Aldi desktop-pc met aardig wat potentieel

Vanaf woensdag 4 juni kan je bij Aldi terecht voor een goedkope desktop-pc. De Medion Akoya MD 8349 (E4000 E) wordt verkocht aan de budgetprijs van 399 euro. Een preview.

De Medion Akoya MD 8349 (E4000 E) die Aldi verkoopt, is gebouwd rond een AMD processor uit de A10-reeks, de A10-7800. Die is nog maar pas op de markt, bijgevolg zijn er nog maar weinig testresultaten over te vinden op het internet. Het is een processor met vier kernen, die normaal aan 3,5 GHz werken.


Bij zware taken kan de AMD Turbo-Core-technologie die snelheid opvoeren tot 3,9 GHz. Hij is energiezuinig (maximum 65 watt), al is dat niet direct de meest belangrijke eigenschap voor een desktop. Op het gebied van rekenkracht en in vergelijking met de Intel-processoren schatten we deze ‘apu’ ergens tussen de Intel Core i3 en de Intel Core i5 in.


Grafisch

We gebruikten zonet de term apu, omdat AMD deze naam gebruikt in de plaats van cpu voor zijn processoren met ingebouwde grafische component. Bij de A10-7800 is dat de grafische chip Radeon R7.


Als onderdeel van de AMD A10-7800 hebben we nog geen testresultaten gevonden, wel als grafisch onderdeel van het topmodel uit de A10 reeks, de A10-7850K. Dat blijkt goed mee te vallen: de Radeon R7 in een AMD A10-7850K scoort op vele aspecten beter dan de grafische component in het topmodel van de Intel Core-serie.


Gezien deze prestaties is het ontbreken van een afzonderlijke grafische kaart vrij logisch. Met zijn 399 euro is de Akoya MD 8349 (E4000 E) immers een budget-computer, en het is zinloos daar dan een budget-grafische-kaart in te steken.


Er steekt 4 GB DDR3 sdram-werkgeheugen in aan 1.866 MHz. De 1.866 MHz is goed, maar 4 GB blijven we te weinig vinden, zeker in computers zonder afzonderlijke grafische kaart zoals hier.


Opslagmogelijkheden

Een harde schijf van 2 TB is zeker ruim bemeten. Het is wel een ‘gewone’ harde schijf. De laatste tijd monteert Medion vaak hybride harde schijven (sshd) waarin een flash-geheugen van enkele MB zit, maar dat is hier dus niet het geval. Jammer, het versnelt beduidend de toegang tot je data.


Niets belet je natuurlijk om zelf naast de harde schijf een ssd te installeren. Ruimte daarvoor en benodigde aansluitingen zijn voorzien en de voeding (350 W) is krachtig genoeg.


Is 2 TB niet voldoende, dan kan je nog opteren voor een Medion HDDrive2go super speed externe harde schijf. De Akoya MD 8349 (E4000 E) heeft bovenaan een ligplaats (“docking bay”) met een usb 3.0 connector voor zo’n schijf zodat er geen kabeltjes meer nodig zijn. Je raakt je data ook kwijt op een cd of dvd via de ingebouwde Multistandaard dvd-/cd-brander.


Aansluitingen

Vooraan vind je zoals altijd bij Medion een multi-kaartlezer, een usb 3.0- en een usb 2.0-aansluiting, alsook een plug voor een microfoon en een koptelefoon. Waar bij vorige desktops achteraan geen usb 3.0-aansluitingen meer zaten, zijn die nu terug van weggeweest: deze pc heeft twee usb 3.0- plus twee usb 2.0-aansluitingen. Muis en klavier kan je ook met een traditionele PS/2 plug aansluiten.


Je scherm verbind je via hdmi of vga – dvi ontbreekt hier echter wel. Op het internet geraak je met een kabel (RJ-45, 10/100/1000 Mbit/s) of draadloos (Wifi IEEE 802.11 n standaardtechnologie). Tot slot zijn er nog drie aansluitingen voor 6-kanaals High Definition Audio.


Software

Zoals verwacht is het besturingssysteem Windows 8.1 + Update. Het Medion MediaPack omvat Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo. In de Cyberlink suite vind je MediaEspresso, Power2Go, PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en YouCam.


Verder werd nog een uitgebreid pakket Windows 8.1 apps vooraf geïnstalleerd net als een testversie van Office 365. Voor deze laatste dien je wel een licentie te kopen wil je ze verder gebruiken na de testperiode van 30 dagen.


Conclusie

De Medion Akoya MD 8349 (E4000 E) is, zoals de prijs van 399 euro laat vermoeden, een budget-computer maar dan wel eentje met aardig wat potentieel. Een vrij krachtige rekeneenheid en een best bruikbare grafische component zitten gecombineerd in de AMD A10-7800. Heb je nog wat geld over, dan kan je bijvoorbeeld het sdram-geheugen verdubbelen of een ssd toevoegen. De prestaties zullen er wel bij varen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content