Werken als IT’er bij Sibelga: “Wij brengen de energietransitie in de praktijk”

Sibelga
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

23 december 2021, 16:09 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 06:47

De energiesector gaat door een ingrijpende transformatie, zowel op het vlak van ecologie als technologie. De energietransitie is in volle gang. Dat is duidelijk te merken bij de afdeling Digital Business Solutions (DBS) van Sibelga.

Sibelga is de distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De afdeling DBS telt 400 medewerkers: mannen en vrouwen met heel uiteenlopende profielen, die elk op hun manier meewerken aan de energietransitie. Hun jobs evolueren voortdurend, om zo op de best mogelijke manier de transitie te ondersteunen met innovatie en nieuwe technologie.

Naar een duurzamere maatschappij

“Ik heb altijd in de publieke sector willen werken om zo te kunnen bijdragen aan het dagelijkse leven van de Brusselaar”, zegt Michael Dohou, Functional Analyst bij Sibelga. “Bovendien bevindt de energiesector zich in het hart van de transitie naar een duurzamere maatschappij. Bij Sibelga werk ik mee aan die transitie door bij te dragen aan heel innovatieve – en dus interessante – projecten.”

De afdeling DBS ontwikkelt digitale oplossingen voor de interne business van Sibelga, voor publieke overheden (zoals gemeenten en het gewest), de spelers op de energiemarkt (zoals de leveranciers) en – uiteraard – de inwoners van Brussel. “Mijn team spitst zich volledig toe op oplossingen die de energietransitie ondersteunen en faciliteren”, zegt Stefan Onselaere, Team Manager bij Sibelga.

Mobiele app

De energietransitie verloopt langs drie assen: de terugdringing van het energieverbruik, de productie en het verbruik van groene energie. Stefan Onselaere: “Het is ons doel om de burgers en bedrijven van Brussel te begeleiden en te ondersteunen met innovatieve projecten en aangepaste IT-oplossingen. Zo hebben we onder meer een mobiele app ontwikkeld.”

De mobiele app MySibelga geeft de gebruiker meer inzicht in en controle over zijn energieverbruik. Michael Dohou: “De ontwikkeling van de app was een bijzonder interessant project. Ik werkte op de analyse van de vereisten, bestudeerde en evalueerde de oplossing, en stond in voor de testen, tot de app in productie ging.”

Gezocht: nieuwe collega’s

Werken als IT'er bij Sibelga:

Op het vlak van technologie en nieuwe toepassingen ontbreekt het Sibelga niet aan uitdagingen. De afdeling DBS speelt daarbij een sleutelrol in de ontwikkeling van Brussel tot smart city. Stefan Onselaere: “In dat geval is onder meer ons project rond energiegemeenschappen belangrijk.” In een energiegemeenschap kiezen burgers en bedrijven ervoor om duurzaam geproduceerde energie – bijvoorbeeld afkomstig van zonnepanelen – te delen met hun buren, in hetzelfde gebouw of in dezelfde straat.

“Dat maakt de businesscase voor die zonnepanelen rendabeler, terwijl de buren hun energie aan een betere prijs kunnen aankopen”, legt Stefan Onselaere uit. “Om het concept van de energiegemeenschap in de praktijk te brengen, hebben we een digitale oplossing nodig – en heel wat nieuwe collega’s om ons te helpen al die digitale projecten te realiseren.” Michael knikt: “Dat klopt. Als je op zoek bent naar een job bij een bedrijf dat mee is met zijn tijd, als je houdt van een uitdaging en als je voluit mee wil werken aan technologische innovatie, dan ben je bij Sibelga aan het juiste adres!”

Werken als IT'er bij Sibelga:

Ben je gepassioneerd door de IT-uitdagingen rond de energietransitie in Brussel? Ben je geïnteresseerd in de digitalisering van de energiesector?

Schrijf je HIER in voor het DataNews en Sibelga Jobinar!