Acer Android tablet weet te bekoren

Acer bespeelt met de Iconia Tab-reeks de markt van tablet-pc’s. Wij bekeken de Iconia Tab A500, een model met een multi-touch-beeldscherm van 10,1 inch.

Acer bespeelt met de Iconia Tab-reeks de markt van tablet-pc’s. Wij bekeken de Iconia Tab A500, een model met een multi-touch-beeldscherm van 10,1 inch.


De Acer Iconia Tab A500 is 26 cm hoog, 17,7 cm breed en 1,33 cm dun en weegt 760 gram. Dit is dus niet de compactste en lichtste 10,1-inch tablet die je kunt kopen. De Apple iPad 2 is iets breder, maar minder hoog en vooral dunner en lichter (601 gram). Zijn Windows-broertje de W500 is echter iets groter en ook zwaarder.


Toch vinden we dat de A500 goed in de hand ligt. Er zit een redelijk brede rand rond het aanraakscherm, maar dit heeft als voordeel dat je de tablet in alle richtingen kunt vasthouden zonder dat je per ongeluk een opdracht op het scherm uitvoert.


Technisch

Het aanraakscherm van de Acer Iconia Tab A500 heeft een resolutie van 800 x 1280 pixels. Als processor gebruikt deze tablet een dual core Nvidia Tegra 250 die draait aan 1 GHz en ondersteund wordt door een Nvida OpenGL 2 GPU en 1 GB werkgeheugen.


Verder krijg je ook 16 GB opslagruimte, dat je nog met 32 GB kunt uitbreiden via een microSD-geheugenkaartje. Deze tablet heeft twee USB-poorten, een docking-aansluiting, een mini-HDMI uitgang, stereo speakers, een microfoon en WiFi 802.11 b/g/n. Bluetooth 2.1 EDR (met A2DP stereogeluid) is eveneens van de partij.


Sensoren genoeg: accelerometer, gyroscoop en A-GPS zijn aanwezig. Op de voorkant zit een 2 MP webcam; op de achterkant is er een 5 MP digitale camera met enkele led-flits. Het stereogeluid wordt verzorgd door een speciale mobiele chip van Dolby.


Android 3.0

De voor tablets geoptmaliseerde ‘Honeycomb’-versie van het Android-besturingssysteem gebruikt virtuele in plaats van vaste menuknoppen, zoals bij Android 2.x. Onderaan staat een persistente zwarte menubalk met daarop statusinformatie en drie menu-toetsen: terugkeren, naar hoofdmenu springen en open applicaties bekijken.


Er zijn vijf vrij te configureren hoofdschermen, die opgesteld staan in een soort halve carrousel. Initieel bevinden zich alleen pictogrammen op het middelste scherm van de carrousel. Dat kun je allemaal vrij wijzigen door je vinger langere tijd ingedrukt te houden op het scherm.


Benchmarks

We hebben ook enkele benchmarks losgelaten op de A500. Opstarten duurt 41 seconden; daarna is deze tablet in minder dan 2 seconden wakker uit de slaapstand. Volgens de Linpack benchmark haalt de processor 42,62 mflops; dat is goed, maar niet de allersnelste score: sommige smartphones presteren dubbel zo snel. In GLBenchmark haalt de A500 in de gamestest (‘no FSAA’) 10,9 frames per seconde. De Android 3-browser scoort 218 punten op de HTML5 test van html5test.com.


Acer geeft een autonomie op van 5 à 8 uur, naargelang de taken die je uitvoert. Dat stemt goed overeen met onze ervaringen tijdens onze testperiode van een tweetal weken. We hebben ook getest hoe lang de A500 het uithoudt als je een e-boek leest terwijl je alle sensoren uitschakelt (‘vliegtuigstand’). Dan houdt deze tablet het een behoorlijke 9,9 uur uit. Jammer genoeg kun je de A500 niet laden via een usb-lader en moet je de meegeleverde stroomadapter met bedrijfseigen aansluiting gebruiken. Het snoer van die adapter is trouwens veel te kort.


Conclusie

De Acer Iconia Tab A500 is een behoorlijk goede, maar redelijk zware tablet. Wij vonden het een plezier om ermee te werken, ook al omdat je in tegenstelling tot bij een iPad wel randapparatuur kunt aansluiten en websites met Flash kunt bezoeken. De adviesprijs voor de WiFi-versie bedraagt 499 euro. Acer heeft inmiddels een model met 3G modem en SIM-kaartsleuf gelanceerd: de Iconia Tab A501 (599 euro).


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content