Staar je niet blind op een krachtige motor

Nutanix
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

4 oktober 2019, 14:52 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:39

Neen, we gaan het niet over sportwagens hebben vandaag, hoe verleidelijk ook. Vandaag heb ik een ander dilemma voor u klaar. Als u de keuze hebt, investeert u dan in een krachtigere motor voor uw trein, performant genoeg om zelfs een raket de ruimte in te schieten? Of investeert u in een spoorweginfrastructuur met magnetische rails, die uw treinen helemaal anders door het landschap laat zweven en net door die nieuwe aanpak intrinsiek ook andere snelheidsrecords kan neerzetten?

Het antwoord lijkt vanzelfsprekend. Maar als je dit toepast op de keuzes die ICT-infrastructuurmanagers om de haverklap maken, lijkt die logica verder te zoeken. Maar al te vaak laten zij zich verleiden door hun hardware- en dienstenleveranciers om te kiezen voor nog maar eens 3 tier of een basic HCI (HyperConverged Infrastructure), met snellere schijven (SSD), hogere klokfrequenties en bandbreedte om meer trafiek te verwerken. Een raketmotor bovenop hun trein dus. Maar wat hierbij vaak vergeten wordt, is dat deze motor voor de helft van de treinen nooit optimaal kan worden benut. Anders gezegd: wie een framework voorziet voor de allersnelste netwerkverbindingen en opslagsnelheden, mag meteen een volgende investering inplannen in snellere schijven, om dat framework optimaal te laten renderen.

Los hiervan gaat elke investering die zich beperkt tot een upgrade van uw HCI-infrastructuur voorbij aan de essentie: HCI is een middel, geen doel op zich. HCI moet helpen bijdragen tot een innovatieve manier van zakendoen, maar die innovatie gaat zoveel verder dan uw eigen infrastructuur. Een ICT-partner die uw vraag om disruptie enkel met meer, snellere, slimmere … HCI beantwoordt, mag je meteen naar de uitgang begeleiden. Een partner die met u meedenkt hoe uw infrastructuur het beste kan bijdragen tot een snellere en vlottere applicatie-ontwikkeling, zowel binnen de bedrijfsmuren als in de cloud, verdient dan weer uw volle aandacht.

HCI is lange tijd het neusje van de zalm geweest als het op infrastructuurinvesteringen aankomt. Maar intussen is de technologiewereld zo sterk geëvolueerd – en de bedrijfsbehoeften navenant – dat een hypergeconvergeerde infrastructuur allang niet meer toereikend is om uw onderneming flexibel en innovatief te houden. Vandaag gaat het niet meer alleen om de snelste schijven en de kortste weg van de ene schijf naar de andere. In de hybride cloudomgevingen waar we allemaal naartoe evolueren, spelen de snelste SSD-schijven een minder bepalende rol dan pakweg de keuze om je applicatie zo dicht mogelijk bij je data te brengen. En om die te ontdubbelen zodat bij onderhoud en eventuele pannes de beschikbaarheid van uw applicaties toch (zo goed als) 100% blijft.

Dat zijn de conversaties die u met uw ICT- en infrastructuurpartner wil hebben: hoe draagt mijn investering bij tot het optimaal benutten van de beschikbare infrastructuur? Welke verbeteringen in beschikbaarheid en reactiesnelheid van de toepassingen kunnen we bereiken zonder hiervoor een volledige upgrade van de hardware te moeten overwegen? En hoe zorgen we ervoor dat we een nieuwe toepassing snel ‘up and running’ krijgen, zonder te moeten inboeten op veiligheid en gebruikerservaring?

Investeringen in HCI waren ooit de best mogelijke keuzes. Maar wie zijn treinen vandaag nog beter wil laten renderen – lees: wie ervoor wil zorgen dat treinen stipt, sneller en feilloos alle passagiers en goederen aflevert – kan vandaag beter investeren in de infrastructuur eromheen dan in de treinen zelf.