3D-ervaring ook in de huiskamer

Sony bezorgde ons een complete 3D-set bestaande uit een Sony LX900 tv, shutter-brillen, een BDP-S470 Blu-rayspeler en een PlayStation 3. Bedoeling was uit te zoeken of 3D echt een meerwaarde biedt voor je tv-ervaring.

Sony bezorgde ons een complete 3D-set bestaande uit een Sony LX900 tv, shutter-brillen, een BDP-S470 Blu-rayspeler en een PlayStation 3. Bedoeling was uit te zoeken of 3D echt een meerwaarde biedt voor je tv-ervaring.


Bij 3D-tv’s worden steeds twee beelden aangeboden, één voor het rechteroog en één voor het linkeroog. Om ervoor te zorgen dat elk oog afwisselend een frame te zien krijgt, worden vandaag de dag actieve shutter-brillen gebruikt. Elk oog ziet het beeld vanuit een ander perspectief en dit aan 100 frames per seconde (per oog). Vandaar dat een 3D-tv minstens 200 Hz moet aankunnen. Het is vooralsnog voor de gewone consument niet mogelijk om 3D te ervaren zonder shutter-bril. Onze verwachting is echter dat autostereoscopie binnen drie a vier jaar zijn intrede zal maken in onze huiskamers.


Shutter-bril

De Sony KDL-40LX900 tv maakt gebruik van de Bravia Engine 3 voor beeldverwerking en Motionflow 200 Pro technologie, die zorgt voor vloeiendere snelbewegende beelden. Sony heeft veel aandacht besteed aan het design van de LX900. De hele voorzijde lijkt een zwarte, effen glasplaat zonder randen wanneer het toestel uitstaat. Sony levert bij de LX900 twee TDG-BR100 actieve shutter-brillen in een zwarte afwerking. De besturing van de bril gebeurt via de ingebouwde 3D Sync transmitter van de LX900 via infraroodsignalen.


Kijkhouding

Voor een optimaal 3D-effect is het belangrijk dat je recht voor de tv plaatsneemt en binnen het bereik van de 3D Sync Zender blijft. Als je gaat neerliggen of je hoofd kantelt, kan het zijn dat het 3D-effect afneemt of zelfs wegvalt. Dat mochten we ondervinden en Sony geeft dat ook aan in de handleiding. Dit is vervelend en levert een onnatuurlijke kijkhouding op. Waarom dat er eigenlijk gekozen werd voor de toch al gedateerde infraroodsignalen is ons een raadsel. Steeds meer en meer toestellen gebruiken een rf-signaal of wifi om de verbinding te leggen en hebben geen last van het feit dat je binnen het bereik van de IR zender/ontvanger moet blijven.


3D-effect

We hebben een heleboel 3D-content bekeken die bij onze testset zat. De Imax Deep Sea 3D-film toont wat de meerwaarde is van een 3D-effect: de haaien lijken op je af te komen zwemmen en dat is vrij spectaculair. Ook in de demo van het spel Motorstorm Pacific Rift 3D zijn de effecten spectaculair en zelfs redelijk verslavend. 3D-upconversie van 2D-bronmateriaal overtuigde ons dan weer minder.


Conclusie

De Sony KDL-40LX900 tv is een prachtstuk in je woonkamer en biedt een goede beeldkwaliteit. Samen met de degelijke BDP-S470 Blu-rayspeler en de PlayStation 3 heb je een goede basis voor 3D. De 3D-ervaring loont echt de moeite, maar vaak is het wachten op de spectaculaire scènes. Sony is wat ons betreft geslaagd voor de 3D-test, maar wij adviseren je de 3D-ervaring eerst in de winkel uit te testen vooraleer je tot aanschaf overgaat. Toch ook een waarschuwing: ga verstandig om met het gebruik van 3D-beelden in de woonkamer, want er zijn mensen die klagen over misselijkheid en draaierigheid.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content