Vertrouwen in eigen cybersecurity vermindert de angst van de KMO

ESET
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

15 februari 2023, 08:50 Bijgewerkt op: 6 maart 2023, 08:41

De technologische vooruitgang gaf de KMO’s de mogelijkheid hun activiteiten te ontwikkelen, maar cyberbeveiligingsrisico’s en -bedreigingen kunnen een ernstig obstakel vormen. Bij de KMO’s bestaat de sterke overtuiging dat hun grootte hen meer kwetsbaar maakt voor cyberaanvallen.

Hun belangrijkste zorgen voor de komende 12 maanden zijn: menselijke factoren, zoals een laag bewustzijn voor cyberbeveiliging bij werknemers en de capaciteit en grondige kennis van IT-beheer; technische factoren – kwetsbaarheden van partners (supply chain), wildgroei van apps die door werknemers worden gebruikt, aanvallen door natiestaten en migratie van diensten naar de cloud.

Bedrijven moesten kiezen tussen cybersecurity in eigen huis houden of uitbesteden. Ondanks het aantal beschikbare oplossingen hebben de argumenten voor de nodige investeringen geen gelijke tred gehouden met de evolutie van bedrijfsmodellen. Ook de beveiligingsbehoeften wegens het hybride werken zijn steeds groter geworden.

In het ESET SMB Digital Security Sentiment-rapport zijn KMO’s zich zeer bewust van de factoren die het risico op cyberaanvallen vergroten. Respondenten (84%) zeggen dat de belangrijkste risicofactor voor de komende 12 maanden een gebrek aan cyberbeveiligingsbewustzijn bij werknemers zal zijn en dat dit het risico vergroot, verergerd door kwetsbaarheden in het ecosysteem partner/leverancier (79%), en het migreren van diensten naar de cloud (77%). 78% sprak zijn bezorgdheid uit over aanvallen door natiestaten als gevolg van het conflict in Oekraïne.

De belangrijkste uitdagingen in cyberbeveiliging voor de KMO’s zijn: op de hoogte zijn van de nieuwste bedreigingen (54%), op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën (50%) en gebrek aan investeringen in cyberbeveiliging (49%). Andere zorgen zijn: een gebrek aan vaardigheden, overbelaste teams, waarschuwingen negeren en gebrek aan ondersteuning door de leiders.

“Bijblijven” betekent hoe om te gaan met malware, webaanvallen, ransomware, beveiligingsproblemen van derden en softwarekwetsbaarheden. Meer dan 50% maakt zich zorgen over telewerken (RDP- Remote Desktop Protocol), Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen, business e-mail compromise (BEC), cloudproblemen en supply chain-aanvallen.

74% is van mening dat KMO’s meer kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Hun zorgen over gegevensverlies, financiële gevolgen en verlies van klantvertrouwen weerspiegelen hun gebrek aan mogelijkheden om deze uitdagingen te beperken terwijl ze zich concentreren op hun commerciële vaardigheden. Ondanks de beveiligingsrisico’s zal 77% RDP blijven gebruiken.

32% heeft veel vertrouwen in alle gebieden van cyberbeveiliging, inclusief de kennis van IT-teams, de snelheid om een dreiging te identificeren, te isoleren en erop te reageren (30%) en toegang tot externe experten (29%). De vraag is welke bedrijven genoeg vertrouwen hebben om de beveiliging in eigen huis te houden. Ongeveer 2/3 van de respondenten handelde na aanwijzingen van beveiligingsinbreuken. KMO’s schatten de gemiddelde totale kosten voor hun organisaties als gevolg van inbreuken op € 219.000.

27% van de ondervraagden heeft in de afgelopen zes maanden cyberbeveiligingsaudits uitgevoerd en 33% in de laatste 12 maanden. Bij organisaties waar de afgelopen twee jaar deze audits zijn uitgevoerd, deed 52% een beroep op externe beveiligingsbedrijven. 40% voerde de audits zelf uit en 8% deed beide.

85% van de KMO’s zegt dat iedereen in hun toeleveringsketens verantwoordelijk is voor het verbeteren van de cyberweerbaarheid. Ze uiten ook hun bezorgdheid over het gebrek aan investeringen door anderen die hun toeleveringsketens in gevaar kan brengen. Kortom, efficiënte cyberbeveiliging geeft bedrijven het vertrouwen om te groeien en te innoveren.

Voor meer informatie over hoe KMO’s tegen beveiliging aankijken, lees 2022 SMB Digital Security Sentiment Report.