“Onze impact reikt verder dan alleen de technologie”

Deloitte
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

22 februari 2022, 09:29 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 06:49

ICT zit meer dan ooit verweven in de manier waarop we leven. Wie in ICT werkt, heeft daardoor een job met impact. “Eigenlijk zijn ICT’ers allemaal superhelden. Onder ons pak dragen we een cape.”

Wat je als ICT’er met een project bereikt, kan zich op heel uiteenlopende manieren uiten. “Ik herinner me een langlopende opdracht waarbij de sponsor – de eindverantwoordelijke bij de klant – geen eerdere ervaring had met ICT-projecten”, zegt Charlotte Dekens, Director S/4HANA Transformation Projects bij Deloitte. “Tijdens dat project voelde ik heel concreet hoe ik impact had – met wederzijds respect – bij iemand op CxO-niveau. Ik was daar de persoon die mee voor het verschil zorgde.” In eigen huis is Charlotte dan weer betrokken bij Women in Tech, een initiatief van Deloitte dat op de empowerment van vrouwen is gericht. “Het gaat erom dat vrouwen zich laten horen, dat ze opkomen voor hun mening. We hebben een stem en kunnen wel degelijk het verschil maken”, stelt Charlotte. “Ik vind het heel belangrijk om met ons initiatief andere vrouwen te ondersteunen. We creëren een community waarin ze specifieke trainingen kunnen volgen, spreken met verschillende rolmodellen, elkaar steunen en een veilige omgeving creëren. Daarin kunnen we onderwerpen bespreken die ze misschien niet onmiddellijk in hun day-to-day job durven aansnijden. Het doel is hen met het nodige zelfvertrouwen nieuwe uitdagingen op te laten nemen. Anders hadden ze die misschien niet durven grijpen of pas op veel latere leeftijd, terwijl ze wel reeds de nodige capaciteiten en ervaring hebben.”

Charlotte Dekens, Director S/4HANA Transformation Projects bij Deloitte
Charlotte Dekens, Director S/4HANA Transformation Projects bij Deloitte
Ik zet me in voor het ‘Women in Tech’-programma. Ik vind het belangrijk om andere vrouwen binnen ICT te ondersteunen.

Charlotte Dekens

“Toen we bij de universiteit afstapten van het mainframe en nieuwe platformen implementeerden, had dat een duidelijke impact op iedereen”, zegt Annemie Depuydt, CIO bij de KU Leuven. “Dat was een heel zichtbaar project. Meer recent ben ik bijzonder trots op onze transformatie naar een lean en agile ICT-organisatie. Zo werken we onder meer met zelfsturende teams. Andere departementen zien hoe we dat doen en beginnen ook stappen te zetten.” De impact van wat de ICT-afdeling doet, gaat zo verder dan alleen de technologie. “Klopt”, zegt Annemie Depuydt. “Het gaat om een verandering in cultuur. De klassieke aanpak gaat overboord.”

Annemie Depuydt, CIO bij de KU Leuven
Annemie Depuydt, CIO bij de KU Leuven
De impact van de ICT-afdeling reikt verder dan alleen de technologie. Het gaat ook om de cultuur.

Annemie Depuydt

Voor de maatschappij

De impact van de ICT’er beperkt zich niet altijd tot de eigen job. “Toen mijn dochter in het vierde leerjaar zat, kreeg ze een e-mailadres van de school”, vertelt Veerle Peeters, Director Cyber Governance bij Deloitte. “Helaas hoorde daar een paswoord bij dat binnen het uur te kraken viel.” Veerle klopte bij het Purpose-programma van Deloitte aan – onder meer gericht op digitale inclusiviteit – met de vraag of ze daar iets aan mocht doen. “Op die manier hebben we vanuit het DigiSkillzz-programma een partnership opgezet met Child Focus”, zegt ze. “Met dat programma leren we jonge kinderen hoe ze op een veilige manier hun weg kunnen zoeken in de digitale wereld.”

Veerle Peeters, Director Cyber Governance bij Deloitte
Veerle Peeters, Director Cyber Governance bij Deloitte
We beschermen bedrijven tegen hackers en zorgen ervoor dat de data van mensen veilig zijn. Wie in cybersecurity werkt, heeft een job met een duidelijke impact.

Veerle Peeters

Het is een heel concrete actie waarmee Deloitte iets teruggeeft aan de maatschappij. “Uiteindelijk zijn we allemaal een beetje superhelden”, lacht Veerle Peeters, “zeker wie in cybersecurity werkt. Net als Clark Kent dragen we een pak op het werk, maar daaronder zit een cape verborgen. We werken in de achtergrond, achter gesloten deuren. Maar tegelijk beschermen we bedrijven tegen hackers en zorgen we ervoor dat de data van mensen veilig zijn. Wie in cybersecurity werkt, heeft op die manier een job met een heel concrete impact.”

Inspiratie voor andere vrouwen

“Ik hou erg van mijn job”, zegt Alana Panny, Senior Consultant AI & Data bij Deloitte. “Net daarom wil ik graag dat ook andere jonge vrouwen de weg naar ICT vinden.” Samen met partner 19 delen vrouwelijke ICT’ers van Deloitte hun ervaring via She Loves to Code. Het is een evenement dat vrouwen via workshops kennis laat maken met programmeertalen. “We praten er met vrouwen die nog niet zo goed vertrouwd zijn met ICT”, zegt Alana Panny. “Zo slagen we erin om vrouwen te inspireren en hen voor een job in ICT te laten kiezen.” Alana bevond zich ooit in een vergelijkbare situatie. “Ik zag een toekomst voor me als accountant”, zegt ze, “tot iemand me vertelde dat ik talent had voor ICT. Tot dan had ik nooit bij die mogelijkheid stilgestaan. Het was een heel krachtig moment. Net daarom wil ik mezelf nu inzetten om ook andere vrouwen te inspireren.”

Alana Panny, Senior Consultant AI & Data bij Deloitte
Alana Panny, Senior Consultant AI & Data bij Deloitte
Ik doe mijn job echt graag. Net daarom wil ik dat ook andere jonge vrouwen de weg naar ICT vinden.

Alana Panny

“Daar doe je toch een stuk voor”, zegt Veerle Peeters. “Ik was vroeger zelf ook niet vertrouwd met cybersecurity. Ik had nooit kunnen voorzien dat ik vandaag de job zou doen die ik doe.” En toch voelt de weg die Veerle aflegde, heel natuurlijk aan. “Cybersecurity is belangrijk voor alles wat technologie verbonden is. Daarom wil ik graag mensen helpen om er correct mee om te gaan.”

Om het volledige rondetafelgesprek te zien, klik door naar deze webpagina.