Uitdagingen op de nationale thuiswerkdag

Dell Technologies
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

21 september 2020, 10:19 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:42

De voorbije jaren was het een ‘specialleke’, die thuiswerkdag. Er moest actief promotie gevoerd worden om deze manier van werken in de kijker te plaatsen en de overgang naar thuiswerken te stimuleren. De huidige pandemie maakte van thuiswerken quasi iets algemeen aanvaard, bijna iets vanzelfsprekends. Maar, hoe maken we van thuiswerk een blijver als de pandemie weg is?

Opinie van Arnaud Bacros, General Manager Dell Technologies België en Luxemburg

Want midden maart zat wie kon thuis aan de keukentafel, in de living, aan zijn bureau te werken. Aan een laptop hadden de meesten voldoende. En de eerste dagen leek dat wel fun, thuis werken op de laptop. Maar na een week bleek dat toch niet altijd even ergonomisch en productief. Werknemers misten bijvoorbeeld een groot scherm, maar ook een ergonomische bureaustoel. Want een weekje aan de keukentafel wreekte zich op ons lichaam.

Bij Dell Technologies – we waren amper een week verhuisd naar een nieuw kantoorgebouw – hebben we onze mensen toegelaten om hun computerscherm te komen ophalen om thuis te gebruiken. En, net zoals ik ook van andere bedrijven hoor, hebben we beslist dat onze medewerkers sinds kort ook hun bureaustoel mochten meenemen om thuis beter te werken.

Het ‘kantoor’ krijgt een andere invulling

Dat zijn allemaal mooie initiatieven, maar geen structurele maatregelen. Ze zijn ook niet toepasbaar in elke sector, denk maar aan onderwijs of de industrie. Bovendien werkte je meestal niet alleen thuis, want ook de kinderen moesten online lesvolgen. En dan merk je snel dat je thuis toestellen te kort komt. Wat als je drie kinderen hebt, die elk op zelfde moment online moeten gaan, dan heb je minstens vier devices nodig.

Covid-19 heeft ons doen nadenken over onze toekomst van werken. Wat gaan we doen na de pandemie? Als ik naar onze eigen onderneming kijk, denk ik dat we veel minder klassieke kantoorruimte nodig zullen hebben. De afwerking in ons nieuw pand is nog niet 100% klaar. Dat biedt ons de opportuniteit om na te denken of het niet anders moet. Wat zes maanden geleden nog logisch leek, heeft Covid-19 van tafel geveegd. Wellicht kunnen we meer inzetten op training rooms, samenwerking en flex-desks. Maar ik zie bijvoorbeeld ook een impact op onze mobiliteit. Hoe gaan we deze in de toekomst organiseren? Welke nieuwe mogelijkheden zullen we kunnen aanbieden? We zullen sowieso allemaal onze werkattitude moeten aanpassen.

Bewezen: thuiswerken biedt veel voordelen

Midden in de pandemie hebben we een onderzoek laten uitvoeren over thuiswerk. Daar kwamen de vele voordelen van thuiswerken uitdrukkelijk naar boven. Zowel de persoonlijke als maatschappelijke. Mensen ervaren bijvoorbeeld minder stress en kunnen gezin en werk beter combineren. Ze zijn ook productiever. Maar op maatschappelijk vlak blijkt het ook een voltreffer te zijn voor onze mobiliteit. Files waren verdwenen en zijn nu veel korter. Thuiswerken maakt ook dat er meer inclusie is op de werkvloer. Uit onze eigen bevinding merken we dat er meer meer vrouwelijke kandidaten reageren als we de optie telewerken vermelden. Het is ook een breekpunt voor jongere mensen: als ze niet mogen thuiswerken, schrappen ze dat bedrijf van hun wish list om voor te werken.

Digital distancing

Op vlak van technologie is eigenlijk alles voorhanden om thuiswerken vlot mogelijk te maken. Een van de elementen waar zowel bedrijven als de werknemers extra aandacht moeten aan besteden, is security. In die context hebben we het over digital distancing naar analogie van social distancing. Het betekent dat je binnen je thuisomgeving eigenlijk je toestellen voor je werk niet op hetzelfde netwerk mag zetten als uw eventuele smart home toestellen en andere toestellen die in het gezin gebruikt worden voor recreatieve of persoonlijke doeleinden. Want of telewerken nu een tijdelijke, optionele of permanente oplossing is, je wil nog steeds de volledige controle over en zicht op de bedreigingen hebben die van invloed kunnen zijn op uw activiteiten.

Waar kan de overheid helpen?

Er is vandaag een groot maatschappelijk draagvlak voor thuiswerken. En de technologie is voorhanden. Waar kan de overheid met structurele stimuli dit nog meer promoten? Hoewel de diverse overheden snel enkele tijdelijke maatregelen hebben genomen, zijn het de bedrijven die snel schakelen. Praktisch – en pragmatisch – door het materiaal snel te voorzien, maar ook door in hun plannen rond flexibel verlonen nieuwe opties op te nemen, waaronder voorzieningen om thuis te werken: een extra monitor, andere randapparaten, een bureaustoel of zelfs de inrichting van een thuiskantoor. Met een eventueel financiële ondersteuning.

Veel bedrijven zitten in een digitaal transformatietraject, maar dat brengt extra kosten mee. Maar dan zie ik dat het subsidiebudget voor Digitale Transformatieprojecten voor KMO’s amper 2,5 miljoen euro bedraagt. En dat dit – we zijn september – nu al is opgesoupeerd. Dit gaat dan nog enkel over consultancy. Over steun voor aankoop van de nodige hardware spreken we dan nog niet. Vergeleken met de totale subsidiepot van alle overheden samen, is dit peanuts. Terwijl de overheid wellicht kosten bespaart door thuiswerken structureel te ondersteunen. Zelfs heeft ze minder kantoorruimte nodig voor de ambtenaren, maar er zijn ook minder files op de weg. Daarnaast voelen werknemers zich ook beter in hun vel – met een betere work-life balance – wat ook een positieve invloed heeft op de kost voor onze gezondheidszorg: minder langdurig zieken door burn-out en ook minder ziekteverzuim.

Zou de overheid thuiswerken niet structureel en financieel kunnen ondersteunen? Het komt de bedrijven, de werknemer en de maatschappij ten goede. Dat is een mooie nieuwe uitdaging voor de nieuwe regeringsploeg.

Download hier onze White paper Thuiswerk en digitale transformatie