Ypto: de draaiende motor achter de digitalisering van NMBS

Ypto
Ypto
Partner content

Partner content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

10 maart 2021, 12:06 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:45

Je loopt ze op een normale weekdag waarschijnlijk meerdere keren voorbij, de verkoopsautomaten in de stations. En je hebt wellicht al weleens de treinuren in de NMBS-app opgezocht. Maar heb je je al eens afgevraagd wie er eigenlijk achter die schermen zit? Dat zijn de medewerkers van Ypto die er samen met NMBS voor zorgen dat het Belgische treinverkeer digitaal kan transformeren.

In een ver verleden kochten we nog papieren tickets, terwijl we ze vandaag gewoon met onze smartphone bestellen. Die verandering is nodig in een toekomst vol innovatie. NMBS heeft de trein naar digitalisering en innovatie dus niet gemist. En daar helpt Ypto bij. Onze projecten hebben een impact op jaarlijks 253,4 miljoen treinreizigers en 17.500 NMBS-medewerkers. Een uitdaging die ons elke dag motiveert om ons te blijven inzetten!

We werken met veel nieuwe technologieën en dat is net waar Ypto ook in uitblinkt.

Achter de schermen impact creëren

Ypto-medewerkers reiken technologische oplossingen aan. Dat doen we door te luisteren naar wat NMBS nodig heeft en met haar te overleggen over de beste oplossing. Daarna zorgen we er samen met onze collega’s voor dat ze wordt uitgevoerd. Zo blijven we elke dag van elkaar leren. Want hoewel we achter de schermen te vinden zijn, is onze belangrijkste tool niet onze laptop, maar goede samenwerking.

En dat is nodig, want ook al zijn onze projecten niet altijd zichtbaar, ze zijn vaak wel voelbaar voor een groot aantal mensen. Zo gebruiken we SAP-systemen om processen te vereenvoudigen, maken we applicaties om de activiteiten van treinpersoneel te ondersteunen en zorgen we ervoor dat heel NMBS cyberveilig is. Bovendien hebben we aan het begin van de coronacrisis in twee dagen tijd zo’n 8.000 NMBS-medewerkers kunnen laten telewerken.

Daarnaast zorgen we er ook voor dat NMBS datarapporten kan analyseren. Zo vertelt Jessica De Buck, Application Analyst bij Ypto: “Wij zorgen ervoor dat NMBS-medewerkers rapporteringen kunnen doen op datamodellen (bv. van medewerkers, werktijden, functies, enz.). Daarvoor verzamelen we de data uit verschillende bronnen in één systeem. Momenteel zijn we ook bezig met een groot migratieproject, waarbij we van het oudere SAP BI-systeem naar de BW/4HANA-variant overschakelen. Dat doen we op greenfieldwijze. We bouwen de rapporten dus helemaal opnieuw op. Dat is complex, want veel datamodellen zijn niet meer up-to-date.”

Ypto: de draaiende motor achter de digitalisering van NMBS

Innovatieve instelling

Ypto-medewerkers werken dus in een uitdagende omgeving. “We werken met veel nieuwe technologieën en dat is net waar Ypto ook in uitblinkt. Het is fijn om mee grondlegger te zijn van die nieuwe dingen”, haalt Jessica De Buck aan.

In een bedrijf in volle verandering hebben we dan ook medewerkers nodig met de juiste energie. Mensen voor wie initiatief nemen vanzelfsprekend is en die er elke dag naar streven om niet alleen onze klant, maar ook elkaar nog beter te helpen. Onze missie is dus: er van achter de schermen voor zorgen dat NMBS én haar reizigers vlot vooruit kunnen blijven gaan.

Ook zin om achter de schermen te werken aan projecten met impact? Ontdek onze vacatures en projecten op ypto.be.