“Wij brengen mee vernieuwing in de organisatie. Dat maakt onze job zo boeiend.”

Colruyt Group
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

18 januari 2023, 11:16 Bijgewerkt op: 10 maart 2023, 08:35

De sociale deeleconomie is booming. En ook Colruyt Group is mee met die trend. Project Manager Caroline Hespel en Solution Analyst Dries De Roo werkten mee aan Collect&Go Drivers. Dat is een applicatie die mensen samenbrengt: mensen die boodschappen aan huis willen en mensen die iets willen bijverdienen. “We werken aan een concreet resultaat: een IT-project met impact op het leven van heel wat mensen. Dat zorgt voor veel voldoening.”

Wie vaak gebruikmaakt van Collect&Go heeft er wellicht al van gehoord: Collect&Go Drivers is een dienst die Colruyt Group sinds vorige zomer aan zijn klanten aanbiedt. Met Collect&Go Drivers speelt Colruyt Group in op de toenemende vraag van klanten om boodschappen thuis te laten leveren. De app brengt die groep van klanten samen met mensen die wat willen bijverdienen. Zij halen bij Collect&Go boodschappen op en leveren die af bij klanten in de buurt. De app wist in korte tijd vijfhonderd actieve ‘drivers’ aan te trekken en is operationeel in dertien steden.

“Het concept ligt volledig in lijn met de waarden waar Colruyt Group voor staat: innovatief en maatschappelijk verantwoord”, vertelt Dries. “De app maakt geen gebruik van algoritmes om opdrachten toe te wijzen, zodat elke driver dezelfde kansen heeft. We beperken ook het aantal opdrachten dat je per dag kan aannemen. Zo voorkomen we dat iemand er een fulltime job van maakt.”

Dries De Roo, Solution Analyst bij Colruyt Group IT
Dries De Roo, Solution Analyst bij Colruyt Group IT

Brug tussen stakeholders

Als Solution Analyst was Dries vanaf dag één betrokken bij wat toen nog een project in zijn kinderschoenen was. “Alles startte vanuit een eenvoudig idee: een end-to-end verhaal opzetten om thuislevering via sociale deeleconomie mogelijk te maken.” De realisatie van Collect&Go Drivers was een incrementeel proces, waarbij de concrete uitwerking stap voor stap almaar meer vorm begon te krijgen.

“Als Solution Analyst ben je de brug tussen alle stakeholders, die elk hun bijdrage leveren in het hele proces”, legt Dries uit. En dat zijn er heel wat: business developers, interne en externe IT developers, medewerkers bij sales en marketing, juristen, enzovoort. “Je komt in contact met heel veel domeinen. Dat maakt de job boeiend, maar ook uitdagend. Je moet de context van al die stakeholders begrijpen en je vanuit je eigen rol ook verstaanbaar maken.”

Caroline stapte later in het project. “Als Project Manager verzorg ik de end-to-end coördinatie tussen de externe partij die de IT-ontwikkeling voor Collect&Go Drivers voor haar rekening nam en ons interne projectteam dat alles scherp zet op vlak van business requirements en IT-architectuur”, legt ze uit. “Zo verzekeren we ons ervan dat de oplossing wel degelijk voldoet aan de noden van de business.”

Caroline Hespel, Project Manager bij Colruyt Group IT
Caroline Hespel, Project Manager bij Colruyt Group IT

Bouwen aan morgen

Collect&Go Drivers is een mooi praktijkvoorbeeld van hoe innovaties klein starten maar uiteindelijk toch een grote impact kunnen hebben. Het traject toont ook duidelijk aan hoe projectmanagers en analisten daar een waardevolle bijdrage aan leveren. “Via onze job brengen we verandering en vernieuwing binnen de organisatie”, zegt Caroline. “De business komt met een opdracht en kijkt naar jou om het te realiseren tot aan de finishlijn. Dat we daarbij een oplossing realiseren met een concrete impact op het leven van veel mensen, geeft uiteraard veel voldoening.”

Colruyt Group omkadert het hele traject met samenwerking binnen een sterk en hecht teamverband. “Zo is ook de business altijd mee vertegenwoordigd in het projectteam”, vertelt Caroline. “Dat zorgt voor zeer korte lijnen, wat nodig is binnen een innovatiecontext.”

Verdiepen en verbreden

Dries deelt de voldoening die Caroline uit de job haalt, onder meer dankzij de verschillende taken die hij er kan vervullen. “Het ene moment werk ik requirements uit, het andere moment sleutel ik aan de werkmethodes voor de afhaalpunten.”

Voor Collect&Go Drivers werkt Dries mee aan een end-to-end project. Maar evengoed zijn er analisten die op een specifieke applicatie of in een specifiek domein werken, zoals logistiek. Tegelijk biedt de rol van Solution Analyst de mogelijkheid om naar andere jobs door te groeien. “Een collega volgt momenteel een voorbereidingsjaar om in de rol van Business Architect te stappen, maar die evolutie kon eigenlijk ook richting IT Architect of Commercial Developer gaan.”

Caroline voegt daaraan toe dat je binnen de IT-afdeling van Colruyt Group ook inhoudelijk je horizon kan verbreden. “Vandaag ben ik Project Manager binnen E-Commerce Food. Wie weet werk ik daarna wel aan projecten binnen het domein Energy, binnen Supply Chain of nog iets anders”, zegt ze. Colruyt Group biedt nu eenmaal een boeiende omgeving, met heel veel ruimte en kansen voor innovatieprojecten. Collect&Go Drivers begon dan misschien klein, het verhaal toont ook aan hoe snel zo’n project een hoge vlucht kan nemen.

Meer weten over de projecten van Colruyt Group IT? Bekijk ze hier: Onze activiteiten | Colruyt Group