Waarom Domino V12 het nieuwe paradepaardje van HCL is

GroupWave
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

29 juni 2021, 11:50 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:45

Wist je dat je vaker in contact komt met HCL Domino dan je zelf denkt? Vandaag de dag draaien er wereldwijd nog steeds miljoenen Domino applicaties, vaak als stoffige motor van cruciale businessprocessen. En van dat stoffige imago wil HCL voorgoed afscheid nemen met de lancering van de nieuwste versie, HCL Domino V12.

We frissen je geheugen nog even op. Domino is in eerste instantie een server met een suite van software-oplossingen die de meest courante zakelijke IT-behoeften dekken. Kris de Bisschop, Managing Partner van GroupWave, vergelijkt Domino graag met lego. Domino bestaat uit verschillende bouwstenen die je kan ontwerpen op basis van je eigen behoeften en noden. Die bouwstenen, in IT termen een software framework, zorgen ervoor dat er applicaties op maat kunnen gebouwd worden tegen een fractie van de kosten van maatwerkoplossingen.

Software met beide voeten in de toekomst

Op een bepaalde manier is Domino het slachtoffer van zijn eigen succes. “Domino is gedateerde technologie”, “Domino kan niet integreren met hedendaagse technologie”, “Niemand gebruikt Domino nog als software platform.” Opmerkingen die we als ambassadeurs van Domino nog steeds dagelijks moeten weerleggen. Robuustheid is één van de kernwaarden van Domino als platform. Er worden op frequente basis nieuwe versies gelanceerd maar organisaties kunnen zonder problemen hun oude versies blijven gebruiken. Het grote nadeel? Gebruikers worden geconfronteerd met een stoffige interface die hen terug in de tijd katapulteert waardoor er grote misconcepties ontstaan omtrent het product.

Misconcepties die we makkelijk van tafel kunnen vegen. Sinds 2019 is Domino overgenomen door HCL, een technologiegroep met meer dan 150.000 werknemers wereldwijd. HCL heeft maar één missie: Domino terug op de kaart zetten als modern hedendaags platform. En daar slagen ze zeker in. Elk jaar heeft HCL een nieuwe versie van Domino gelanceerd. 3 jaar HCL, 3 nieuwe versies met nu, Domino V12 als kers op de taart.

Domino V12, het beste van verschillende werelden

Maar wat is er nu zo speciaal aan Domino V12? Met Domino V12 brengt HCL het app-development ecosysteem naar een volgende niveau zonder in te boeten op de business value of prijs. De focus van deze release ligt op 3 zaken: low-code, cloud-native en user experience.

Digitaal en locatie onafhankelijk werken werd door Corona belangrijker dan ooit. Ook daar speelt V12 gretig op in. Gsm, tablet of laptop, geen enkel probleem. HCL Nomad web maakt Domino applicaties toegankelijk via de browser. Zo heb je al jouw applicaties altijd bij de hand!

Naast digitaal werken werd het ook duidelijk dat organisaties snel en flexibel moeten kunnen reageren op veranderingen. Door HCL Domino Volt, de low-code oplossing van Domino, kunnen organisaties applicaties bouwen in een mum van tijd, zonder dat er een gigantische bagage aan technische kennis vereist is. Geen technische bagage maar ook geen hoge kostprijs. In tegenstelling tot PowerApps van Microsoft, kun je met Volt op een budgetvriendelijke manier meerdere applicaties bouwen. Met Volt speelt Domino dus sterk in op de citizen development beweging die vandaag relevanter is dan ooit.

De afgelopen jaren heeft HCL ook sterk geïnvesteerd in cloud-development. Vanaf nu is het mogelijk om te deployen op elke cloud-omgeving. Public, Private of Hybrid Cloud, voor elk wat wils. Niet alleen snelheid bij het bouwen van applicaties, maar ook bij het deployen dus.

Snel en flexibel, top, maar is dat wel veilig? In tegenstelling tot andere grote namen zoals Microsoft of Facebook heeft HCL Domino nog nooit te maken gehad met security lekken. Security was en is altijd al een topprioriteit en ook in deze release worden de ingebouwde security functies verder uitgebreid met onder meer Time-Based One-Time Password (TOTP), Biometrische authenticatie en automatisch certificaat management.

Feilloze transitie, compatibiliteit gegarandeerd

Maar hoe komt het nu dat ondanks deze nieuwe versies veel organisaties niet willen upgraden naar een nieuwe versie? Moeizame migraties of compatibiliteitsproblemen bij upgrades van andere IT-systemen liggen vaak aan de basis van die aarzeling. Waarom dat risico nemen als je systeem feilloos kan blijven draaien op een oude versie?

Begrijpelijk, maar bij een upgrade van Domino blijven deze frustraties achterwege. Backward compatibility en naadloze versie upgrades zijn al sinds jaar en dag een topprioriteit voor Domino. Dat zorgt ervoor dat migraties veel minder duur zijn maar ook veel minder risicovol zijn dan bij gelijkaardige systemen.

En wat als er in België een partner is die het je nog makkelijker kan maken en je feilloos doorheen het volledige upgrade proces kan loodsen? GroupWave is een organisatie met meer dan twintig jaar Domino ervaring en heeft als HCL ambassadeur en lid van de Penumbra groep een directe lijn naar de ontwikkelaars bij HCL.

Implementatie van Domino of migratie naar een nieuwe versie? Bij GroupWave zijn organisaties steeds aan het juiste adres voor een deskundige en persoonlijke aanpak.