succes? Altijd jezelf blijven en je goed omringen.

“In onze sector hebben we oog voor detail”, zegt Charlotte Dekens, Director S/4HANA Transformation Projects bij Deloitte. “We moeten de leefwereld en de uitdagingen van de klant zo goed mogelijk trachten te begrijpen, zodat we aansluitend de best passende en meest waardevolle oplossing kunnen aanreiken. Dat lukt maar wanneer je heel gedetailleerd en accuraat te werk gaat.” Tegelijk moet je je wendbaar en veerkrachtig opstellen. Een project loopt nu eenmaal niet altijd helemaal volgens plan. “Je moet kunnen omgaan met verandering”, zegt Charlotte Dekens. “Maar dat doen we altijd met het einddoel van de klant voor ogen. Op die manier loodsen we niet alleen onszelf, maar ook de klant door de verandering.”

Charlotte Dekens, Director S/4HANA Transformation Projects bij Deloitte
Charlotte Dekens, Director S/4HANA Transformation Projects bij Deloitte
Wanneer je iets met passie doet, vind je het niet erg daar veel tijd in te investeren.

Charlotte Dekens

“Mensen zeggen wel eens dat ik precies een flamingo ben in een vlucht duiven”, lacht Jasmine Van Mol, Senior Consultant Digital Advisory bij Deloitte. “Ik ben creatief en durf wel eens experimenteren met kleuren en prints, niet alleen in mijn kledij, maar ook in mijn interieur. Die creativiteit helpt me in mijn job.” Ook klanten verwachten namelijk heel vaak een creatieve, innovatieve oplossing voor hun vraagstukken. “Ik stel me daarbij open op voor uitdagingen en probeer graag nieuwe dingen uit”, gaat Jasmine verder. “Maar ik ben me ervan bewust dat ik niet alles weet. Daarom laat ik me goed omringen, vaak door mensen die helemaal niet op mij lijken. Net dat zorgt voor een goede balans.” En wat als het toch eens fout gaat? “Dan val je terug op je team”, zegt Jasmine Van Mol. “Je praat met mensen, bekijkt het probleem vanuit een andere hoek en bedenkt een nieuwe oplossing.”

Jasmine Van Mol, Senior Consultant Digital Advisory bij Deloitte
Jasmine Van Mol, Senior Consultant Digital Advisory bij Deloitte
Ik stel me open op voor uitdagingen. Maar ik ben me ervan bewust dat ik niet alles weet. Daarom laat ik me goed omringen.

Jasmine Van Mol

Rolmodel met passie

Een goede omkadering is essentieel voor het succes van elke professional. Op bepalende momenten in een carrière speelt één specifieke persoon daarbij vaak een belangrijke rol. “Mijn moeder was voor mij een rolmodel”, zegt Charlotte Dekens. “Ze was zelf een succesvolle manager en gaf leiding aan een team van tweehonderd medewerkers.” Charlotte maakte van nabij mee hoe haar moeder vaak naar het buitenland moest en ’s avonds laat doorwerkte. “Maar ik zag vooral de passie in haar ogen”, vertelt ze. “Ze hield echt van haar job. En wanneer je iets met passie doet, vind je het niet erg daar veel tijd in te investeren.”

“Tegelijk zorgde mijn moeder ervoor dat ze er altijd was op de belangrijke momenten, zowel professioneel als voor het gezin”, zegt Charlotte Dekens. “Dat is precies het advies dat ikzelf ook zou willen geven aan wie een ICT-carrière uitbouwt.” Er zijn op de belangrijke momenten lukt uiteraard het best wanneer je jezelf omringt met een goed team. “Omdat ik het voorbeeld van mijn moeder had gezien, vroeg ik me later nooit af of ik een bepaalde uitdaging aan zou kunnen, maar eerder hoe ik die zou aanpakken”, vertelt Charlotte. “Dat is de belangrijkste les die ik meekreeg: je omringen met de juiste mensen, van hen leren en waar mogelijk delegeren.”

Altijd jezelf blijven

“Voor mij was het collega Koen die als mentor het verschil maakte”, zegt Nathalie Vandaele Human Capital Leader bij Deloitte. “Koen begeleidde mij een jaar of tien geleden als coach. Ik had tot dan snel carrière gemaakt, maar op een bepaald moment reed ik me vast. Ik raakte gefrustreerd en begon aan mezelf te twijfelen. Ik voelde me als een wielrenner met een lekke band, ergens achterin het peloton, terwijl ik het gewoon was geweest om voorop te rijden.” De coach leerde Nathalie te focussen op de langere termijn. “Hij vertelde dat ik mezelf moest blijven en dat de rest dan wel zou volgen”, zegt ze. “En dat is precies wat gebeurde. Er kwamen nieuwe opportuniteiten op mijn pad, die me enorm veel voldoening bezorgden. Uiteindelijk heeft iedereen zo’n mentor nodig. Want uitdagingen en moeilijke momenten zijn er altijd, doorheen je hele carrière.”

Nathalie Vandaele, Human Capital Leader bij Deloitte
Nathalie Vandaele, Human Capital Leader bij Deloitte
Iedereen heeft een mentor nodig. Want uitdagingen en moeilijke momenten zijn er altijd, doorheen je hele carrière.

Nathalie Vandaele

Om het volledige rondetafelgesprek te zien, klik door naar deze webpagina.