Als een gsm tegen een stootje moet kunnen

Sonim bezorgde ons de XP3.20 Quest Pro, een gsm die bedoeld is voor mensen die werk of activiteiten verrichten waar een mobiele telefoon het hard te verduren krijgt.

Sonim bezorgde ons de XP3.20 Quest Pro, een gsm die bedoeld is voor mensen die werk of activiteiten verrichten waar een mobiele telefoon het hard te verduren krijgt.

Net als bij laptops zijn er gsm-fabrikanten die toestellen bouwen die zogenaamd ‘rugged’ zijn. Het betekent dat ze niet alleen tegen een stootje kunnen, maar ook stofvrij en waterdicht zijn. De Sonim XP3.20 Quest Pro is een tri-band (900/1800/1900MHz) gsm. Het toestel meet 19 x 56 x 25 mm en weegt 170 gram, waardoor het toch een vrij grote en zware mobiele telefoon is. Het testmodel dat wij ontvingen was uitgevoerd in een gele behuizing met zwarte hardrubberen stootbanden en toetsen.

Robuust

Op de verpakking staat vermeld dat de Sonim XP3.20 Quest Pro voldoet aan de IP-67 certificatie en MIL-810G certificatie. Een IP-waarde van 67 slaat op toestellen die volledige bescherming hebben tegen stof en die waterbestendig zijn (bij 30 min. onderdompeling op 1 m).

De MIL-810G certificatie zijn normen van het Amerikaanse Ministerie van Defensie waaraan robuuste toestellen moeten voldoen. De Sonim XP3 is getest volgens de MIL-STD 810G-normen voor vijf criteria: temperaturen, schokken en trillingen, stof, vocht en hoogte. En Sonim heeft zelf nog testen toegevoegd om de Quest Pro de meest robuuste mobiele telefoon te maken. Zo is hij bijvoorbeeld ook bestand tegen chemische producten, zoals olie. Omdat hij waterdicht is, kun je de Quest Pro onder de kraan afspoelen.

Praktijk

Tijdens onze testperiode hebben we de XP3.20 Quest Pro herhaaldelijk laten vallen zonder dat dat ook maar enige schade aan het toestel veroorzaakte. Uiteraard is een testperiode van circa twee weken te beperkt en we hebben de gsm ook niet gebruikt in echt zware omstandigheden – nee, we zijn niet op een bouwwerf of boorplatform gaan werken en hebben ook de Mont Blanc niet beklommen – om uit te testen hoe een dergelijk toestel er dan na een tijdje uitziet. Maar Sonim zal wellicht niet zonder reden “onvoorwaardelijk 3 jaar garantie” bieden op het toestel. Is het stuk, wordt het zonder vragen vervangen.

Conclusie

De Sonim XP3.20 Quest Pro is gebouwd als een tank en is bedoeld voor een specifieke doelgroep, met name mensen die vaak in omstandigheden vertoeven waarin een gewone gsm al te snel beschadigd kan geraken. Voor die robuustheid dien je wel te betalen, want 369 euro is toch een fors bedrag voor wat telefoontechnisch gezien in feite een basisgsm is met een niet al te groot scherm. Maar je krijgt er wel drie jaar garantie bij en die is onvoorwaardelijk. Bovendien biedt de batterij een goede autonomie: 1500 uur stand-by en tot 18 uur gesprekstijd.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content