Aldi verkoopt laptop met processor van de 5de generatie

Aldi Medion Akoya MD99530 © Medion

Bij Aldi kan je vanaf woensdag 18 februari terecht voor een 15-inch laptop, een formaat dat handiger om mee te nemen is dan een desktopvervanger en makkelijker leesbaar is dan een netbookje. We overlopen de specificaties van deze Medion Akoya MD99530 die 499 euro kost.

De Medion Akoya MD99530 (E6416) die te koop is bij Aldi meet 380 x 25 x 260 mm (b x h x d) wat vrij normale waarden zijn. De laptop weegt slechts 2,3 kg (accu inbegrepen), wat dan weer weinig is voor een Medion. De resolutie van het scherm is 1366 x 768 pixels: onvoldoende voor Full HD maar wel HD Ready.

Processor

De Medion Akoya MD99530 is gebouwd rond een Intel Core i5-5200U processor. Voor de klanten van Belgische Aldi-vestigingen is het de eerste keer dat ze een computer met een cpu van de vijfde generatie (Broadwell) aangeboden krijgen.

Medion koos voor een model uit de Core i5 familie. Waar de Core i3 serie grotendeels bestaat uit instap-modellen en de Core i7 serie de “heavy duty” processors omvat, is de Core i5 zowat de gulden middenweg.

De Core i5-5200U is een processor met twee kernen, die normaal aan 2,2 GHz werken. Intels Turbo Boost Technology kan dat zo nodig opdrijven tot 2,7 GHz (één kern) of 2,5 GHz (beide kernen). Hij is voorzien van Intels Hyper-Threading Technology, zodat hij toch vier taken tegelijkertijd aankan.

De letter “U” achteraan het typenummer staat voor Ultra Low Voltage. Dat komt niet de prestaties ten goede, wel de warmteontwikkeling en het verbruik. Je mag stellen dat deze processor probleemloos alle Office- en Multimediatoepassingen aankan, ook de meer veeleisende.

Alleen voor de meest recente games (2015 en later) zal je de instellingen op Medium of zelfs Low moeten instellen. Dat het werkgeheugen opnieuw slechts 4 GB bedraagt – het absolute minimum voor Windows 8 – zal de prestaties echter niet ten goede beïnvloeden.

Grafisch

In de Medion Akoya MD99530 (E6416) zit geen afzonderlijke grafische kaart, de laptop moet het stellen met de HD Graphics 5500, ingebouwd in de Core i5-5200U processor. Hij behoort hiermee ook tot de architectuur van de vijfde generatie (Broadwell). Die is in vergelijking met de vorige generatie op heel wat vlakken geoptimaliseerd.

De processor (en dus ook zijn grafische component) zijn minder dan één maand op de markt – bij gevolg zijn er op het internet nog niet veel testresultaten over te vinden, maar de eerste benchmarks geven een prestatiewinst van 5 à 25% aan. Dat maakt het weinig zinvol om naast de Core i5-5200U nog een budget-grafische kaart in te bouwen.

Verdere uitrusting

Hier vind je geen grote verrassingen, de uitrusting is compleet, zoals gewoonlijk bij Medion. Een harde schijf van 1 TB is mooi, maar het is geen hybride schijf laat staan ssd, maar dat hadden we ook niet verwacht. Een multistandaard-dvd/cd-brander en een multikaartlezer voor SD-, SDHC- en SDXC-geheugenkaarten vervolledigen de opslagmogelijkheden.

Op het internet geraak je met een kabel (Gigabit LAN-netwerkcontroller 10/100/1000 Mbit/s) of draadloos via de (voorlopig) snelste LAN IEEE 802.11ac-standaardtechnologie. Video-chatten kan je via zij de ingebouwde HD-webcam en microfoon. Een extern beeldscherm of televisie aansluiten kan je via een VGA of een HDMI aansluiting.

Software

Ook hier vind je de Medion standaarduitrusting terug. Het besturingssysteem is Windows 8.1 inclusief de Update. Het Medion MediaPack bevat Ashampoo’s mulitmediasuite en omvat Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap. De Medion Home Cinema Suite bevat volgende Cyberlink producten: Power2Go, PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en YouCam.

Verder krijg je nog een testversie van 30 dagen van McAfee LiveSafe en eveneens een testversie van 30 dagen van Microsoft Office 365.

Let op: in dezelfde Aldi reclamefolder is Microsoft Office Personal 365 in aanbieding voor 49 euro. Dat lijkt misschien wel een koopje – normaal ga je daar 69 euro voor betalen – maar weet dat je hiermee intekent op een abonnement. Je mag voortaan elk jaar 69 euro ophoesten.

Bovendien is deze versie slechts geldig voor 1 pc plus 1 tablet (ook voor iPad, Android of Windows), terwijl de abonnementsversie voor vijfpc’s, 5 Macs of 5 tablets (inclusief iPad, Android of Windows) slechts 99 euro kost. Het voordeel van de abonnementsformule is wel dat je steeds de meest recente versie van Office krijgt.

Ter vergelijking: de gewone koopversie van “Office 2013 voor Thuisgebruik en Studenten” voor 1 pc kost je éénmalig 139 euro. (De 69 euro en de 139 euro zijn de prijzen zoals vermeld op de Microsoft online shop).

Conclusie

De Medion Akoya MD99530 (E6416) is een stevig baasje, opgebouwd met zeer recente componenten naar de meest recente standaarden. 499 euro lijkt ons geen uitzonderlijke, wel een eerlijke prijs voor deze laptop.

Adviesprijs: 499

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content