Aantrekkelijk geprijsde desktop-pc bij Aldi

Vanaf woensdag 4 december 2013 kan je in de Aldi-vestigingen een desktop-pc kopen: de Medion Akoya MD 8868 (P5240D) aan de aantrekkelijke prijs van 499 euro. Een preview.

Bij de computeraanbiedingen van Aldi kijken we onwillekeurig altijd eerst naar twee zaken: welke processor zit erin en welke grafische kaart wordt er gebruikt. Het antwoord is deze keer “een Intel Core i5-3350P” en “een NVidia Geforce GTX650”. Zelfs zonder onze databank te raadplegen kunnen we zo zeggen dat dat oude bekenden zijn.


Inderdaad: op 28 november 2012 kon je bij Aldi de Medion Akoya MD 8816 (P5220D) kopen. Die desktop-pc had dezelfde Intel Core i5-3350P processor en dezelfde NVidia Geforce GTX650 als de Akoya MD 8868 (P5240D) die nu woensdag te koop komt. Op enkele kleine details na zijn ook alle andere specificaties identiek.


De processor

Een beetje vreemd is de keuze voor een processor uit de vorige “Ivy Bridge” generatie. Medion is er gewoonlijk als de kippen bij om de nieuwste onderdelen in hun producten in te bouwen, de vierde generatie Core i5 processors (Haswell) is intussen toch al een half jaartje op de markt.


Op zich is deze keuze eigenlijk geen ramp. De rekenprestaties van de Haswells liggen niet beduidend hoger dan die van de Ivy Bridges. Toch niet in die mate dat je het als gebruiker echt gaat merken.


De processor heeft 6 MB Intel Smart Cache en werkt normaal aan 3,10 GHz. De Turbo Boost-technologie kan zo nodig die snelheid lichtjes opdrijven tot 3,30 GHz (wanneer 1 of 2 kernen in gebruik zijn) of 3,20 GHz (wanneer 3 kernen in gebruik zijn).


Grafisch

Alle processors van de derde generatie Intel Cores hebben een ingebouwde grafische component, maar op die regel is er één uitzondering: bij de Core i5-3350P ontbreekt die. Niet getreurd, Medion monteerde in de Akoya MD 8816 (P5220D) een grafische kaart van NVidia, de GeForce GTX 650 DirectX11.


Deze kaart zou je kunnen omschrijven als een “budgetkaart voor de gamer”. Ze heeft 1024 MB GDDR5 videogeheugen aan boord en heeft zowel een HDMI audio-/video-uitgang, een DVI- als een D-Sub VGA-aansluiting.


Verdere uitrusting

Net als bij zijn voorganger moet de processor het stellen met slechts 4 GB DDR3 SDRAM (1600 MHz) werkgeheugen, verdeeld over 2 geheugenlatjes van elk 2 GB. Jammer, deze computer vraagt gewoon om 8 GB, maar als je het geheugen wil uitbreiden kan dat alleen door de bestaande geheugenlatjes te vervangen door exemplaren van 4 GB.


Verder kreeg de Medion Akoya MD 8868 (P5240D) de gewone Medion uitrusting: een cd/dvd-brander die zowat alles ondersteunt behalve Blu-ray, een ingebouwde kaartlezer, vooraan een USB 3.0- en USB 2.0-aansluiting en achteraan twee USB 3.0-aansluitingen, plus nog eens vier extra USB 2.0-aansluitingen, snel internet zowel bedraad als draadloos en 6-kanaals High-Definition Audio.


Verschillen

Waar de november 2012 computer in de ‘oude’ Medion kast zat, zit het laatste model in de ‘nieuwe’ Medion behuizing. Dat biedt geen enkele meerwaarde: of je de nieuwe kast mooier of lelijker vindt, is enkel een kwestie van smaak. Bij de oude kast was vooraan evenwel plaats voor een eSATA-aansluiting, die ontbreekt bij de nieuwe kast.


De harde schijf heeft in de nieuwe aanbieding een opslagcapaciteit van 1 TB. De desktop-pc in november 2012 had een harde schijf met een capaciteit van 2 TB.


Nog een wijziging is het besturingssysteem: uiteraard wordt nu Windows 8.1 vooraf geïnstalleerd, waar dat bij de vorige modellen nog Windows 8 was.


Conclusie

Veel interessanter is de prijsevolutie. Voor grotendeels dezelfde computer betaalde je in november 2012 nog 599 euro. De actuele aanbieding koop je voor 499 euro. Voorwaar weinig geld voor een krachtige desktop die intussen toch al zijn deugdelijkheid bewezen heeft.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content