“Rechtstreekse, veilige verbinding met cloudproviders”

LCL Data Centers
LCL Data Centers
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

25 februari 2022, 11:13 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 06:50

Bedrijven combineren on-premise infrastructuur almaar meer met cloud en edge computing. Dat levert in de realiteit een hybride oplossing op, die doorgaans steunt op meer dan één cloud.

De voorbije jaren groeide de algemene verwachting dat bedrijven het eigen datacenter zouden inruilen voor de cloud. In 2019 voorspelde Gartner dat 80% van alle bedrijven tegen 2025 niet meer over een eigen datacenter zou beschikken. “Op zich is de stelling juist”, zegt Laurens van Reijen, Managing Director bij LCL Belgium. “Op termijn hebben bedrijven geen eigen datacenter meer nodig. Maar 80% tegen 2025 is wel erg veel… Wat we zien is dat de datacenters van bedrijven niet meer groeien. Dat heeft met de evolutie richting cloud te maken, maar ook met het feit dat IT almaar compacter wordt.”

Hybride en multicloud

Tegelijk blijft er on-prem toch altijd nog wat legacy over. Bedrijven hebben altijd wel ergens een server staan die ze niet durven verplaatsen. Zo komen ze de facto bij een hybride model uit. “We evolueren naar een aanbod waarbij serviceproviders zich verder zullen specialiseren”, zegt Laurens van Reijen. “Het belang van multicloud neemt daarin toe.”

Voor elke gespecialiseerde service zal een bedrijf aankloppen bij een andere, gespecialiseerde provider. Tegelijk groeit het belang van edge. Laurens van Reijen: “Straks beschikken we allemaal over glasvezel en 5G. Daardoor zullen services dieper in het netwerk komen. Niet alles zal nog centraal gebeuren. Het zorgt ervoor dat de hyperscalers dichter bij hun klanten zullen willen zitten, om hun diensten zonder latency aan te bieden.”

Laurens van Reijen, Managing Director bij LCL Belgium
Laurens van Reijen, Managing Director bij LCL Belgium

Rechtstreekse connectiviteit

Het belang van security groeit in die context alleen maar. Laurens van Reijen: “Vandaag zien we dat medewerkers van bedrijven weliswaar VPN gebruiken, maar dat de verbinding met cloudproviders toch vaak gewoon over het internet verloopt. Dat is niet altijd de veiligste oplossing.” Vanuit die optiek biedt LCL met Equinix Cloud Exchange Fabric vanuit zijn datacenters rechtstreeks connectiviteit met cloudproviders aan.

Dankzij glasvezel en 5G zullen services dieper in het netwerk komen. Hyperscalers zullen dichter bij hun klanten willen zitten.”

Laurens van Reijen, managing director bij LCL Belgium

“Via ons hebben klanten één connectie waarmee ze toegang krijgen tot diensten van onder meer AWS, Azure, Google, Oracle, IBM en Salesforce”, zegt Laurens van Reijen, “maar ook cloudtoepassingen als ServiceNow of F5 Networks, en allerlei andere edge solutions, secure key management services, cryptografiediensten en andere partners die wereldwijd beschikbaar zijn via de Fabric, op een flexibele manier via een ‘pay as you use’-model.”

Meer bandbreedte

De toename op het vlak van cybercriminaliteit – met name met phishing – van de voorbije maanden is voor een stuk te linken aan de sterke groei in telewerk. Laurens van Reijen: “We zagen een sterke toename in het verbruik van bandbreedte en in de vraag naar connectiviteit. Zeker bij het begin van de coronacrisis was het voor ons echt een kwestie van kabels leggen en extra routers installeren. Gelukkig investeren de netwerkproviders met het oog op groei op lange termijn, waardoor het geen probleem was om op de snelle stijging van de vraag in te spelen.”

LCL

LCL biedt colocatie, housing en datacenterdiensten aan. Het Belgische bedrijf beschikt over vijf onafhankelijke datacenters waar klanten terecht kunnen voor infrastructuur en connectiviteit.