Newest kid on the block maakt wel degelijk het verschil
Partner content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
De nood aan 5G staat of valt met een sterke case. En ja, het gaat daarbij niet alleen om het IT-luik, maar vooral ook om het businessverhaal. Tegelijk zien we dat 5G nu cases mogelijk maakt, waar 4G of andere technologie tekortschoot.
De aanhoudende datagroei is een belangrijke drijfveer voor de interesse in 5G. “Ook in 2023 zette de trend van 30 tot 40% jaarlijkse groei in mobiele data zich door”, zegt Bram De Valck, 5G & IoT Programme Lead bij Telenet Business. “Het aandeel van 5G daarin is het voorbije jaar verzesvoudigd. Op ons netwerk zijn intussen al meer dan een miljoen toestellen geconnecteerd die 5G aankunnen.”
Naast het upgraden van bestaande masten naar 5G – om aan de groeiende vraag te voldoen – bouwt Telenet ook een gevoelig aantal bijkomende antennes bij op nieuwe locaties. Die verdichting van het mobiele netwerk draagt bij tot een betere dekking en hogere capaciteit.
Network-as-a-Service
Een tweede duidelijk zichtbare trend op het vlak van mobiele connectiviteit is de nood aan directe interactie tussen externe applicaties en het mobiele netwerk. De technologie van Network-as-a-Service (NaaS) maakt die network programmability mogelijk.
Net zoals we het zelf gewoon zijn om op onze smartphone vanuit een app store een app te installeren met een enkele klik, of een film ogenblikkelijk op te vragen via ons favoriete streamingplatform, zo interageren innovatieve applicaties sneller en op een automatische manier met het telecomnetwerk.
Verbinding past zich automatisch aan
“Hou even de zelfvarende schepen van Seafar voor ogen”, stelt Bram De Valck voor. Seafar zorgt voor teleoperatie: het stuurt vanop afstand schepen aan door live videobeelden en telemetriedata van het schip aan de kapitein te bezorgen via een mobiele verbinding. Die kapitein bevindt zich niet op het schip, maar aan de wal, in een controlecentrum.
Zodra het schip in een zone vaart waar complexe vaarmanoeuvres nodig zijn, bijvoorbeeld in de haven van Antwerpen, vraagt de teleoperatiesoftware automatisch aan het 5G-netwerk van Telenet om de capaciteit van de mobiele verbinding te verhogen. “Dat verzekert dat de live videobeelden in hoge kwaliteit met prioriteit via het mobiele netwerk tot bij de kapitein komen. Eenmaal het schip de complexe passage heeft afgerond, geeft de software automatisch de instructie aan het netwerk om de mobiele verbinding te downgraden.”
Snelheid, capaciteit en slicing
NaaS-technologie laat Seafar dus toe om de schepen ook in complexe omgevingen veilig en vlot te laten manoeuvreren op een kostenefficiënte manier, dankzij de rechtstreekse interactie tussen de applicatie en het 5G-netwerk. Voor Telenet maakt die network programmability het mogelijk om dat soort capaciteitsaanvragen van verschillende aanvragers simultaan te ondersteunen. “Waar de vraag nu nog eerder beperkt is, zal die in de nabije toekomst aan relevantie winnen. De trend is Telenet uiteraard niet ontgaan. We verkennen dan ook volop de mogelijkheden met academische en commerciële partners. Sterker nog, via onze link met moederbedrijf LG, zitten we mee in de GSMA-stuurgroep om de standaarden vorm te geven.”
5G zorgt voor snelheid en capaciteit. Maar minstens even belangrijk is de mogelijkheid om met slices te werken: segmenten van het netwerk die exclusief voor een specifieke toepassing blijven voorbehouden. Dat doet denken aan het principe van quality of service, zoals we dat kennen bij vaste netwerken. “Klopt, al kunnen we de vergelijking niet één op één maken”, vindt Bram De Valck. “Bij een mobiel netwerk blijven er altijd omgevingsfactoren meespelen. Een bouwkraan die pal voor een antenne staat, bijvoorbeeld, kan een grote invloed hebben op het bereik. Bij coax of glasvezel speelt de omgeving veel minder mee.”
Eén van de diverse smaken
De combinatie van snelheid, capaciteit en slicing zet de deur open naar nieuwe toepassingen. Al blijkt het innovatiebudget daarvoor vooral bij de grotere bedrijven te vinden. “Schaalgrootte speelt zeker mee”, zegt Bram De Valck. “Als je een privaat 5G-netwerk wil, dan heb je diverse sterke cases nodig om dat te kunnen verantwoorden. Uiteraard heeft een kmo ook ideeën voor 5G-toepassingen, maar de aanpak zal noodgedwongen anders zijn.”
“De vraag is welk probleem je wil oplossen. Dat doe je mogelijk met 5G, maar evengoed kan het wifi, NB-IoT of nog iets anders zijn. 5G is daarbij the newest kid on the block.”
Bram De Valck, 5G & IoT Programme Lead bij Telenet Business
Maar net daar kan het concept van slicing opnieuw een oplossing bieden, waardoor een kmo alsnog een betaalbaar pad richting 5G vindt. “Kmo’s hebben niet dezelfde mogelijkheden en middelen. Ze verwachten eerder een standaardportfolio van connectiviteitsproducten, met use cases die afgestemd zijn op hun business of sector.” Hoe dan ook staat of valt de nood aan 5G met een goede case. Een bedrijf moet zich niet afvragen wat het met 5G wil doen. Het gaat erom na te gaan welke vraagstukken er zijn, en of 5G daar mogelijk het antwoord op helpt bieden.
Een doos chocolaatjes
“Het is vooral belangrijk om rond 5G de juiste conversatie te voeren”, stelt Bram De Valck. “De vraag is welk probleem je wil oplossen. En ja, een oplossing steunt mogelijk op 5G, maar evengoed kan het wifi, Narrowband-IoT (NB-IoT) of nog iets anders zijn. 5G is gewoon the newest kid on the block. Connectiviteit is dan een doos chocolaatjes, met 5G als één van de beschikbare smaken.”
Anders gezegd: bij de uitwerking van een case is niet alleen het IT-luik van belang. Het businessverhaal weegt minstens even zwaar door. “Klopt”, bevestigt Bram De Valck. “In het kader van 5G praten we in de eerste plaats met businessmanagers, niet met infrastructuurmanagers. Dat vraagt dezelfde aanpak als bij IoT-trajecten in een B2B2X-context, waarbij we connectiviteitsoplossingen integreren in de (eind)oplossingen van onze klanten.”
5G maakt de case
Het neemt niet weg dat de technologische mogelijkheden van 5G aan de basis liggen van heel wat nieuwe, innovatieve applicaties. Dat 5G communicatie mogelijk maakt met nauwelijks vertraging – ultra low latency – zet de deur open naar een heel ander type toepassingen. “Denken we even terug aan Seafar, dat via 5G zelfvarende schepen aanstuurt” zegt Bram De Valck. “Uiteraard mag er geen vertraging zitten op de mobiele verbinding. De heel lage latency maakt dan wel degelijk het verschil.”
In een context van roaming is dat extra uitdagend: een zelfvarend schip zal op de Westerschelde afwisselend connecteren met Telenet in België en met KPN in Nederland. “We slagen erin die hand-over – die op 4G soms minuten in beslag neemt – met 5G tot een kwestie van milliseconden te herleiden. Op dat moment heb je dankzij 5G een sterke case.”
Meer info op telenet.be/business/nl/5g