“Waardecreatie is het ware doel van de cloud”

Accenture
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

25 februari 2022, 10:43 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 06:49

On-premise infrastructuur, cloud en edge computing vormen samen de hybride IT-realiteit waarin bedrijven werken. Wat zijn daarbij de uitdagingen en de opportuniteiten? En blijft ook de toekomst hybride? Of gaat de evolutie alsnog richting volledig cloud-native?

In 2019 voorspelde Gartner dat 80% van alle bedrijven tegen 2025 niet meer over een eigen datacenter zou beschikken. “Maar we zitten nog ver van die voorspelde 80% af”, zegt Rima Farhat, Managing Director & Cloud First Lead Accenture Belux. “Veel bedrijven kunnen nog niet om hun legacy heen. Bovendien blijven er nog valabele drivers voor het on-prem datacenter. Vaak heeft dat met controle en vertrouwen te maken. Sterk gereglementeerde sectoren kunnen soms ook maar moeilijk om het on-prem datacenter heen. De realiteit is vooral dat we meer en meer hybride omgevingen zien ontstaan.”

Bedrijven moeten zich daarbij de vraag stellen wanneer ze best voor on-prem kiezen – en wanneer voor cloud. “Het gaat om waarde”, zegt Rima Farhat. “De cloud moet voor meer efficiëntie zorgen, bijvoorbeeld, of ze moet het bedrijf toelaten sneller nieuwe oplossingen in de markt te zetten.” Net daarover bestaat vaak nog een belangrijk misverstand over de cloud. “Bedrijven denken dat het er enkel om gaat een stuk IT van een on-prem datacenter naar de cloud te migreren. Maar dat is niet de essentie. Het gaat erom te kijken waar zich de waarde bevindt, bijvoorbeeld hoe je een nieuwe businesslijn kunt uitwerken.”

Uitdagende puzzel

Capaciteit was in de context van het on-prem datacenter vaak het grootste vraagstuk: heeft het bedrijf in zijn datacenter genoeg plaats om alles te blijven doen? Rima Farhat: “Vandaag duiken er heel andere vragen op. Denk bijvoorbeeld aan de toenemende complexiteit in de productieomgeving en de nood aan een veilige aansturing van machines via IoT. Edge computing biedt daar mogelijk een antwoord, zeker ook met de komst van 5G. Evengoed zien we dat bedrijven nieuwe vragen hebben voor hun telecomproviders, met name omdat ze vlot willen interageren met partijen als Azure en AWS.”

De migratie van een on-prem datacenter naar de cloud is niet de essentie, wel de waarde die je met die actie creëert.”

Rima Farhat, Managing Director & Cloud First Lead Accenture Belux

En dan zijn er nog de vragen die bestaan rond private en public cloud. Rima Farhat: “Wat doe je met providers die jouw data – van een Europees bedrijf – op servers in de VS plaatsen? Sovereign cloud is een mogelijk antwoord om alles binnen de grenzen van Europa te houden. Je merkt direct dat bedrijven vaak een moeilijke puzzel moeten leggen. Zo komen ze in de praktijk bij hybrid cloud uit.”

Rima Farhat, Managing Director & Cloud First Lead Accenture Belux
Rima Farhat, Managing Director & Cloud First Lead Accenture Belux

Cloud helpt strijd tegen corona

De coronacrisis bezorgde de stap naar clouddiensten bij heel wat bedrijven een behoorlijke versnelling. Rima Farhat: “Corona zorgde daar voor een opportuniteit. We zijn veel sneller dan verwacht een flink eind opgeschoven in de richting van een meer geconnecteerde wereld. Het zorgt er onder andere voor dat er veel meer vraag is naar IT-profielen. Maar net omdat we meer ervaring hebben met werken vanop afstand, rekruteren bedrijven nu ook makkelijker nieuwe medewerkers die niet noodzakelijk in de buurt wonen. Trouwens, dat er zo snel vaccins tegen corona kwamen, hebben we ook voor een groot stuk te danken aan de rekenkracht die de cloud ter beschikking stelt.”

Accenture

Onder de noemer Cloud First bundelt het consultancybedrijf Accenture een waaier aan clouddiensten die bedrijven helpen waarde te halen uit hun investeringen.