IT engineers Sam en Jacob ontwikkelden unieke planningsapp voor Colruyt Group

Colruyt Group
Colruyt Group
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

1 februari 2022, 13:56 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 06:49

Sam en Jacob bouwden mee aan het Plato-project van Colruyt Group IT, een set innovatieve planningsapplicaties die het werk van hun collega’s in de winkels makkelijker maken. Sam ontfermde zich over de frontend-ontwikkeling, Jacob begeleidde het project als IT-architect. Tal van andere IT-collega’s werkten nauw met hen samen om tot een knap resultaat te komen. De gedreven IT’ers schetsen hoe de ontwikkeling van een groot project bij Colruyt Group IT tot stand komt.

Colruyt Group IT ontwikkelde Plato helemaal zelf, omdat de markt geen standaardpakket bood dat aan de noden van de groep kon voldoen. “Het leukste aspect aan Plato was dat wij volop konden experimenteren in de pilootversie. Het is heerlijk om zelf nieuwe technologieën uit te zoeken en te verkennen”, steekt Sam van wal. “Als frontend developers ontwikkelen wij het visuele aspect van de applicatie. Plato ziet er op het eerst zicht misschien eenvoudig uit, maar geloof me, het was heel uitdagend om ervoor te zorgen dat de applicatie snel en gebruiksvriendelijk zou werken.”

“We maakten gebruik van NgRx als state management tool voor Angular”, schetst Sam verder. “Het voordeel daarvan is dat we de applicatie veel sneller kunnen laten werken voor de eindgebruiker. We kunnen namelijk al in de frontend voorspellen en bijhouden welke handelingen zullen worden aangemaakt, nog voor er feedback komt van de backend. Bijvoorbeeld wanneer een winkelbediende een bepaalde shift aanmaakt. Als end-to-end testing framework kozen we voor Cypress. Zo kunnen we de user flows optimaliseren en de interacties met de applicatie volledig uitschrijven. Als we een feature toevoegen aan onze applicatie, en plots werkt een bepaald onderdeel niet meer, dan krijgen wij al een indicatie nog voor de eindgebruiker daarmee te maken krijgt. Zo kunnen we veel sneller ingrijpen zodra er iets misgaat.”

IT engineers Sam en Jacob ontwikkelden unieke planningsapp voor Colruyt Group
© Jacob Beeusaert

Voortdurend interactie

“We hebben ook een soort API gemaakt voor elk mogelijk gedrag dat een gebruiker kan stellen tegenover onze applicatie”, gaat Jacob verder. “Iedere interactie en commando van de eindgebruiker hebben we programmeerbaar gemaakt. We kunnen het menselijk gedrag zo volledig scripten om verschillende gebruikers na te bootsen. Dat is uniek aan onze testmethodiek.”

Als IT-architect overschouwde Jacob steeds the bigger picture van het Plato-project: wie werkt er allemaal mee aan het project, wat zijn de noden voor de business en hoe ver reiken de mogelijkheden van de IT-afdeling? “In zo’n projecten werken we nauw samen met heel uiteenlopende IT-experten. Dat gaat van system engineers tot software engineers en business architecten. Er zijn ook heel wat ondersteunende IT-medewerkers die hun steentje bijdragen. Er is voortdurend interactie nodig, niet alleen met de IT-collega’s, maar ook met de eindgebruikers. Ik zorg ervoor dat de bedrijfsnoden ook technisch uitvoerbaar zijn, zowel vandaag als in de toekomst. Op het vlak van architectuur bouwen we namelijk aan een heel flexibel systeem, om voorbereid te zijn op toekomstige veranderingen. Design for change noemen we dat.”

IT engineers Sam en Jacob ontwikkelden unieke planningsapp voor Colruyt Group
© Sam Bogaert

De nieuwste technologieën

“Het voordeel van voor een grote groep te werken: je krijgt de tijd en ruimte om alle details op punt te zetten”, gaat Jacob verder. “Vanuit Colruyt Group IT maken wij met onze projecten het verschil voor duizenden eindgebruikers en dragen we bij tot de toekomst van de hele organisatie. Als grote speler willen we ook marktconform zijn en daarom werken we met de recentste technologische evoluties. Als je met een nieuw project start, dan gebeurt dat hier altijd met de meest recente versie van de frameworks. Het is fijn om met kwaliteit aan de slag te kunnen gaan en te voelen dat wat je doet heel veel ondersteuning krijgt.”

Het is dan ook belangrijk dat we binnen Colruyt Group IT blijven groeien. “Zo hebben we een interactief learning platform met zo goed als alle soorten technologieën, zelfs zaken die we hier nog niet gebruiken”, vult Sam aan.

Sam en Jacob zijn fier op het resultaat van Plato. “Als je zelf naar de winkel gaat en ziet dat mensen bezig zijn met jouw software, dan geeft dat een goed gevoel. We hebben niet zomaar iets gemaakt dat ergens in de achtergrond draait. Elke dag worden er meer dan 25.000 mensen ingepland met onze software. Die impact van onze job is dus lang niet mis”, glimlacht Jacob.

Meer weten over de projecten van Colruyt Group IT? Bekijk ze hier:

Colruyt Group IT steunt op de expertise van 2.000 collega’s. – Werken bij Colruyt Group