Waarom ICT’ers een citytrip verkiezen boven een blitse bolide

Nutanix
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

4 september 2019, 11:41 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:38

Ben je op zoek naar ICT-talent? En wil je voorkomen dat je rechtstreekse concurrent ermee aan de haal gaat? Vroeger zou dit gegarandeerd geleid hebben tot een oneindig opbod van lonen en firmawagens. Maar tegenwoordig wordt de strijd vaak gestreden met de juiste infrastructuur … en met vrije weekends.

We vergeten het soms, maar het overgrote deel van de ICT’ers is echt niet aan deze baan begonnen omdat ze graag ’s avonds en in het weekend werken. Het is voor hen een noodzakelijk kwaad dat ze voor lief nemen “omdat het er nu eenmaal bijhoort”.

Maar vooral de jongere generatie ICT’ers komt hier steeds vaker tegen in opstand. Zij willen ook genieten van hun avonden en weekends, en wachten tot de updates op alle werkstations voltooid zijn, beschouwen ze nu eenmaal niet als ‘quality time’. Waarom zouden zij niet met hun vrienden naar Pukkelpop gaan in plaats van zorgvuldig te controleren of de nieuwste hardware geen compatibiliteitsproblemen heeft opgeleverd? Want dat heb je met de klassieke 3-tier omgevingen: enerzijds moet je wachten om componenten te updaten tot alle anderen zijn vertrokken, anderzijds weet je dat een aanpassing op het ene niveau steeds onverwachte gevolgen kan hebben op het andere.

Het kan ook anders

Die groeiende onvrede bij ICT’ers heeft een dubbele oorzaak. Ten eerste is er een groot tekort aan ICT-talent. Uit eigen onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Europese bedrijven moeite heeft om geschikt ICT-talent te vinden en te behouden. Vooral talent met ervaring in hybride cloud-omgevingen, die de komende jaren toch de dienst gaan uitmaken, blijkt erg moeilijk te vinden. Goede ICT’ers worden voortdurend om de oren geslagen met aantrekkelijke voorstellen en zijn dus minder dan ooit geneigd om genoegen te nemen met avond- en weekendwerk.

Ze weigeren op onmogelijke uren te werken – en hier komt de tweede oorzaak – omdat ze weten dat het ook anders kan. Met een managementomgeving zoals die van Nutanix die een virtualisatielaag beheert bovenop de complete infrastructuur kan je een volledige omgeving tijdens de werkuren onderhouden en updaten, zonder dat ook maar één iemand één seconde downtime heeft ondervonden.

Aangezien dit ook nog gepaard gaat met de nodige automatisering kan je bij wijze van spreken met één enkele klik de volledige omgeving beheren. En sowieso zorgt de omgeving met die ingebouwde failover ook voor een stevige verlaging van de ongeplande downtime en onbeschikbaarheid van applicaties en infrastructuur. Dit zorgt voor een weelde aan vrijgekomen tijd, die vroeger nodig was om brandjes te blussen en nu kan worden besteedaan boeiender taken met meer toegevoegde waarde. Ook dat zal bijdragen tot tevredenheid op de werkvloer en dus ook tot een grotere retentie.

Snel schakelen maakt je aantrekkelijk

Als deze omgeving bovendien hardware-onafhankelijk werkt, levert dit de organisatie nog een dubbel voordeel op. Enerzijds kan je de nodige keuzevrijheid bieden inzake digitale werkmiddelen – smartphone, tablet … – en anderzijds kan je heel eenvoudig opslagcapaciteit en rekenkracht toevoegen, wegnemen of vervangen, waardoor je snel kan schakelen als het bedrijf nieuwe mogelijkheden ziet. Zo wordt de kans om innovatief uit de hoek te komen meteen veel groter. En innovatieve, flexibele bedrijven zijn voor de gemiddelde kandidaat nu eenmaal veel aantrekkelijker.

Samengevat: wie ICT-talent wil aantrekken en behouden, hoeft niet meteen op zoek naar de krachtigste en meest gestroomlijnde bolide als bedrijfswagen. Met een soepele digitale infrastructuur kom je mogelijk een heel eind verder. Wat heb je per slot van rekening aan een blitse cabrio als je er nooit eens mee naar het terras kan rijden waar je vrienden op je wachten? Wie zei trouwens dat snel schakelen is voorbehouden aan sportwagens?

Artikel geschreven door Luc Costers