
Niet alle fiber is gelijk geschapen: kies voor een kogeltrein en geen Brusselse Ring

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Terwijl residentiële fiberinitiatieven het gros van de aandacht krijgen, blijft de volgende stap in zakelijke connectiviteit onderbelicht. Waarom alleen dedicated fiber, net zoals de kogeltrein, toekomstige files en opstoppingen kan vermijden en securityrisico’s sterk kan beperken.
Het internet is een snelweg. De metafoor is zo oud als het internet zelf, maar ondernemingen staan nog niet vaak genoeg stil bij de verschillende betekenissen ervan. Een snelweg van en naar informatie, ja. Maar evenzeer eentje met een fileprobleem. De traditionele verbindingen (coax en koper) brengen reizigers nog steeds tot bij hun datapakketten, maar dreigen stilaan te verzanden in een moeras vergelijkbaar met de Brusselse Ring. Fiber moet (en zal) verlichting brengen, maar fiber en fiber is twee.
Jouw netwerk heeft meer nodig

“Gebruikers, en met name ondernemingen, hebben almaar grotere datanoden. Die worden gevoed door onder meer de toenemende integratie van cloudapplicaties, hybride werken en de sterke opkomst van data-intensieve AI-toepassingen. Wie dus bouwt aan een fibernetwerk moet rekening houden met toekomstige noden en beperkingen. Want ook gedeelde glasvezelverbindingen kunnen instabiel worden door een overbelasting,” vertelt Hans Witdouck, CEO van Eurofiber België.
Eurofiber exploiteert al vanaf 2000 hoogwaardige digitale infrastructuur, uitsluitend gericht op de zakelijke markt. Sinds 2015 staat Witdouck er aan het roer, na een carrière bij onder meer Telenet. Daar tekende hij als ingenieur mee aan het breedbandnetwerk dat het bedrijf groot maakte. Vandaag herhaalt hij dat kunstje door de backbone van het zakelijke glasvezelnetwerk van de toekomst uit te tekenen met Eurofiber.
Missiekritische verbindingen
“Gelet op de toenemende vraag naar data is een private glasvezelverbinding de enige echt futureproof keuze voor bedrijven die ofwel rekenen op grote volumes en snelheden, ofwel nood hebben aan de meest veilige verbindingen,” weet Witdouck. “Wie de volledige controle wilt over de stabiliteit, capaciteit en veiligheid van zijn netwerk, heeft niet echt een keuze.” De uptime van het eigen netwerk is immers missiekritisch. Met een gedeelde glasvezelverbinding kan dat nooit worden gegarandeerd.

Enorme beveiligingsvoordelen
Ook vanuit security-standpunt is een dedicated glasvezelverbinding de beste keuze. Via een gedeelde verbinding wordt elk datapakket aangeboden bij elke gebruiker op de gedeelde glasvezel. De individuele hardware controleert of het pakket voor de specifieke gebruiker bestemd is. Is dit het geval, dan wordt de data binnengehaald. Indien niet, gaat de data verder naar de volgende gebruiker. Die werking toont meteen ook de grootste risico’s: niet alleen zijn er veel meer ingangspunten, er hoeft ook maar één gebruiker op het netwerk geïnfecteerd te worden om toegang te krijgen tot de data van alle andere gebruikers. Verder kan een persoon met verkeerde bedoelingen vanuit de hardware van één gebruiker de connectiviteit van alle gebruikers op die vezel verstoren of zelfs stilleggen.
“Met een persoonlijke fiberverbinding, waarbij je je eigen privéweg hebt, heb je nooit het risico dat een datapakket wordt onderschept door anderen of binnengetrokken op een plek waar het helemaal niet mag zijn,” stelt Witdouck.