Aan de praat met nieuwe versie Dragon NaturallySpeaking

De spraakherkenningssoftware van Nuance is inmiddels al aan versie 12 toe. Nuance blijft investeren in het product en in de loop der jaren werd Dragon NaturallySpeaking steeds beter in spraakherkenning. We testten de recentste versie.

De spraakherkenningssoftware van Nuance is inmiddels al aan versie 12 toe. Nuance blijft investeren in het product en in de loop der jaren werd Dragon NaturallySpeaking steeds beter in spraakherkenning. We testten de recentste versie.


Het is de eerste keer dat we de spraakherkenningssoftware gebruiken. We krijgen een aantal vensters voorgeschoteld om een geschikt gebruikersprofiel aan te maken. Zo kan je hier al bepalen of je de software wil gebruiken met de headset of bijvoorbeeld met een geschikte dictafoon.


We kiezen voor de meegeleverde headset. Je kunt later nog profielen toevoegen of je gebruikersprofiel een nieuwe bron van dicteren toevoegen, zoals een dictafoon of zelfs een smartphone. Werk je al met een vorige versie van Dragon NaturallySpeaking, dan zal de software je gebruikersprofielen op je computer detecteren en de software upgraden via een wizard.


De meegeleverde Andrea-headset is uitgerust met twee normale 3,5 mm pluggen, eentje voor de microfoon (of line)-ingang en eentje voor de koptelefoon-uitgang. Mits een adapter, die bij ons testpakket niet werd meegeleverd, is deze headset ook geschikt voor een USB-aansluiting.


Leerfase

Voordat je begint met dicteren, vraagt de software je om de leerfase te doorlopen. Door te oefenen zal DNS 12 jouw stem en spreekwijze leren herkennen. Hiertoe dien je gedurende een aantal minuten een tekst voor te lezen. Na de leesfase voor de stemherkenning vraagt de wizard of je Dragon wil aanpassen aan jouw schrijfstijl. Dit proces moet de nauwkeurigheid vergroten. Hiertoe scant de software tekstdocumenten in de map Mijn documenten. Je kan het programma trouwens ook gegevens laten verzamelen uit je e-mailberichten om je schrijfstijl te leren en de namen van je contactpersonen.


Met de Premium-versie die wij ontvingen, kan je naast in het Nederlands, ook in het Engels, Frans en Duits dicteren. Hiertoe dien je een nieuw profiel aan te maken waarbij je dezelfde stappen opnieuw moet doorlopen om in die andere taal met de software te kunnen werken.


Nadat je een profiel hebt gemaakt, toont een interactieve tutorial aan de hand van korte simulaties je de grondbeginselen van het werken met de spraakherkenningssoftware. Je leert onder meer dicteren, tekst corrigeren en bewerken.


Dictafoon of smartphone

Wil je een dictafoon gebruiken om onderweg spraaknotities te maken die je later wil omzetten naar tekst, dan zal je een nieuwe bron moeten toevoegen aan je gebruikersprofiel en een nieuwe leerfase moeten doorlopen. Wij gebruikten een eerder geteste Philips Voice Tracer DVT7000. We spraken enkele dictaten in en lieten ze vervolgens via de functie ‘Opname uitschrijven’ in tekst gieten. Het resultaat was boven verwachting goed. Er zaten maar enkele kleine fouten in de tekst.


Ook ondersteunt de nieuwe versie van Dragon NaturallySpeaking recente iOS- en Android-toestellen. Als je de toepassing installeert op een smartphone, kan je de hoofdtelefoon opbergen en via WiFi draadloos spraakopdrachten geven en tekst dicteren met je smartphone. We hebben dit niet uitgetest.


In wezen kan je heel je computergebruik laten verlopen via stembesturing. Maar als je dat wenst te doen, zal je toch behoorlijk wat tijd moeten investeren om alle opdrachten te memoriseren zodat je ze onmiddellijk kan oproepen waar nodig. Anders ben je sneller met muis en toetsenbord. Voor mensen met een handicap die geen toetsenbord en muis kunnen bedienen, kan Dragon NaturallySpeaking wel een uitkomst bieden.


Conclusie

Nuance Dragon NaturallySpeaking is software die zich niet out of the box laat gebruiken. Je zult wat tijd moeten investeren om met deze spraakherkenningssoftware vlot en bijna foutloos te kunnen werken. Maar het is ontegensprekelijk zo dat de geïnvesteerde tijd loont: tekst ingeven met Dragon NaturallySpeaking gaat veel sneller dan tekst intikken met een toetsenbord, zeker voor wie snel typen met tien vingers niet onder de knie heeft. Of de nieuwste versie van de software nauwkeuriger is in het herkennen van spraak, kunnen we niet beoordelen, omdat we niet met de vorige versies hebben gewerkt. Maar we waren alleszins verrast door de puike resultaten die Dragon NaturallySpeaking 12 tijdens onze niet al te lange testperiode neerzette. Als je de software niet intensief gaat gebruiken, is de aanschaf wel een redelijke investering, zeker als je in meerdere talen wil kunnen werken, want dan heb je de Premium-versie nodig.


Adviesprijzen:

– Dragon NaturallySpeaking 12 Home: 99 euro

– Dragon NaturallySpeaking 12 Premium: 149 euro

– Dragon NaturallySpeaking 12 Premium (Upgrade): 99 euro

– Dragon NaturallySpeaking 12 Premium Draadloos (met usb-headset): 249 euro

– Dragon NaturallySpeaking 12 Premium Dicteer Overal (met digitale dictafoon van Philips): 249 euro


Er is ook een versie die Dragon NaturallySpeaking 12 Professional heet en voor bedrijven bedoeld is, maar daar is geen standaardprijs voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content