Ongezien momentum voor nieuwe technologie

Vanroey.be
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

20 september 2019, 11:29 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:38

Onlangs opende VanRoey.be de deuren van zijn Experience Center in Geel. Met het initiatief biedt de IT-integrator zijn klanten de mogelijkheid om nieuwe technologieën in de praktijk te testen.

Bedrijven zien in het Experience Center met eigen ogen hoe nieuwe technologie voor toegevoegde waarde zorgt. Concreet spitst VanRoey.be zich in het Experience Center toe op vier domeinen: Industrie 4.0 (rond het gebruik van IoT in het kader van asset management en smart manufacturing), modern workplace (het gebruik van AR, VR, workplace analytics en Office 365), de democratisering van AI (rond de captatie en analyse van data), en smart connectivity en security. “We zien het Experience Center als een inspiratiehub”, zegt general manager Pat Van Roey. “Heb je een concreet idee rond een digitaal project, dan kun je dat bij ons testen.”

Intensiteit

“Het huidige momentum van technologie is ongezien”, zegt Didier Ongena, general manager bij Microsoft Belux. “Tot 2030 blijven de investeringen in IT stijgen. Ze zullen dan tien procent van het BNP bedragen.” Opvallend is daarbij hoe de intensiteit van het technologiegebruik toeneemt. Dat heeft niet alleen te maken met de technologische mogelijkheden op zich, maar ook met de toenemende snelheid waarmee burgers en bedrijven toepassingen oppikken en met de groeiende mate van vertrouwen in technologie.

Ongezien momentum voor nieuwe technologie

Volgens Microsoft is het momentum van technologie onder meer af te lezen uit de snelheid waarmee de cloud groeit. Bij Microsoft nam de verkoop van clouddiensten het voorbije jaar met vijftig procent toe. Tegen het einde van 2019 zal Microsoft zeventig procent van zijn omzet in de cloud realiseren. “De wereld draait op data”, zegt Didier Ongena. “Bedrijven werken niet meer procesgeoriënteerd zoals vroeger, maar zetten de data centraal.”

Didier Ongena, general manager bij Microsoft Belux: “Vandaag beschikken bedrijven via de cloud over rekenkracht en algoritmes om artificiële intelligentie concreet toe te passen.”

Transformatie met AI

Tegelijk gaat de bedrijfswereld door een transformatie die door artificiële intelligentie wordt aangedreven. “Het idee van AI is niet nieuw”, legt Didier Ongena uit. “We kennen het al sinds de jaren vijftig. Het grote verschil met vandaag is dat we nu onbeperkte rekenkracht kunnen inzetten.” Microsoft heeft de wereld onderverdeeld in 54 datacenterregio’s. In iedere regio bevinden zich drie datacenters, elk vijf tot tien voetbalvelden groot. Die rekenkracht is nodig omdat het datavolume exponentieel blijft groeien. Om met AI van start te gaan, biedt Microsoft via Azure kant-en-klare AI-diensten aan.

“In België hebben vier op de tien bedrijven pilootprojecten rond AI lopen”, besluit Didier Ongena. “Zoals zo vaak het geval is met nieuwe technologie, zien we dat bedrijven het belang van AI overschatten op korte termijn en onderschatten op lange termijn.” Net daar wil VanRoey.be in zijn Experience Center komaf mee maken. Bedrijven met een concreet idee voor het gebruik van nieuwe technologie, kunnen er in een proefopstelling uit eerste hand ervaren welke resultaten een project kan opleveren.

Ongezien momentum voor nieuwe technologie