Aldi opent jaar met kloeke laptop

Aldi verkoopt vanaf woensdag 4 januari 2012 de Medion Akoya MD 98921 (P7624). Er hangt dit keer een redelijk stevig prijskaartje van 699 euro aan. Wat krijg je voor dat mooie geld? Een overzicht.

Aldi verkoopt vanaf woensdag 4 januari 2012 de Medion Akoya MD 98921 (P7624). Er hangt dit keer een redelijk stevig prijskaartje van 699 euro aan. Wat krijg je voor dat mooie geld? Een overzicht.


De Medion Akoya MD 98921 is een 17,3-inch (44 cm) model. De laptop meet 42 x 28 cm – zowat de afmeting van een blad papier in A3-formaat. Hij is bijna 4 cm dik en weegt 3,5 kg. Steek deze laptop in een degelijke hoes, vergeet de lader niet en je bent al vlug met meer dan 5 kg op stap.


Het hart van deze laptop is een Intel Core i5-2430M processor, een zeer recent product (vierde kwartaal 2011). In de online reclamefolder zal je onder de processor-tab lezen: “Deze processor met vier kernen…”. Vergeet dat maar, een Intel Core i5-2430M heeft slechts twee kernen. Hij is weliswaar uitgerust met de Intel Hyper-Threading Technology zodat hij vier taken (threads) tegelijk kan verwerken, maar beweren dat hij vier kernen heeft is flagrant fout.


Hij is ook uitgerust met de Intel Turbo Boost Technology. Bij een zware belasting van de processor zal de processor in de plaats van tegen zijn normale snelheid van 2,40 GHz tijdelijk aan 3.0 GHz werken zodat het allemaal een beetje sneller vooruit gaat.


Grafisch

Zoals gebruikelijk voor een 17,3-inch scherm biedt ook dit breedbeeldscherm een resolutie van 1600 x 900 pixels: HD-Ready dus, maar nog geen Full HD resolutie. Het is een reflectiewerend mat type met energiezuinig LED-backlight.


Dat scherm kan aangestuurd worden met twee verschillende GPU’s. Ten eerste is de Intel Core i5-2430M uitgerust met de Intel HD Graphics 3000. In vergelijking met zijn voorganger levert die op zich al prima resultaten af, ruim voldoende voor burotica en eenvoudige spelletjes.


Maar Medion gaf deze Akoya MD 98921 ook nog een Nvidia GeForce GT 630M grafische kaart mee. Ook een nieuwkomer en net als de CPU gelanceerd in het vierde kwartaal van 2011. Op het internet vonden we testen die aantonen dat deze kaart zowat alle spelletjes uit 2010 in hoogste definitie aan kan, alleen voor nog recentere games, zoals Anno 2070 en Skyrim, moet je de details een beetje terugschroeven wil je voldoende vloeiende beelden (framerate) overhouden.


Verdere uitrusting

Medion heeft bepaald niet bezuinigd op de componenten van de Akoya MD 98921. Naast het werkgeheugen van 8 GB heeft deze laptop ook een harde schijf van 1 TB. Voor een desktop mag dat dan al maar gewoontjes zijn, voor een laptop is dat nog altijd veel. Naast de 2 x USB 2.0-aansluitingen vind je ook 2 x USB 3.0-aansluitingen.


Verder heeft deze Medion een webcam van 1.3 megapixel, toegang tot het internet met of zonder kabel, Bluetooth, een kaartlezer, een multiformaat cd/dvd-brander en als toetje krijg je er nog een “USB DVB-T tv-tuner, afstandsbediening inbegrepen” bij.


Conclusie

Eigenlijk is “laptop” een verkeerd woord voor de Medion Akoya MD 98921 (P7624). Daarvoor is hij te groot en te zwaar. Het is een desktopvervanger. Op gebied van prestaties en uitrusting zal hij heel wat desktops trouwens de loef afsteken. Hij is wel bijzonder volledig uitgerust, zowat het enige dat we nog kunnen bedenken om er aan toe te voegen is een brander met ondersteuning voor Blu-ray. 699 euro is een stevig bedrag, maar je krijgt er een krachtig toestel gebouwd met de meest recente technologie voor in de plaats.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content