Proximus, dé partner bij uitstek voor de digitale transformatie van Belgische ondernemingen

© Getty Images
Proximus
Proximus
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

21 oktober 2020, 10:37 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:43

In het kader van zijn strategie #inspire2022 investeert Proximus volop in gigabit-netwerken, fiber en 5G. Zo positioneert de operator zich als de bevoorrechte partner van Belgische ondernemingen bij hun digitale transformatie. Dankzij dergelijke netwerken kunnen organisaties immers (nog meer) gebruikmaken van de cloud, videoconferenties, telewerk en heel wat andere (digitale) applicaties.

Voor zover dit nog niet is gebeurd, moet elke moderne onderneming goed nadenken over de digitalisering van haar activiteiten en nagaan hoe ze digitale technologieën kan inzetten om haar processen te transformeren en elektronisch te laten verlopen.

“Maar zoals je bij het bouwen van een huis niet met het dak begint, zo moet je voor de digitale transformatie ook eerst over stevige fundamenten beschikken in de vorm van krachtige, stabiele en betrouwbare communicatienetwerken”, zegt Alex Lorette, Director Enterprise Solutions van Proximus, al meteen. “Het netwerk is in feite het zenuwstelsel van elke organisatie.”

In het verlengde daarvan “heeft de recente coronacrisis aangetoond dat communicatienetwerken niet meer alleen business critical zijn, maar echt mission critical“, voegt Alex Lorette eraan toe.

Innovatie

Proximus heeft altijd al vooropgelopen bij het uitrollen van nieuwe netwerken. Zo investeert de operator al vele jaren in fiber (aanvankelijk van punt tot punt, daarna gedeeld) en in DSL, digital subscriber line, waarmee een snelle verbinding via een telefoonlijn mogelijk is.

Maar in het kader van zijn strategie #inspire 2022 wil Proximus ondernemingen nu helpen om een versnelling hoger te schakelen met hun digitalisering. “Deze digitalisering moet het onder meer mogelijk maken om de servers van een organisatie met maximale beveiliging naar de cloud te migreren, omdat nu al één op de twee Belgische ondernemingen in de cloud zit.” Digitalisering maakt niet alleen telewerk en videoconferenties mogelijk (essentiële toepassingen in tijden van corona-lockdown), maar ook het verzenden van zeer grote bestanden. Bovendien heeft digitalisering een grote impact op sectoren als de logistiek, de industrie (denk bijvoorbeeld aan het internet der dingen), de overheidssector (met bijvoorbeeld slimme steden), de gezondheidssector, enzovoort.

Technologieën

Om de digitalisering te stimuleren, gaat Proximus de komende jaren door met het uitrollen van gigabitnetwerken. Tegenwoordig halen die al snelheden tot 1 Gbit/s, maar in de toekomst wellicht 10 Gbit/s, tegen tarieven die relatief vergelijkbaar zijn met de huidige tarieven voor DSL-oplossingen.

Daarnaast blijft Proximus inzetten op glasvezel om gelijkaardige snelheden te bieden voor het up- en downloaden, met een latentie (de tijd die nodig is voor de transmissie) van een milliseconde. En met maximale beveiliging. Doordat fiber voortaan gedeeld wordt, zijn bovendien zeer concurrerende prijzen mogelijk. In dit verband maakte de operator afgelopen juli bekend een overeenkomst te hebben afgesloten, voor de oprichting van een partnerschap met Delta Fiber in Vlaanderen en Eurofiber in Wallonië, twee partners met ruime ervaring en knowhow in de uitrol van fiber. “Het is onze ambitie om tegen eind 2028 70% van het land te dekken, wat neerkomt op bijna 4,2 miljoen gezinnen en bedrijven. We streven ernaar om heel binnenkort meer dan 1000 nieuwe verbindingspunten per dag te realiseren”, zegt Alex Lorette enthousiast.

Alex Lorette, Director Enterprise Solutions van Proximus
Alex Lorette, Director Enterprise Solutions van Proximus

Na in het verleden al voorop te hebben gelopen met 3G en 4G kondigde Proximus afgelopen maart ook de lancering aan van 5G voor snelle draadloze verbindingen. Hiermee zijn niet alleen een grotere bandbreedte en een hogere snelheid mogelijk, maar vooral ook een betere connectiviteit met apps en machines. Hoewel het project in het zuiden van het land sinds afgelopen april is opgeschort, zit het noorden al in de derde fase van de uitrol, waarbij in enkele weken tijd meer dan 75 gemeenten van 5G voorzien worden.

“Met #inspire 2022 willen we een ecosysteem tot stand brengen en partnerships aangaan om tot een open en krachtig netwerk te komen. Fiber en 5G vormen de fundamenten voor een nieuw tijdperk. Ze bieden ondernemingen een betrouwbare, flexibele en duurzame technologie, zodat ze concurrerend, agile en innovatief kunnen blijven”, zegt Alex Lorette tot besluit.

Wilt u meer weten over de fiber van Proximus?

www.proximus.be/netwerken